Početna Broj 187 MWC 2016 BARCELONA – Era 5G-a i VR-a

MWC 2016 BARCELONA – Era 5G-a i VR-a

Broj predstavljenih mobilnih uređaja na ovogodišnjoj je smotri u katalonskoj prijestolnici bio rekordan, no u prvom planu su ipak bile tehnologije koje dolaze – nove generacije mreža i mobilni ekrani koji se nose na glavi

Najveći svjetski sajam mobilnih tehnologija, Mobile World Congress, ove je godine u potpunosti bio okrenut komercijalnim buzzwordima. Kao da se radi o tech showu konzumne elektronike, izlagači su se za pažnju posjetitelja borili novim mobitelima, tabletima i računalima, a središnja atrakcija gotovo svakog štanda – bilo da se radi o mobilnom operateru, dobavljaču telekomunikacijske opreme ili proizvođaču hardvera – bila je „instalacija“ vezana uz VR. „Tosteri“ koji se nose na glavi viđali su se češće nego, primjerice, na CES-u i doista se može zaključiti da je s MWC-om 2016 obilježen trenutak u tehnološkoj povijesti kada je VR iz sfere hypea prešao u mainstream.

Prvi puta u povijesti tako su, primjerice, dva južnokorejska gigantska rivala predstavili u istom danu i u istom gradu svoje udarne mobitele za nadolazeću sezonu učinivši to gotovo na istovjetan način: stavivši ih bezmalo u drugi plan, to jest u sjenu svojih VR artikala.

Kulminiralo je nastupom Marca Zuckerberga na Samsungovom spektaklu na kojem su predstavljeni Galaxy S7 i Galaxy S7 edge. Šef Fejsa je uveličao ovu predstavu 10-minutnom govorancijom o VR-u koju je preko dvije tisuće okupljenih u dvorani pratilo što uživo, što baš s VR headsetom na glavama, obznanivši kako Oculus stiže na tržište s popriličnom količinom sadržaja – čak 200 gamerskih naslova, među kojima je i poseban mamac za kupnju, Minecraft. 

I nemjerljivo skromniji LG je predstavio svoj G5 na način da je paralelno s njim pokazao i VR naočale te VR kameru, a naglasak na VR-u u Barceloni se osjeti čim se sleti na aerodrom. Holoramske tete s VR headsetovima, naime, od gatea na koji pristajete upućuju vas prema posebnom dijelu aerodroma rezerviranom za preuzimanje akreditiva za MWC.

Zuck – u stvari – nije ukrao show Samsungu, već je učinio posve suprotno: prokazao je Samsung kao glavnog igrača na tržištu VR-a. Samsungov Gear VR je nastao u partnerstvu s Oculusom koji je u vlasništvu Facebooka i posve je jasno da Samsung planira biti vodeći na tržištu koje se toliko zarolalo da više nema puta natrag. Dolazak Marka Zuckerberga na premijeru Galaxyja S7 i Galaxyja S7 edge poruka su da su upravo ta dva mobitela ponajbolji izbor za vaš ulazak u svijet VR-a ako se odlučujete za headset u koji se ekran umeće. Bolju reklamu ova dva telefona nisu mogli dobiti, pa ekipa koja je osmislila Samsungov događaj zaslužuje Oscara za tech evente. 

Simboličkim povezivanjem Facebooka s VR-om – dvama naizgled nespojivim tehnološkim platformama – pokazano je kako sadržaja za VR konzole neće nedostajati. Stvarat ćemo ga, naime, kao i sadržaj na samome Facebooku – mi. Kada jednom VR headsetovi postanu sveprisutni, a dogodit će se to i prije nego vam se čini, postovi na Fejsu neće biti samo statusi, slike i 2D video, već 360-stupanjske VR sekvence koje ćemo snimati i objavljivati sami. I Samsung i LG su, usput, predstavili svoje VR kamere u Barceloni, a na štandovima MWC-a takvih je noviteta bilo i na izložbenim prostorima drugih proizvođača.

Leave a Reply