Početna Broj 167 Near Field Communication

Near Field Communication

blank
ATV & NAUTICA ATV

Mobilni telefon odavno je postao mnogo više od uređaja za obavljanje poziva, slanje poruka ili surfovanje internetom. Zahvaljujući naprednoj NFC tehnologiji, koja omogućava komunikaciju uređaja na veoma malim udaljenostima od svega nekoliko centimetara, stičemo utisak da se nalazimo u nekom od futurističkih filmova. Već sada jednim dodirom naš pametni telefon možemo da iskoristimo umesto platne kartice, odštampamo sliku, preuzmemo podatke sa drugog telefona, a uskoro ćemo moći i da otključamo auto ili stan… Čini se da su mogućnosti zaista neograničene!

Da li znate da je u našoj zemlji već sada instaliran veliki broj NFC hot-spotova za lakšu i bržu kupovinu? Ovakav način kupovine predstavili su Telekom Srbija i Banca Intesa tokom 2012. godine, koji uz MasterCard sistem omogućavaju kupovinu zasnovanu na usluzi beskontaktnog plaćanja mobilnim telefonom uz NFC tehnologiju. Ti servisi u Evropi već zamenjuju novčanike, jer telefon, povezan sa bankovnim računom korisnika, preko NFC sistema može da izvrši uplatu karata za bioskop, plaćanje kafe ili ručka i da obavi slične manje transakcije. U Srbiji se danas NFC kontaktne „pločice“ mogu koristiti u poznatim robnim kućama ili prodavnicama poznatih marki, putem kojih se plaća roba bez potrebe za korišćenjem novca preko kartice ili u kešu.

ATV & NAUTICA ATV

Takođe, kod nas i u svetu se već prodaju štampači koji istim principom NFC tehnologije omogućavaju direktno štampanje slika sa telefona, bez potrebe za internet vezom, žicama ili prisustvom računara. To ne samo da ubrzava proces štampanja, nego olakšava upravljanje uređajem, jer nema instalacije, previše „kopanja“ po menijima oba uređaja. Jednostavno se izabere fotka, tapne se mesto na štampaču telefonom i štampanje počinje. To je sve. Slična je situacija i sa deljenjem slika sa telefona na telefon, kopiranjem kontakata, vizitki, ali i veb linkova i drugih sadržaja. Ova razmena nije ograničena samo na telefone, nego i na bilo koje uređaje sa NFC opcijom. Danas se već mogu kupiti NFC tagovi, malene pločice koje sadrže definisana podešavanja za neki uređaj. Tako recimo možete imati tag koji ćete nakon dolaska kući tapnuti telefonom i on će se iz poslovnog prebaciti u „obični režim“, a kada uđete u kola on će aktivirati automobilski mod i slično.

NFC kao ključ automobila
Hyundai je prilagodio NFC bežičnu tehnologiju pomoću koje će vlasnici automobila moći da otključavaju svoje vozilo mobilnim telefonom. Tehnologija funkcioniše slično kao beskontaktni sistem otključavanja vozila, samo što se u ovom slučaju umesto specijalnog ključa koristi smartfon. Dovoljno je da vozač priđe automobilu i primakne svoj telefon specijalnoj nalepnici koja se nalazi na prozoru vozila, i vrata će se otključati. Hyundai, koji je ovaj sistem predstavio javnosti u svojoj evropskoj bazi u Nemačkoj, saopštio je da će se nova tehnologija naći u njihovim serijskim modelima 2015. godine.

Nova bežična tehnologija takođe će omogućiti vozaču da poveže svoj smartfon sa multimedijalnim sistemom automobila i sinhronizuje podatke sa telefona, koji će se očitavati na sedmoinčnom centralno postavljenom ekranu osetljivom na dodir. Vozač će pomoću ovog koncepta povezivanja mobilnog telefona i automobila moći da sačuva određena podešavanja na vozilu, koja će kasnije aktivirati preko telefona, kao što su položaj sedišta, podešenost retrovizora i radio-stanica na audio-uređaju, i slično. Osim toga, Hyundai će omogućiti i bežično punjenje baterije mobilnog telefona u vozilu.

Ako se pitate šta će se desiti ako se eventualno isprazni baterija na mobilnom telefonu kada treba otključati automobil, odgovor je jednostavan – koristiće se klasični ključ, koji će i dalje biti u upotrebi. Inače, jedna od prednosti ovog sistema je i to što će automobil moći da „prepozna“ ko ga vozi i da automatski aktivira njegov profil i podešavanja. Sistem je razvijen u saradnji sa proizvođačem elektronskih komponenti, korporacijom Broadcom, a saradnja će se nastaviti i na tehnologiji za upozorenje o napuštanju trake kojom se vozilo kreće i kamerama za pomoć pri vožnji unazad.

turningsmart

Pametne brave
Krajem ove godine u prodavnicama će se pojaviti i August Smart Lock pametne brave. Jedinstvena baza, koja radi sa standardnim baterijama, montira se kao podrška klasičnoj bravi, a funkcioniše preko Bluetooth i NFC veze i zaštićenih ključeva, odnosno lozinki. Aplikacija za iOS i Android povezuje se preko Bluetootha sa bravom, ona iščitava ključ definisan u aplikaciji i na osnovu podudarnosti s njim otvara ili ostavlja vrata zaključanim.

Svaki ključ se prethodno unosi u memoriju baze i može mu se definisati vreme isteka, odnosno ulaska. Recimo, osoba koja ima neki od elektronskih ključeva može određenog datuma u određenom vremenskom periodu ući u kuću. Ovo je sjajna opcija, koja omogućava da i rođaci ili prijatelji dobiju na brz i lak način mogućnost (lozinku) da uđu u kuću, ako se za tim ukaže potreba, čak i kada niste blizu njih. Ključ se kreira u apikaciji i šalje prijatelju ili rođaku. Kada definisano vreme ulaska istekne, lozinka se briše i više se ne može koristiti.

Ukoliko se baterije iznenada isprazne, baza prelazi u mod mirovanja i omogućava otključavanje vrata klasičnim ključem. Lako se montira na bilo koja vrata. Proizvođač tvrdi da su poštovana sva bezbednosna pravila i protokoli i da je svaka vrsta hakovanja brave nemoguća. Prodajni paket sadrži softver za računar, aplikaciju za smartfon i bazu.

Koncept pametne NFC brave i NFC „check-in“ sistem već se testiraju u nekim Hyatt hotelima. Čekiranjem preko NFC-a izbegavaju se gužve i nema potrebe za dobijanjem i nošenjem ključa ili kartice za vrata sobe – sve je u telefonu i svi podaci se uvek mogu uneti čak i pre dolaska na odredište, popunjavanjem formulara na internetu i registracijom pomoću NFC taga po dolasku u hotel. Komunikacija sa recepcionarom radi smeštaja, ukoliko ovaj koncept zaživi, gotovo da više neće biti ni potrebna.

Veoma važan aspekt od kojeg će masovnija upotreba NFC tehnologije direktno zavisiti jeste bezbednost, koja mora biti zagarantovana. Kompanije još uvek rade na pronalaženju „idealno bezbednog NFC rešenja“. Nadamo se da ćemo ga uskoro i imati!

Leave a Reply