Početna Broj 179 Deca digitalnog doba

Deca digitalnog doba

Deca, već u najmlađem uzrastu, sve se više vezuju za tehnologiju, pre svaga mobilne aparate

Panasonic TV

Ima nešto u odnosu dece prema tehnologiji. Primetio sam to još u vreme pre pojave mobilnih telefona, kada sam kao student predškolce podučavao osnovama korišćenja računara. Premda još uvek nisu umeli da čitaju i pišu, veoma brzo su usvajali znanja i praktično intuitivno otkrivali nove stvari, savlađujući neke lekcije i pre nego što počne čas. Došao sam tada do zaključka da je, pored otvorenosti dečijeg uma za prihvatanje novih znanja, glavni razlog za ovaj fenomen to što oni, za razliku od odraslih, računar doživljavaju kao igračku i pristupaju mu bez straha i zazora.

Mobilna revolucija
U međuvremenu su računari u svakom obliku, pogotovo kao pametni telefoni i tablet uređaji, postali sveprisutni i ušli u život većine ljudi, uključujući i penzionere (što je posebna tema). Time se granica godišta prosečnog korisnika pomerila u oba smera, pa umesto idioma „od 7 do 77“, sada slobodno možemo da uvedemo frazu „od 0,7 do 107 godina“. Svi koji sa bakama i dekama komuniciraju korišćenjem Skajpa i/ili imaju prinove u porodici, znaju o čemu govorim. Nas danas, međutim, interesuje donji deo skale. Naime, pojedina istraživanja u poslednje vreme pokazuju da gotovo trećina dece mlađe od godinu dana ima kontakt sa mobilnim uređajima i drugim vrstama elektronskih spravica, dok većina dvogodišnjaka „pametnu elektroniku“ redovno koristi za igranje. Iz sopstvenog iskustva znam koliko najmlađi vole da se zabavljaju telefonima (uostalom, ništa manje nego odrasli), ali je porazna činjenica koju otkrivaju pomenuta ispitivanja da uređaji roditeljima u stvari služe kako bi deci okupirali pažnju i tako „zaradili“ malo vremena za obavljanje poslova u kući. Takođe, nameće se ozbiljno pitanje štetnosti ovoga trenda po zdravlje dece i njihov pravilan razvoj. I pored toga, nemoguće je oteti se utisku da smo svedoci stasavanja novih generacija koje su se rodile i odrastaju u digitalnom dobu.

ATV & NAUTICA 2020

o-TECHNOLOGY-CHILDREN-facebook

Nove generacije
To konkretno znači da bi valjalo ozbiljno razmisliti o pravovremenom i, što je najvažnije, pravilnom obrazovanju najmlađih za korišćenje savremene tehnologije. Dete kome telefon služi za zabavu, umesto igranja besmislenih igrica ili pukog tapkanja po ekranu, moglo bi da koristi prilagođene edukativne programe za razvoj kreativnosti (crtanje, slikanje, rešavanje jednostavnih logičkih zadataka itd.) i učenje (boja, oblika, slova… već prema uzrastu). Jednostavnih a korisnih igrica i programa ima dovoljno, uz malo planske aktivnosti bilo bi moguće razviti i verzije na našem jeziku, a kao što sam rekao na početku, deca nemaju problem sa brzim učenjem njihovog korišćenja. Takav pristup onda zahteva da se i roditelji angažuju, nauče nešto novo i pomognu decu. To je, na žalost, malo teže jer većina odraslih još uvek nije spremna da se pomiri sa činjenicom da živimo u digitalnom dobu i zarad budućnosti svoje dece odustane od linije manjeg otpora.

Leave a Reply