Početna Broj 179 Dobar start 4G-a – Ratel

Dobar start 4G-a – Ratel

Početak proleća je obeležio i start četvrte generacije mobilne telefonije u Srbiji. Svoje utiske o tome šta je sve prethodilo uvođenju LTE tehnologije, šta je trebalo sve ispuniti i koliko je zadovoljan početkom primene izneo nam je dr Milan Janković, direktor RATEL-a.

ATV & NAUTICA 2020

Tech Lifestyle: Kako vidite uticaj 4G tehnologije na razvoj tržišta?

Dr Milan Janković: S obzirom na to da, prema RATEL-ovim podacima za 2014. godinu, penetracija mobilne telefonije u našoj zemlji već iznosi oko 130%, dalji razvoj tržišta zavisi od uvođenja novih tehnologija i novih usluga. Mobilna telefonija 4. generacije će omogućiti brži pristup internetu od dosadašnjeg, omogućiti vlasnicima pametnih telefona i tableta da brže preuzimaju podatke različitih formata, da neometano obavljaju video-razgovore i gledaju filmove. Takođe očekujemo da veće brzine pristupa internetu podstaknu i razvoj novih softverskih rešenja i aplikacija.

ATV & NAUTICA 2020

TL: Zašto smo tek sad uveli 4G?

Dr Milan Janković: Uvođenju tehnologije LTE prethodile su aktivnosti neophodne za omogućavanje ravnopravnog učešća na tržištu za sve mobilne operatore. To se pre svega odnosilo na uvođenje tehnološke neutralnosti u frekvencijskom opsegu na 1800 MHz. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je decembra 2014. godine donelo Pravilnik o minimalnim uslovima za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija u radio-frekvencijskom opsegu 1710–1785/1805-1880 MHz, koji je definisao broj pojedinačnih dozvola koje mogu da se izdaju za određeni frekvencijski opseg, period na koji se izdaju, najmanji iznos jednokratne naknade, uslove vezane za pokrivenost teritorije ili broja stanovnika, kao i pravni okvir za izdavanje pojedinačne dozvole. Na osnovu tog Pravilnika RATEL je mogao da sprovede postupak javnog nadmetanja i izda dozvole mobilnim operatorima.

TL: Kako ste zadovoljni rezultatima aukcije?

Dr Milan Janković: Postupak javnog nadmetanja za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija u radiofrekvencijskom opsegu 1710-1785/1805-1880 MHz za teritoriju Republike Srbije je protekao u skladu sa očekivanjima, odnosno sva tri mobilna operatora su uzela učešće u aukciji. Svaki operator je kupio po dva bloka od po 5 MHz, a cena jednog bloka je bila 3,5 miliona evra. Ukupan iznos koji su mobilni operatori uplatili u Budžet Republike Srbije je 21 milion evra. Posebno smo zadovoljni činjenicom da su i Telekom Srbija i Vip mobile i Telenor već krajem marta počeli sa pružanjem usluge 4G, iako je prvobitno planirani rok bio maj ove godine.

TL: Kada očekujete prodaju digitalne dividende i da li očekujete dodatno interesovanje na taj opseg?

Dr Milan Janković: Digitalna dividenda će biti ponuđena na tržištu nakon okončanja procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala. Kao što je poznato, poslednji rok za gašenje svih analognih predajnika je 17. jun 2015. Tada će za prodaju biti oslobođen deo spektra u opsezima 791–821/832–862 MHz. Očekujemo veliko interesovanje operatora za ovaj opseg, imajući u vidu da korišćenje nižih učestanosti na kojima bazne stanice emituju signal omogućava povećanje oblasti pokrivanja, odnosno smanjenje broja baznih stanica i, samim tim, sniženje cene investiranja u mrežu.

Leave a Reply