Početna Broj 167 Zaštita telefona

Zaštita telefona

Saznajte kako su današnji smartfoni, tableti, mp3/medijski plejeri i drugi uređaji zaštićeni od korozije unutrašnjih komponenti, na koji način se „brane“ od vode i kakvi su to novi „šok“ polimeri

blank
ATV & NAUTICA 2020

Moderan smartfon mora da odgovori na svaki izazov koji će korisnik staviti pred njega. Ista je situacija sa tabletima, plejerima, ultrabukovima i drugim mobilnim spravicama koje svakodnevno koristimo. Konstantna upotreba i potreba da nam je telefon ili drugi gadžet uvek pri ruci sa sobom povlači i povećan rizik od oštećenja, koja mogu biti različita: od pada, preko polivanja vodom do grebanja displeja i/ili kućišta.

Možda niste znali, ali danas se posebna grana mobilne industrije bavi isključivo proizvodnjom komponenti za zaštitu delova telefona i drugih uređaja, koji se ugrađuju, kako u unutrašnjost, tako i na spoljašnjost telefona/tableta. Već proizvedene komponente „ojačavaju“ se nekom od odabranih tehnologija, koje ih čine otpornijim i dugotrajnijim. Tako se elektronske ploče štite od korozije, vlage, pregrevanja, a ekrani od grebanja, refleksije svetla, koje umanjuje čitljivost itd. U zavisnosti od dela i komponente postoji i tehnologija za zaštitu, i to jedna ili više njih. Proizvođači telefona samostalno odlučuju kojoj kompaniji će pokloniti poverenje, a mi ćemo vam ovog puta predstaviti P2i i Tech21 rešenja, koja su odabrali najveći mobilni brendovi današnjice.

ATV & NAUTICA 2020

P2i: Nevidljive nanopresvlake štite unutrašnjost
Kompanija P2i osnovana je 2004. godine i razvojem njenih tehnologija bavilo se Ministarstvo odbrane i vojske Velike Britanije. Takođe, u napredak tokom istraživanja bili su uključeni predstavnici Ministarstva nauke i obrazovanja, a svi zajedno su radili na stvaranju vojnih odela otpornih na prodor ne samo vode, nego i hemijskih otrova i agresivnih supstanci. Danas je P2i kompanija specijalizovana za nanopresvlake, koje su vrhunska zaštita od ulaska vlage, pare i drugih supstanci koje mogu da naškode unutrašnjim komponentama elektronskih uređaja.

Kompanija nudi Jonsku masku i Aridion tehnologije za sprečavanje prodora vlage u kućište. Jonska maska omogućava zaustavljanje ulaska vode i vlage u uređaj, istovremeno omogućavajući isparavanje i „disanje“ komponentama i uređaju. Jonska maska postavlja se na sâm materijal komponente i traje koliko i sama komponenta, ne menjajući „osećaj“ tokom korišćenja, njen izgled ili funkcionalnost. Ova tehnologija ne dodaje težinu uređaju i komponenti za čiju se zaštitu koristi, a izrađena je od ekološki prijateljskih supstanci i ne šteti prirodi niti zdravlju čoveka.

Druga tehnologija je Aridion, takođe namenjena za zaštitu uređaja, odnosno njegovih elemenata od „invazije“ vlage. Aridion štiti ceo uređaj, zaustavlja tečnost i čini da ona jednostavno sklizne sa uređaja, ne ostavljajući negativne posledice po funkcionisanje i rad. Ova tehnologija posebno je pogodna za delikatne komponente, kao i za uređaje koje bi i najmanji procenat korozije poremetio. Poput Jonske maske ova tehnologija je nevidljiva, neškodljiva i ne menja strukturu komponente koju štiti. Poseduje poseban ultratanak sloj koji ne dodaje težinu komponentama.

Kompanija P2i je vodeća u svetu po proizvodnji tehnologija koje kao zaštitu koriste upravo nanopresvlake, a za svoja dostignuća i istraživanja nagrađena je brojnim priznanjima. P2i redovno održava godišnje skupove, na kojim se predstavljaju nove tehnologije i unapređenja postojećih.

Tech21: Odela od „antišok“ polimera
Za razliku od P2i kompanije, koja se bavi proizvodnjom neopipljivih poboljšanja, koje se postavljaju na komponente još u razvojnoj fazi uređaja koji štite, Tech21 bavi se dizajnom i proizvodnjom dodataka od posebnih materijala, koji štite aktuelne uređaje – telefone, tablete, laptopove, plejere i druge gadžete.

Kompanija se na tržištu pojavila 1995. godine, a nakon 10 godina prvi put u svetu je prezentovala posebne dodatke napravljene od „Shock“ polimera, koji neutrališu neposredne iznenadne uticaje iz spoljašnje sredine, koji bi mehanički mogli da oštete uređaj.

Tech21, iz Londona, redovno izbacuje nove modele futrola, zaštitnih maski, folija za displeje i drugih dodataka za najrazličitije tipove uređaja, koji neutrališu često pogubna mehanička oštećenja. Recimo, maske, koje se izrađuju u saradnji sa proizvođačima telefona i već su dostupne za modele Xperia Z2, Galaxy S5 ili One M8, prave se od D3O polimera koji su gotovo neuništivi, nisu podložni prljanju i grebanju i vrlo su tanki, pa gotovo i ne narušavaju dizajn samog uređaja. Mogu se kupiti u više boja, a osnovna funkcija je pravilan raspored „negativnog vibracionog uticaja“, recimo vibracija pri padu telefona, tako da one ne budu koncentrisane samo na jednom mestu, kako ne bi prouzrokovale oštećenje ili pucanje.

Što se zaštitnih folija tiče, Tech21 proizvodi nekoliko vrsta. Najčešće su to one koje štite od grebanja ili one koje tako reflektuju svetlost, da displej ostaje jasno i dobro čitljiv i na otvorenom prostoru. Cena ovih dodataka je oko 25 evra, a nedavno su predstavljene i folije koje ne ostavljaju mehuriće između njih i displeja tokom montiranja i imaju zaštitu ekrana od UV zraka, koji mogu izazvati pojačano „žutilo“ prikaza.

Sem ovih dodataka, u ponudi su i torbe za tablete, laptopove, posebne folije za uređaje sa ekranima velikih dijagonala, ali i iPod i MacBook dodaci.

Leave a Reply