Početna Broj 165 Mali računar velikih mogućnosti – Apple Mac mini

Mali računar velikih mogućnosti – Apple Mac mini

I aktuelna serija Mac mini računara pleni i dizajnom i mogućnostima

ATV & NAUTICA 2020

Mac mašine su već više od dvadeset godina sinonim za najbolje desktop računare na svetu, sposobne da odgovore apsolutno na sve zahteve koji se postave pred njih. Pored vrhunskih radnih karakteristika i krajnje jednostavnog korišćenja, sve Mac računare krasi i moderan dizajn, po kojem su postali prepoznatljivi u svetu. U aktuelnoj ponudi Mac desktop računara kompanije Apple nalaze se tri familije rešenja: Mac mini (kao najmanji Mac računari), iMac (All-in-One verzija Mac računara) i Mac Pro (profi Mac mašine) računari, s tim što su Mac mini modeli kod nas najpopularniji, zbog povoljne cene. Upravo vam njih detaljnije predstavljamo u redovima koji slede, i verujemo da će vam se izuzetno dopasti zbog svega što nude.

Aluminijumske kockice
U dizajnerskom pogledu aktuelni Mac mini računari izgledaju kao kockice. Njihovo kućište napravljeno je od jednog komada aluminijuma, koji pored toga što ih štiti od svih spoljnih uticaja, omogućava i brzo odvođenje toplote sa ugrađenih komponenti. Pored toga, aluminijum je krajnje jednostavan za održavanje i nije podložan grebanju i habanju, pa će uvek izgledati kao novi. Apple u svojoj ponudi ima dva Mac mini računara koja su vizuelno potpuno ista, ali se hardverski poprilično razlikuju.

ATV & NAUTICA 2020

Osnovni model koristi dvojezgarni Core i5 procesor (2,5 GHz), 4GB DDR3 radne memorije i HDD od 500 GB, dok snažniji Mac mini poseduje četvorojezgarni Core i7 procesor (2,3 GHz), 4 GB DDR3 RAM-a (proširivo do maksimalno 16 GB) i HDD od 1 TB koji je moguće (opciono) upariti sa 256 GB SSD-a kroz takozvani Fusion Drive. Fusion Drive je nova, inovativna opcija za skladištenje podataka, koja korisnicima obezbeđuje performanse fleš storidža i kapacitet hard diska. On adaptira način korišćenja Mac mini računara i automatski premešta datoteke i aplikacije koje korisnik najčešće koristi u fleš memoriju, kako bi ubrzao performanse i omogućio brži pristup informacijama.

Za grafičke karakteristike kod aktuelnih Mac mini računara brine se kompanija Intel, odnosno njen HD 4000 akcelerator, dok je konektivnost na najvišem mogućem nivou – i žična i bežična. Optika je sa druge strane izostala, međutim tu je čitač SDXC kartica, kao i USB 3.0 i FireWire 800 portovi, koji sasvim adekvatno „zamenjuju“ optiku. Kao softverska platforma tu je novi OS X Mavericks, zahvaljujući kojem aktuelni Mac mini računari imaju najviši mogući stepen bezbednosti i brojne preinstalirane aplikacije, kao što su iBooks, iPhoto, iMovie, GarageBand, FaceTime, Pages i mnoge druge.

Apple je sa aktuelnim Mac mini računarima još jednom dokazao da je lider u oblasti kreiranja malih i funkcionalnih desktop računara. A da stvar bude još lepša – i cena im je sasvim korektna.

Apple Mac mini
Procesor: 2,5 GHz Core i5 (dvojezgarni)
Memorija: 4 GB DDR3
Grafika: Intel HD 4000
HDD: 500 GB
Bežične konekcije: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
Žične konekcije: 4xUSB 3.0, 1xHDMI, 1xThunderbolt, 1xFireWire, 1xGigabit LAN, audio
Platforma: OS X Mavericks
Cena (sa PDV-om): od 81.290 RSD
www.apple.com

Leave a Reply