Početna Broj 179 Laptop u bojama leta – Toshiba

Laptop u bojama leta – Toshiba

Čak i talasi vrućine donose osveženja, a sa bliženjem leta nepogrešivo počinju da nas privlače – boje

Panasonic TV

Fenomen „prštanja boja“ je prirodan i sveprisutan – od odevanja i ishrane, pa do boje tena i sada već nezaobilazne tehnološke komponente naše svakodnevice. Ponukani pitanjem „šta se osim telefona rado ’pokazuje u javnosti’ od tehnike?“ do takvog zaključka došli smo i na poznatoj adresi zvanoj – laptop. Kako se ova ozbiljna sprava, u svojoj zreloj četvrtoj deceniji života u kome je veći deo vremena bila odevena u formalnu ili bežovitno crnu boju, danas bori protiv pravih metalnih i magnezijumskih poklopaca?

Tražeći odgovor zavirili smo upravo u dvorište tvorca prvog svetskog laptopa, japanske Toshibe koja ove godine obeležava tri decenije od uvođenja laptopa u masovnu upotrebu.
Sa aktuelnom Toshiba Satellite L50-B serijom upoznali smo vas još u septembru prošle godine (vidi TL#172), kada smo, ne razmišljajući previše o bojama istakli da je kvalitet izrade ostao na visokom nivou. Reč je o najpopularnijoj seriji sa najvećim varijetetom konfiguracija i boja u ponudi ovog proizvođača. Ne zadirući posebno u ukuse, u odnosu na druge modele na tržištu odlikuje je specifična tehnologije bojenja i dizajniranja kućišta – sa efektom upadljivo uglačane i postojane površine u raznim teksturama. U pitanju je „IMR“ ili tehnologija „In Mould Decoration Technology“ koja lako zapada za oko.

ATV & NAUTICA 2020

IMR je proces ubacivanja transfer-folije i boje u plastični odlivak, kao što je u ovom slučaju poklopac laptopa, za potrebe bojenja i štampe – i to u samoj fazi ubrizgavanja plastike. Nakon hlađenja, tekstura ili boja su jednostavno izliveni u samom delu koji se lije.

Satellite_L50-B_Red_Details_07

Ona se bitno razlikuje od tradicionalne tehnologije naknadnog prskanja boje po izlivenom delu. Ovde se livenje plastike i nanošenje transfer folije sa bojom i dezenima odvijaju istovremeno, što ujedno smanjuje vreme i troškove samog postupka. Štaviše, postiže se mnogo bolji efekat zasićenja bojom i postojanosti boja i tekstura. IMR je takođe zaslužan za mnogo bogatije varijetete boja i tekstura koje se prskanjem ranije nisu mogle postići. I preciznost primenom IMR tehnologije kudikamo nadilazi tradicionalne tehnologije. S obzirom da je sve to sada izliveno zajedno sa samim delom, postojanost i izdžljivost boja je sada neuporedivo veća u odnosu na ranije, pa je i bojazan od ogrebotina i spiranja boje praktično otklonjena.

I tu nije kraj, IMR ne zagađuje životnu sredinu kao tehnike prskanja ili elektrostatičkog postupka nanošenja boje, pa je reč o de fakto ekološki najprihvatljivijem načinu završne obrade livenih plastičnih delova. A kod Toshibe, kriterijum održivosti razvoja tehnologija, važan je koliko i estetski. Boje se ne boje.

Leave a Reply