Početna Broj 179 Testiranje 4G mreže

Testiranje 4G mreže

Tri, četiri... sad!

ATV & NAUTICA 2020

U razmaku od samo nekoliko dana, sva tri domaća operatera ponudila su svojim korisnicima usluge 4G mobilne telefonije, kroz LTE mreže. O razvoju, prednostima, tehnologijama i drugim osobinama četvrte generacije mobilne telefonije pročitaćete više u okviru ovomesečne teme broja, a ovom prilikom prenećemo vam naša iskustva u svakodnevnom korišćenju nove pogodnosti brzog mobilnog interneta.

Kako se radi o „taze“ uslugama i infrastrukturi koja je na našim prostorima još uvek u razvoju, trudili smo se da objektivno sagledamo 4G mreže kao servis koji će korisnicima doneti realni boljitak, odnosno konkretna unapređenja u svakodnevnom radu, bilo da je u pitanju posao ili zabava.

ATV & NAUTICA 2020

Više od „suvih“ cifara, odnosno tačne brzine uploada i downloada koje smo kod sva tri operatera precizno merili na različitim lokacijama u Beogradu (sve tri kompanije instalirale su četvrtu generaciju LTE mreže s teoretskim brzinama do 150 Mb/s za preuzimanje, odnosno 50 Mb/s za slanje podataka), zanimala nas je stvarna mogućnost da novu mrežu iskoristimo za ono čemu je namenjena: komforan pristup različitim internet servisima i sadržajima dok smo u pokretu.

Višestruka korist
Kome je 4G namenjen? Pre svega, najviše koristi imaće korisnici koji imaju potrebu za slanjem (uploadom) veće količine podataka, recimo video zapisa ili fotografija u visokoj rezoluciji, jer LTE mreže obezbeđuju nekoliko puta brži protok u odnosu na 3G (teorijski do 50 Mb/s, na našim testovima, u zavisnosti od operatera i lokacije od 2,5 do 29 Mb/s). Ako ne računamo korisnike u korporativnom okruženju, koji se i dalje radije odlučuju za „zemaljski“ transfer podataka, privatna lica će ovu prednost iskoristiti prilikom pohranjivanja video snimaka i fotografija na udaljene servere (opcija koja se na modernim pametnim telefonima već podrazumeva) – nama je došla kao poručena mogućnost da više od stotinu fotografija u visokoj rezoluciji prebacimo na Dropbox i Google Drive i podelimo ih s prijateljima dok smo još boravili na ulici (ranije bismo jurili za najbližim WiFi hotspotom i provodili nekoliko puta više vremena čekajući da se sadržaj iz telefona prebaci na servere).

Koristi će imati i oni koji na Cloud serverima čuvaju veliki broj dokumenata, jer će sinhronizacija putem LTE mreže ići daleko brže i udobnije. Iskustvo pokazuje da je upravo za ovu svrhu 4G bolje rešenje i od prosečne kablovske/ADSL veze, naročito kada se radi s većim broj fajlova (testovi brzine FTP transfera ovo nedvosmisleno potvrđuju).

Prednosti bržeg downloada najviše će koristiti oni koji često strimuju sadržaje s interneta ili jednu konekciju dele na više korisnika. Iako ni sa jednom od testiranih kartica nismo prebacili 50 Mb/s, svuda gde je LTE bio dostupan mogli bez ikakvog napora da pratimo fullHD, pa i 4K video zapise, odnosno živi prenos TV kanala (Telekom ovu opciju nudi u okviru paketa).

Posebnu draž nove mreže predstavlja skraćeni latentni period odziva (tzv. ping), koji značajno utiče na opšti utisak o brzini konekcije, nekada i više od realne brzine prenosa. Kraći ping automatski znači i bolji odziv u online igrama gde brzina igra ključnu ulogu, pa će pasioniranim igračima ova osobina LTE konekcije biti itekako privlačna.

Tamna strana
Veće brzine svakako donose veći komfor, ali i bržu potrošnju limitiranih mesečnih resursa u okviru pretplatničkih paketa. Povećanja potrošnja interneta uzrokovana je kako većom brzinom pristupa i transfera podataka (subjektivno veća potrošnja), tako i podrazumevanim postavkama pregledača i internet servisa, koji će prepoznati veću brzinu pristupa i automatski poboljšati kvalitet prikaza multimedijalnih elemenata, odnosno slike, zvuka i video zapisa, tako da će „pojesti“ više memorije od stranica optimizovanih za sporije konekcije (objektivna potrošnja). Imajući u vidu činjenicu da domaći operateri ne nude „flat“ mobilne internet pakete, 4G bi mogao da se pokaže kao prilično skup „hobi“ koji će korisnicima brzo isprazniti skupocene megabajte.

Drugu nepovoljnost predstavlja činjenica da su izmerene realne brzine u LTE mrežama sva tri operatera u Beogradu tek nešto brže od najboljih 3G (HSPA+) konekcija, pa većina korisnika verovatno neće bitnije promeniti navike u korišćenju mobilnog interneta (prelazak sa 2G EDGE na 3G HSPA je svakako bio veći korak). Mogućnost da se po potrebi dobiju velike brzine je svakako dobra, ali dok se 4G ne razvije u punom kapacitetu, stvarna upotrebna vrednost nove mreže za većinu korisnika ostaće pod znakom pitanja.

Leave a Reply