Početna Broj 165 Digitalni klinci – Samsung Galaxy Tab 3 Kids

Digitalni klinci – Samsung Galaxy Tab 3 Kids

Tablet namenjen najmlađoj publici, sa posebnim korisničkim okruženjem, mnoštvom zabavnog i edukativnog softvera i zanimljivim hardverskim dodacima

Panasonic TV

Nije redak slučaj da se roditelji odlučuju za nabavku malih tableta kao izvora zabave za svoju decu, ali i načina da najmlađe uvedu u digitalni svet i omoguće im prvi kontakt sa računarima. Kad je već tako, zbog čega ne spojiti lepo i korisno, pa proizvesti namenski dečji tablet koji bi mnogo više bio prilagođen uzrastu korisnika i pritom obezbeđivao sigurnost i odsustvo neželjenih sadržaja. Upravo je ovakvo razmišljanje vodilo odgovorne u Samsungu kada su osmišljavali Galaxy Tab Kids, simpatični i praktični 7-inčni tablet za najmlađe.

Šarena sedmica
Na prvi pogled je ovaj uređaj veoma sličan standardnom Galaxy Tab 3 7.0 modelu, samo je u žutoj boji i sa narandžastom gumenom zaštitnom maskom, koja se može skinuti. Ipak, nije samo boja ono što ovaj model čini dečijim. Naime, preinstalirano je posebno korisničko okruženje, daleko jednostavnije od standardnog, potpuno prilagođeno deci i obogaćeno brojnim edukativnim i zabavnim sadržajima. Tako na početnom ekranu postoje velike podesive kartice za pokretanje aplikacija i simpatičnog „pomoćnika“ čiji je lik moguće promeniti po želji i ukusu deteta. Među igricama i aplikacijama koje stižu uz uređaj nalaze se i one za crtanje i bojenje, za učenje engleskog jezika, brigu o virtuelnom kućnom ljubimcu (sposobnom da ponavlja sve što izgovorite, čime su se deca-testeri posebno oduševljavala) i dopadljive „mozgalice“ za razvoj logičkog razmišljanja. Na posebnom marketu Kids Store moguće je pronaći još mnoštvo sličnih naslova, podeljenih u kategorije zabave, učenja, dečjih priča itd. Naravno, stariji imaju punu kontrolu nad uređajem, što omogućava poseban deo za podešavanje od strane roditelja. Na taj način možete biti sigurni da će deca imati pristup samo bezbednim i odobrenim sadržajima. Najlepše od svega je što se u režimu za roditelje Tab Kids pretvara u standardni Android tablet, sa svim mogućnostima na koje ste navikli. Ako vam ne smeta žuta boja, možete sa decom da delite isti uređaj, a kada deca postanu tinejdžeri ne morate da se odričete omiljenog elektronskog „drugara“.

ATV & NAUTICA 2020

uk_SM-T2105GYABTU_017_detail-pen-hard-case_yellow

Olovka piše srcem
Pored standardne gumene zaštitne futrole isporučene uz uređaj, može se nabaviti i mnogo praktičnija varijanta sa ručicom za nošenje, držanje i oslanjanje na površinu, tako da omogućava različite nagibe aparata (u zavisnosti od vrste upotrebe). Ovaj dodatak označen je pomalo nezgrapno kao EF-PT210B, a u paketu dolazi i EF-PT210C, olovka koja se može smestiti u namenski otvor na futroli/poklopcu i tako čuvati od gubljenja (ko ima decu, razumeće o čemu govorimo). Olovka pomaže deci pri aktivnostima poput crtanja i bojenja na tabletu. Nažalost, olovka nije precizna poput one na Note modelima, ali i pored toga značajno pomaže i ima edukativni karakter, pošto najmlađe navikava na olovku kao sredstvo za izražavanje kreativnosti.

Dečja sedmica
Na drugi pogled, odnosno hardverski, Kids se zaista ne razlikuje bitno od Tab 3 7.0 predstavnika Galaxy familije uređaja i poseduje sve što treba da krasi moderni tablet. Izostao je samo GPS modul, koji teško da može naći primenu na ovakvom apratu (osim možda za praćenje lokacije uređaja, odnosno deteta). Sve ostalo je i dalje tu, uključujući procesor sa dva jezgra, jedan gigabajt radne memorije i 8 GB prostora za smeštaj podataka, koji je proširiv microSD karticama. Naravno, tu su i Bluetooth i WiFi komponente, što je bitno ukoliko želite da koristite sve pogodnosti nekih igrica i programa. Ekran je pristojan ali ne i vrhunski, najviše zbog nešto niže rezolucije. Ipak, u prilagođenom korisničkom okruženju za decu ovaj je nedostatak praktično neprimetan. Zadržane su obe kamere, prednja za komunikaciju, a ona pozadi za foto i video-snimanje u rezoluciji 3,2 megapiksela. Obezbeđena je, i deci prilagođena, aplikacija za fotografisanje, sa pojednostavljenim komandama i pratećim programom za pregledanje snimaka, uključujući i video-klipove. Direktna iskustva dece (vidi okvir) sa ovim, ali i svim ostalim elementima sistema, pokazuju da je ideja „dečjeg tableta“ više nego smislena, i da bi tragom Samsunga trebalo da pođu i ostali proizvođači.

uk_SM-T2105GYABTU_001_Front_yellow

Tim stručnjaka
Bilo bi besmisleno da uređaj namenjen deci ocenjuju odrasli, bez obzira na iskustvo u ovoj vrsti posla. Zbog toga samo za potrebe predstavljanja Tab Kids angažovali ekipu „vrhunskih stručnjaka“, dece uzrasta od 5 do 9 godina, od kojih su neki iskusni korisnici različitih tableta, a drugi se prvi put susreću sa ovakvom vrstom uređaja. Ispostavilo se da su listom oduševljeni ovim modelom, čak i oni koji su naviknuti na ozbiljnije okruženje klasičnog Androida. Manje iskusni su brzo razumeli kako se aparat koristi, pri čemu su pomogle krupne, jasne i lepo ilustrovane ikonice. Problem ponekad može predstavljati engleski jezik, pogotovo kod igrica kod kojih je vladanje izrazima bitno, ali će ovako deca brže usvojiti strane reči. U svakom slučaju, jednoglasan je zaključak da Tab Kids dobija najviše ocene od strane „specijalizovanog“ tima.

Samsung Galaxy Tab 3 Kids
OS: Android 4.1.2
Procesor: Marvell PXA986, dual-core, 1,2 GHz
Memorija: RAM 1 GB, Storage 8 GB, microSD
Kamera: 3,15 Mpx, FullHD / 1,3 Mpx (front)
Ekran: TFT, 7“, 600x1024px, 169 dpi
Povezivanje: microUSB, WiFi, BT
Baterija: 4.000 mAh
Dimenzije: 188x111x10 mm, 302g
Cena: 24.990 RSD
www.samsung.com/rs

Leave a Reply