Početna Broj 179 Jedan auto, više vozača – AutoLib

Jedan auto, više vozača – AutoLib

Francuski gradovi smanjili troškove vozačima za 90 odsto uz pametno tehnološko rešenje za naizmenično korišćenje automobila

Panasonic TV

Autolib predstavlja program za naizmenično korišćenje električnih automobila koje je pokrenuo grad Pariz i 63 prigradske opštine kako bi se smanjile gužve u saobraćaju, buku i zagađenje vazduha, i kako bi ljudima pružili fleksibilnije mogućnosti prevoza. Inteligentni sistem koji je postavila kompanija za logistiku IER, zasnovan je na WindowsEmbbeded i povezuje 72 kioska za registraciju, 850 kioska za iznajmljivanje, više od 4.300 stanica za punjenje baterija i 2.300 sistema u samom automobilu sa infrastrukturom koja je u pozadini bazirana na Microsoft SQL Server-u i Windows Server-u. Očekuje se da će ovo rešenje do 2023. zameniti više od 25.000 privatnih automobila i smanjiti emisiju ugljen dioksida za 75 tona. Nekadašnji vlasnici automobila su takođe uz Autolib smanjili godišnje troškove prevoza do 90 odsto. Pretplatnici na Autolib uslugu uživaju u odličnom doživljaju vožnje sa GPS navigacijom, besplatnim parkingom i personalizovanim podešavanjima. Primera radi, oko 10 odsto saobraćaja u glavnom gradu se odnosi na ljude koji su u potrazi za mestom za parking. Takođe ovo fleksibilno rešenje pojednostavljuje primenu i umanjuje rizik razvoja, što za Autolib olakšava uvođenje novih funkcionalnosti i usluga.

Situacija
Autolib Metropole je projekat saradnje između gradskih vlasti Pariza i opština u okruženju pokrenut 2009. Tokom naredne dve godine grupacija je počela rad na razvoju Autolib projekta, prvog programa za naizmenično korišćenje električnih automobila, sprovedenog u velikoj gradskoj oblasti Evrope. Program je osmišljen da olakša gužve u saobraćaju i pruži bolju prilagodljivost za ljude koji žive u tom regionu. Pored obezbeđivanja više mogućnosti putnicima, ovi programi podržavaju viziju „zelenijeg“ grada sa manje buke i zagađenja vazduha.

ATV & NAUTICA 2020

Većina od 12 miliona stanovnika Pariza nisu vlasnici automobila. Ipak, više od milion ljudi dovozi automobile u grad svakog dana, većina putujući na posao iz predgrađa van Pariza. Kako bi ponudio više pogodnosti Autolib je želeo da dopuni postojeće usluge prevoza. Iako je ponuda masovnog prevoza opsežna, autobusi i vozovi prestaju sa radom između 1:00 i 5:30 časova. Zamisao Autoliba je da usluga naizmeničnog korišćenja automobila funkcioniše non-stop i da se savršeno uklopi u standardne usluge. Na primer, putnik može da dođe u grad na posao autobusom ili vozom, a vrati se kući automobilom.

Autolib Metropol izabrao Bollore Grupu, da upravlja Autolib projektom. Bollore je već plasirao Bluecar, električno vozilo za četiri osobe sa litijum metal polimerskom baterijom. Zatim je Bollore dao zadatak IER, svojoj podružnici, da projektuje i sprovede pametan sistem naizmeničnog korišćenja automobila, koji bi povezao kioske za najam i registraciju, električne stanice za punjenje baterija i sisteme u automobilu sa aplikacijama koje rade u udaljenom centru podataka.

Autolib'_Station,_Paris,_Boulevard_Diderot_01

Rešenje
Kako bi ispunila taj cilj, kompanija je formirala tim od 25 programera za projekat i odabrala Microsoft platformu zasnovanu na Windows Embedded i Windows Server operativnim sistemima i Microsoft SQL Server softveru.

Trebalo je da se integrišu automobili sa pametnim sistemom kako bi oni mogli da komuniciraju u bilo kom trenutku sa udaljenim aplikacijama i GPS servisom. Rešenje za naizmenično korišćenje automobila uključuje kioske za registraciju, iznajmljivanje i punjenje baterija u automobilu, sisteme u automobilu i ručne uređaje za kontrolu i održavanje vozila.

Novi korisnici mogu da se registruju za uslugu na bilo kom od 72 kioska koji se nalaze širom Pariza, samo sa pasošem ili sličnim ličnim dokumentom, vozačkom dozvolom ili kreditnom karticom. Kiosci koriste Windows Embedded POSReady i mogu da se povežu sa agentom korisničkog servisa putem video-konferencije. Vozači biraju između više vrsta paketa usluge koji se kreću od jednog dana, do nedelje, meseca ili godine i obično obave registraciju u roku od šest minuta. Nakon toga odmah dobiju RFID člansku kartu koja omogućava pristup floti od 1,800 Bluecar vozila. Trenutno Autolib ima više od 72,000 pretplatnika, a 45,000 njih je pretplaćeno na godišnji paket usluga. Nakon registracije, pretplatnici mogu da koriste ekran osetljiv na dodir da bi rezervisali automobile na jednom od 850 terminala, od kojih je svaki povezan sa 6 stanica za punjenje baterija u automobilu. Sa 4,300 stanica za punjenje baterija, koje se nalaze širom Pariza i okolnih predgrađa, korisnici obično mogu da pronađu vozilo u krugu od oko 450 metara u bilo kom pravcu.

Autolib sistem u automobilu pozdravlja vozača po imenu i podešava temperaturu i radio stanicu prema željama navedenim prilikom registracije. Vozač može da koristi ekran osetljiv na dodir kako bi pristupio GPS navigaciji ili da pozove agenta korisničkog servisa kako bi pronašao mesto za parkiranje ili ukoliko mu je potrebna druga pomoć. Ovo rešenje omogućava besplatan parking širom Pariza i njegovih predgrađa.

Smanjenje emisije ugljen-dioksida i troškova prevoza
Autolib procenjuje da će njegov Bluecar vozni park zameniti 25,000 privatnih automobila na gorivo, što će značajno smanjiti zagađenje. Procena je da će se do 2023. godine obaviti više od 60 miliona putovanja koja će iznositi 550 miliona kilometara. Ova putovanja bi proizvela 75 tona ugljen-dioksida da su vozači koristili vozila sa pogonom na goriva, umesto električnih automobila.

Smanjenje broja privatnih automobila takođe unapređuje kvaliteta života na različite načine. Prijavom za Autolib paket usluga značajno se smanjuju troškovi, nego kod posedovanja i održavanja privatnih automobila. Sa stanovišta ekonomske isplativosti, rešenje za naizmenično korišćenje automobila predstavlja pravi napredak za mnoge porodice. Posedovanje automobila u Parizu košta u proseku oko 5,000 EUR godišnje, dok rešenje koje nudi Autolib košta oko 500, što je 90 odsto jeftinije.

Jednostavnija primena
Bolja mogućnost povezivanja sa raznim tehnologijama i uređajima olakšava primenu i smanjuje rizik razvoja. Kao rezultat toga, Autolib može da nastavi sa unapređenjem rešenja novih karakteristika i usluga. Dodavanje novih karakteristika je lako sa Windows Embedded – to je samo stvar prilagođavanja određenog dela softvera kako bi komunicirao sa novim aplikacijama i prenosnim uređajima.

Leave a Reply