Početna Broj 179 Igre u oblaku – Steam

Igre u oblaku – Steam

Najpopularniji servis za distribuciju igara današnjice

ATV & NAUTICA 2020

Još davne 2003. godine razvojni tim koji je odgovoran za jedan od najpopularnijih serijala igara na svetu, Valve Corporation, je predstavio Steam. Ovaj koncept je danas uzor za sve svetske softvere za elektronsku distribuciju igara. Ideja je jednostavna, a pošlo se od pitanja „Kako korisnicima olakšati pristup igrama i učiniti ih povoljnijim i pristupačnijim, ali tako da i razvojni timovi i izdavači budu zadovoljni?“. Odgovor na to pitanje se nametnuo u vidu besplatnog programa putem koga je moguća online kupovina igara po veoma povoljnim cenama uz stalne akcije i popuste. Bilo je potrebno određeno vreme da zamisao Valve korporacije postane primarni način kojim se igrači služe, ali zahvaljujući svojoj upornosti i genijalnosti Steam je danas verovatno najpopularniji online servis za kupovinu igara. Steam uveliko teži da uz nekoliko sličnih konkurentskih rešenja istisne kupovinu fizičke kopije zahvaljujući svojoj jednostavnosti i praktičnosti.

Kako radi?
Steam je program koji možete da preuzmete besplatno sa http://store.steampowered.com/ stranice, a nakon kratke instalacije je potrebno napraviti nalog. Steam radi na Windows baziranim računarima, ali podržava i Linux, odnosno Mac OS. Podržana je čak i ograničena podrška za PS3, ali verujemo da vlasnici ove konzole ipak preferiraju Playstation servis. Nakon pristupa otvara vam se ulazak u svet digitalnih verzija igara koje su dostupne na nekoliko klikova po ceni koja je daleko povoljnija od one koju nude lokalne prodavnice igara. Naša zemlja je podržana u potpunosti i većina debitnih i kreditnih kartica savršeno funkcioniše, mada vam sugerišemo da proverite detalje na zvaničnom sajtu Steama. Naravno, to nije sve, jer Steam u svojoj ponudi ima i besplatne igre za koje vam neće tražiti podatke sa kreditne kartice. Steam je postao ekstremno popularan zbog mnogih akcija koje su česte, a popusti neretko idu i do 50, 60 ili čak 70% pa tako igre za koje je potrebno nekoliko hiljada dinara možete dobiti po ceni od nekoliko stotina. Svaku igru koju jednom kupite, bez obzira po kojoj ceni, je vaša zauvek. Čak i u slučaju da je obrišete ili promenite PC, igra će biti vezana za vaš nalog, pa ćete moći da je preuzmete ponovo. Nakon kupovine ona će se uvek nalaziti u elektronskoj biblioteci igara koja je deo vašeg naloga.

ATV & NAUTICA 2020

2731701-3522859158-Steam

Najbolji deo priče je to što postoji mogućnost sinhronizacije sačuvanih pozicija u igrama sa Steam Cloud servisom. To znači da ćete uvek moći da nastavite sa igrom, čak i ukoliko obrište igru sa hard diska zajedno sa „save“ fajlovima. Pritom, Steam servis pre svakog pokretanja igre proverava da li je instalirana najnovija verzija igre i ukoliko je potrebno „update“ proces se izvršava automatski bez bilo kakve intervencije korisnika. Dakle, zaboravite na traženje zakrpa, „update“ fajlova i ostalih alternativnih pristupa da imate najnoviju verziju igre. Još jedna od mogućnosti koja se često koristi je kupovina „poklon igara“ drugim korisnicima, pa ukoliko imate nekog kome želite da kupite igru kao poklon za rođendan ili neki drugi događaj i to je moguće. Postoji i sjajan sistem ocenjivanja igara i njihovog opisa od strane članova zajednice. Brilijantnost se ogleda u činjenici da svako ko je kupio neku igru može da je oceni i da svoj opis, ali onaj koji čita će znati nakon koliko časova igranja je član ocenio i napisao svoj „review“. Na ovaj način možete jasno da vidite da li je neko „ocrnio“ igru nakon prvih par sati igranja ili nakon ekstenzivnih sesija što može da vam pomogne pri donošenju zaključka. Takođe, tu je i „lajkovanje“ opisa, pa su obično oni sa najviše glasova realni i objektivni. Na taj način se uz mogućnost preuzimanja demoa sprečava da korisnici uzalud troše svoj novac ukoliko igra jednostavno nije dobra.

Steam mašina
Kako je Steam izuzetno popularan servis sa velikim brojem korisnika Valve je predložio kreiranje Steam mašine odnosno Steam Box-a u saradnji sa poznatim partnerima kao što su Alienware, Asus, MSI i drugih. Ideja je bila da se od klasičnog PC hardvera napravi kvazi-konzola za specijalizovanim Steam operativnim sistemom. Valve radi na razvoju specijalnog kontrolera-džojpeda kojim želi da omogući konzolaško iskustvo korisnicima. Kako će se to pokazati, ostaje da vidimo u novembru ove godine kada će biti zvanično predstavljena. Ono što je bitnije od brendiranih Steam mašina, jeste da sam Steam poseduje „Console“ mod koji prilagođava kontrolu Steam programa za džojped. Na ovaj način, bilo koji Windows PC može da postane konzola po potrebi. Primena je veoma široka, a jedan od najpopularnijih metoda je ubacivanje malo bolje grafičke karte u HTPC koji uz dodatak džojpeda postaje instant konzola kada to poželite.

Sve na jednom mestu
Steam je apsolutno sveobuhvatni servis koji je „must have“ za sve igrače. Pristup igrama putem Steam klijenta je više nego praktičan, povoljan i jednostavan. Korisnici su obezbeđeni kroz podršku, automatski „update“ i čuvanje podataka u cloud-u, a uz sve ostale prednosti uključujući povoljne cene i popuste, Steam postaje logičan izbor.

Leave a Reply