Početna Broj 165 Četiri hiljade

Četiri hiljade

Koliko smisla ima dalje povećanje rezolucije na ekranima uređaja i TV aparata?

blank
Panasonic TV

Još se sećam sreće i oduševljenja kada sam svoj Palm Pilot PDA uređaj u rezoluciji 160×160 piksela zamenio novim modelom sa ekranom u boji, sa čitavih 320×320 piksela. Izgledalo je kao da mi ništa bolje nikada u životu neće zatrebati. Danas koristim smartfon sa Full HD displejem (1920×1080 piksela) i već sa nestrpljenjem razmišljam o sledećoj generaciji, od koje očekujem još „gušću“ sliku, premda sumnjam da će to unapređenje biti vidljivo ljudskom oku.

Napredak naš nasušni
Zbog čega se onda toliko priča o takozvanim 4K ekranima? Najpre, mislim da smo kao korisnici postali prilično razmaženi, a ubrzani napredak tehnologije i konkurentska borba proizvođača nameću potrebu da se svakih nekoliko meseci predstave novi modeli još boljih karakteristika, čak i tamo gde se zbilja nema šta dodati i gde noviteti ni na koji način ne utiču na povećanje upotrebne vrednosti. Dobro, reći će neko, ali kod televizora, gde prosečna dijagonala konstantno raste, rezolucija unapređuje naše iskustvo uživanja u „pokretnim slikama“. Pa… i ne baš. Prosečna osoba, na uobičajenoj udaljenosti od tri do četiri metra, ispred TV aparata dijagonale 50 inča neće primetiti nikakvu razliku između Full HD i Ultra HD rezolucije. Srećom, nije samo rezolucija unapređenje, što zahteva da se vratimo na početak i da krenemo redom.

ATV & NAUTICA 2020

Punije od punog
Full HD je oznaka koja bi trebalo da kaže kako viša rezolucija nije moguća. Kako onda nazvati bolje od toga? Pomalo neinventivno – Ultra HD. U narodu digitalnog doba uvrežila se oznaka 4K, pošto se radi o horizontalnim rezolucijama od 4.000 i više piksela. U praksi se sreću 3820×2160 (Quad HD) i 4096×2160 („pravi“ 4K). Neki više vole da računaju po vertikali, pa koriste 2160p. Kako bilo, tek sve je više ovakvih ekrana, a i cene polako padaju, pa se može očekivati da ovaj trend veoma brzo postane mejnstrim, odnosno uđe u svakodnevnu upotrebu. Premda, barem u početku, nećemo primetiti veliku razliku u samoj rezoluciji, nova tehnologija trebalo bi da donese unapređenje kvaliteta slike zbog povećanog kontrasta, bolje kompresije, vernijih boja i napredne podrške za 3D. Naravno, za prihvatanje Ultra HD rezolucije bitna će biti i ponuda sadržaja, ali i razvoj nekih drugih oblasti, poput brzine protoka interneta i novih HDMI standarda. Sa druge strane, neke tehnologije mogle bi postati kolateralne žrtve. Pošto je teško postići 4K rezoluciju na plazma ekranima, realno je da će oni prestati da se proizvode (verovatno i OLED paneli). Pravi zaljubljenici u kvalitetnu sliku sigurno će biti tužni zbog toga, ali koga briga, kad nam se iza ugla već smeši 8K.

Leave a Reply