Početna Broj 187 Space Data Highway – Laserska veza sa Egzosferom

Space Data Highway – Laserska veza sa Egzosferom

Evropski program SpaceDataHighway, poznat i pod nazivom EDRS, obezbediće prenos ogromne količine podataka u skoro realnom vremenu

EDRS-A, prvi deo sistema EDRS, lansiran je 29. januara ove godine, kao sastavni deo komercijalnog geostacionarnog satelita Eutelsat-9B. Lansiranje je obavljeno sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ruskom raketom Proton. EDRS sistem će omogućiti prvi laserski prenos podataka ka Zemlji – fotografija, video snimaka, radarskih snimaka, kao i podataka koje očitavaju senzori. Podaci će se prikupljati sa satelita iz LEO (low Earth orbit) orbita, letelica za nadzor, dronova, pa čak i sa Međunarodne svemirske stanice. Za prenos ove stvarno impresivne količine podataka koristiće se najnovija laserska tehnologija, koja omogućava brzine od 1,8Gbit/s, što podrazumeva prenos i do čak 50 terabajta podataka dnevno. Šta je ovde revolucionarno, je to što će podaci sa satelita iz LEO orbita biti prenošeni do EDRS-a, i onda ka Zemlji u skoro realnom vremenu. Inače, signal sa LEO satelita poslat direktno ka Zemlji može da kasni tri do četiri sata, jer je neophodno da se satelit i prijemna stanica na Zemlji „vide“ da bi signal mogao da se pošalje. Treba uzeti u obzir da LEO sateliti ne pokrivaju preveliku teritoriju, jer se nalaze na relativno „malim” visinama (do 2000km). U LEO orbiti se uglavnom nalaze meteorološki sateliti, tako da će sada, u slučajevima velikih prirodnih katastrofa, podaci koje LEO sateliti prikupljaju biti veoma brzo dostupni na Zemlji, tako da će službe za vanredne situacije, ali i sve ostale javne službe moći mnogo brže da reaguju nego do sada.

Eutelsat 9B je prilikom lansiranja bio težak 5162 kilograma. Pored EDRS-A, Eutelsat 9B je sa sobom nosio i 47 transpondera za prenos televizijskog signala u Ku-opsegu (od mogućih 66). Pozicija ovog satelita je devet stepeni istočno u geostacionarnoj orbiti, 36 hiljada kilometara iznad Zemlje. Ova orbitalna pozicija će omogućiti da EDRS-A uspostavi linkove sa satelitima i letelicama za nadzor pozicioniranih iznad Evrope, Afrike, Latinske Amerike, Bliskog Istoka i severoistočne obale Amerike i da sa njih prikuplja podatke. Sledeći deo EDRS sistema, EDRS-C, koji će omogućiti redundansu i povećanje pokrivanja, biće lansiran 2017. godine. Satelit EDRS-C nalaziće se na poziciji 31 stepen istočno u geostacionarnoj orbiti.

EDRS program je realizovan kroz javno-privatno partnerstvo Evropske svemirske agencije (ESA) i konzorcijuma Airbus Defence and Space i koštaće skoro 500 miliona evra. Plan je da se kapacitet sistema dalje širi, i da se globalno pokrivanje ostvari do 2020. godine, lansiranjem trećeg dela sistema, koji bi bio pozicioniran iznad regiona Azije i Pacifika.

Leave a Reply