Početna Broj 167 OLED otvara čitav novi svet mogućnosti u osvetljenju

OLED otvara čitav novi svet mogućnosti u osvetljenju

blank
ATV & NAUTICA 2020

OLED (organic light-emitting diode)
OLED materijal otkriven je još 1960. godine, ali tek u poslednjih dvadesetak godina istraživači aktivno rade na samoj tehnologiji i njenoj upotrebi u osvetljenju.

Osnovna struktura OLED-a je katoda (koja emituje elektrone), emisioni sloj i anoda (koja privlači elektrone). OLED radi po principu provođenja struje kroz mikrometarske slojeve organskih poluprovodnika, koji se nalaze između dve elektrode. Električna struja putuje od pozitivne ka negativnoj elektrodi kroz organski film, izazivajući film da emituje svetlost. Kako bi se zaštitio organski sloj, OLED je u potpunosti zaliven između dve staklene ploče. Moderni OLED-i koriste mnogo više slojeva kako bi bili što efikasniji, ali osnova ostaje ista.

ATV & NAUTICA ATV

Karakteristike OLED-a
OLED proizvodi meko svetlo, bez senki i odsjaja. Ultra je tanak, debljine svega 1,8 mm, lagan „kao pero“ i izuzetno efikasan i dugovečan. Svi koraci podešavanja svetla, između trenutnog uključenja i glatkog dimovanja, su mogući. Takođe, moguće je emitovanje svetla u svim nijansama bele boje – od hladno bele boje do tople bele boje (boja svetla koju emituje inkandescentna sijalica). Korišćenjem različitih materijala u filmu stvara se mogućnost emitovanja svetla različitih boja. Boje koje se emituju nastaju mešanjem RGB molekularnih materijala u određenim količinama i kombinacijama, čime se mogu kreirati i najspecifičnije nijanse boja. Takođe, moguće je proizvesti i najrazličitije oblike. Pored simetričnih formi, moguće je kreirati i ostale oblike – ovalne, okrugle i mnoge druge. OLED je napravljen od organskog materijala i poseduje brojne prednosti u odnosu na konvencionalno osvetljenje – omogućava uštedu energije, duže traje i održivije je.

Zbog svih gore nabrojanih tehničkih karakteristika može se slobodno reći da OLED otvara čitav novi svet mogućnosti u osvetljenju.

Zahvaljujući Philips Lumiblade OLED GL350 panelu, stvorena je mogućnost lakše primene na polju funkcionalnog osvetljenja. Novi OLED panel dovoljno je jak da se može koristiti unutar stone lampe ili unutar bilo kog drugog izvora funkcionalnog osvetljenja. OLED panel se isporučuje kao komplet iz tri dela, koji obezbeđuje preko 350 lm. Ovo, zajedno sa njegovom homogenošću, čini ga prvim OLED-om odgovarajućim za dugoočekivano, novo, funkcionalno, svetlo.

Međutim, OLED ne predstavlja samo tehničku prednost – može koristiti i kao dekorativno svetlo. Tanka, ravna priroda OLED-a omogućava korišćenje i integrisanje svetla na načine koji do sada nisu bili mogući sa LED-om, niti sa bilo kojim drugim izvorom svetla. Zbog toga OLED, organsko osvetljenje, može se smatrati kao nova vrsta materijala u arhitekturi.

Neke od do sada izvedenih instalacija…

Philips-LivingShapes-interactive-mirror-R1-a

LivingShapes interaktivno ogledalo
LivingShapes interaktivno ogledalo predstavlja kombinaciju tehnologije OLED osvetljenja, inteligentnih senzora i ogledala. LivingShapes interaktivno ogledalo detektuje obrise osobe i isključuje OLED module koji se nalaze u vidokrugu posmatrača. Na ovaj način, instalacija osvetljenja se transformiše u ogledalo koje utapa posmatrača u auru OLED osvetljenja. Slika u ogledalu je bez senki i veoma je prirodna.

livingsculpture00

LivingSculpture 3D modularni sistem
Philips Lumiblade je kreirao sistem koji omogućava korisniku da se fokusira na samo jednu stvar: dizajn. Upravo zahvaljujući brojnim tehničkim prednostima ovog sistema, otvaraju se nove dizajnerske mogućnosti i u zavisnosti od zahteva projekta, bilo koji broj osnovnih ploča se može sklopiti kako bi se kreirala fascinantna 3D skulptura osvetljenja.

LivingShapes-interactive-wall-R-1

LivingShapes interaktivni zid
LivingShapes interaktivni zid bazira se na modularnom sistemu kojim se eliminiše potreba pojedinačnog povezivanja na stotine OLED-a. Umesto toga, korisnik samo treba da iskoristi integrisane OLED panele sa senzorima prisustva, koji su opremljeni sa šesnaest Lumiblade OLEDa dimenzija 5×5,5cm. S obzirom da je napravljen po sistemu „uključi i koristi“, bilo koji broj panela se može povezati jedan uz ili na drugi.

Leave a Reply