Početna Broj 179 ICT kao industrija budućnosti

ICT kao industrija budućnosti

Aj Si Ti! konferencija – Dan švedskog ICT i gejminga u Nišu

ATV & NAUTICA 2020

U organizaciji ambasade Švedske i UG Mladi ambasadori, organizacije NiCat, Deli Centra i Švedsko-srpskog poslovnog saveta, a uz pomoć niškog ICT klastera učesnici su imali priliku da saznaju kako funkcioniše „neurološki interfejs“, zašto neki gradovi u svetu imaju „šefa interneta“, i šta je moguće videti kroz „Oculus Rift“.

„Osim brojnih švedskih kompanija koje su poznate širom sveta, Švedska ima mnogo značajnih kompanija koje postoje u digitalnom svetu. One prave poslove i omogućavaju ljudima da bolje žive. Uveren sam da i u Srbiji posluje mnogo manjih, ali značajnih kompanija čiji će se uticaj širiti“, rekao je otvarajući manifestaciju ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp.

ATV & NAUTICA 2020

Predavači iz Srbije i Švedske predstavili su najnovije trendove iz oblasti ICT kao industrije budućnosti. Predstavnici ambasade Švedske kažu da je Niš odabran jer su na primeru svoje zemlje videli da je važan razvoj i onih gradova koji nisu najveći u zemlji, a budući da se u poslednjih nekoliko godina Niš izdvojio u razvoju ICT sektora veruje se da može postati lider u ovoj oblasti u regionu.

O poslovanju u Srbiji u Nišu govorili su predstavnici kompanija „Ericsson“, „Troxo“ i „Vet Cloud“. Održane su inovativne i kreativne radionice, a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa virtuelnom realnošću kroz revolucionarni izum „Oculus Rift“.

Na završetku manifestacije prikazan je dokumentarni film TPB AFK o trojici kompjuterskih zavisnika koji su redefinisali svet distribucije medija uz pomoć poznate mreže za deljenje podataka Pirate Bay, nesvesni toga kakav su proces započeli.

Poruka manifestacije Aj Si Ti! je da se svet menja, a nove tehnologije mu daju te mogućnosti.

Joakim-Jardenberg

Stalna promena
Okosnica manifestacije bilo predavanje švedskog eksperta za Internet i društvene mreže, Joakima Jardenberga koji je zaposlen kao „šef interneta grada Helsinborga“. Govoreći o tome kako ispunjava svoj zadatak, da iskoristi Internet i svoj grad pretvori u onaj koji najbolje koristi Internet na svetu, rekao je „Svet se stalno menja, a tehnologije mu daju te mogućnosti. Promena nikada neće biti sporija nego što je danas, može biti samo brža. Meni je veliki izazov da ih naučim šta tehnologija može učiniti za njih“.

Naglasio je da je životni vek preduzeća nastalih u prvoj polovini prošlog veka bio 75 godina, a danas samo 15, i da će do 2030. godine više od 75 odsto od 500 najvećih kompanija na svetu biti neke nove koje još nisu ni nastale. Jedna od mnogih firmi koje su ranije bile poznate i stabilne je Kodak, a brzina promena ju je pregazila. Slično se desilo i sa korporacijom Nokia, koja ovih dana puni 150 godina od osnivanja, s tim što Nokia i dalje postoji, ali je znatno smanjila obim poslovanja.

Mladi danas koriste internet kao podrazumevani kanal komunikacije, iako je do pre nekoliko godina manje od deset odsto aktivno koristilo internet. Svako drugo dvogodišnje dete u Švedskoj koristi internet na dnevnom nivou. Ne u smislu da pretražuje internet, već da koristi aplikacije na telefonu/tabletu koje koriste internet.

Children-make

Radionica „Children Make“
Najnovije izume iz oblasti neurološkog interfejsa posetiocima je predstavio Erik Einebrant, naučnik i predavač Švedskog interaktivnog instituta. Na radionici „Children Make“ deca su imala priliku da stvaraju kroz programiranje i igru i dobili ideje kako da razvijaju svoju kreativnost kombinujući igru sa modernom tehnologijom. U malim grupama su pred računarima koristile ne tako uobičajene stvari (na primer plastelin!) ne bi li povezali ponuđene elemente u celinu koja je izvršavala neki zadatak. Koncept su kreirali Švedski institut i Interaktivni institut povodom obeležavanja 25 godišnjice usvajanja UN konvencije o pravima deteta, sa ciljem da se naglase prava dece da učestvuju u kulturnom i demokratskom društvu.

Leave a Reply