Početna Broj 165 MWC 2014 – Kaspersky

MWC 2014 – Kaspersky

Sa Sergejem Golovnovim razgovarali smo o mogućim pretnjama u mobilnoj tehnologiji i o sigurnosnim onlajn transakcijama

ATV & NAUTICA 2020

Kaspersky Lab je na MWC sajmu 2014 u Barseloni predstavio novu Kaspersky Fraud Prevention platformu. Platforma je napravljena da obezbedi elektronska plaćanja preko računara i mobilnih uređaja, i namenjena je finansijskim organizacijama i kompanijama u sektoru elektronske trgovine.

Zbog sve veće upotrebe elektronskog plaćanja, krađa elektronskog novca postala je profitabilan posao za kriminalce. Aktuelne tehnike (privremene šifre, SMS potvrde, tokeni, generatori za jednokratne šifre) koje koriste banke i sistemi za elektronsko plaćanje kako bi zaštitili svoje klijente, brzo zastarevaju. Kaspersky Fraud Prevention platforma je značajna zbog toga što transakcije čini bezbednim kada je reč o bankama, ali i kada je reč o uređaju korisnika. Takođe, sadrži usluge savetovanja koje su zasnovane na godinama iskustva u oblasti sajber bezbednosti.
Nova platforma sadrži alatke koje mogu da obezbede onlajn transakcije na različitim uređajima, server rešenja za detektovanje lažnih transakcija tokom elektronskog plaćanja, kao i niz dodatnih usluga. Individualne komponente platforme mogu da rade kako nezavisno, tako i u kombinaciji sa drugim komponentama, dopunjujući jedne druge i pružajući višeslojnu zaštitu u svakoj fazi onlajn plaćanja.

ATV & NAUTICA 2020

Ukoliko neka organizacija planira da razvije sopstvenu mobilnu aplikaciju ili želi da poveća bezbednost postojeće aplikacije, može da koristi Kaspersky Fraud Prevention SDK alatke koje su zasnovane na najsavremenijim rešenjima kompanije Kaspersky Lab. Ovaj set alatki sadrži sve neophodne komponente za pouzdanu zaštitu elektronskog plaćanja koje se vrši preko mobilnog uređaja.
Pogodnosti Kaspersky Fraud Prevention platforme su dopunjene nizom dodatnih usluga koje kompanija Kaspersky Lab nudi kako bi pomogla kompanijama da podignu svest o finansijskim sajber prevarama i da im se na najbolji način suprotstave.

Intervju: Sergey Golovanov, Malware Expert, EEMEA, Global Research & Analysis Team, Kaspersky Lab

Tech Lifestyle: Kako se hakovanjem telefona može opljačkati korisnik?

Sergey Golovanov: Postoje dva najzastupljenija načina. Prvi je slanje SMS poruka i pozivanje takozvanih premijum brojeva, odnosno brojeva koji se dodatno naplaćuju. Sve se zasniva na igri velikih brojeva. Ako od svakog naplate po dva dolara, a naplate od nekoliko (desetina) hiljada ili čak miliona korisnika, prostim množenjem se može izračunati kolika je zarada.

Drugi način je onlajn benking. Kada korisnik želi da izvrši prenos novca, pita banku za jednokratnu šifru za prenos novca. Zaražen telefon će sve poruke (i poruke što šalje i poruke što prima) slati i trećem licu, a kada kriminalac primi šifru za transfer novca, izvršiće prenos novca sa vašeg na svoj račun.

TL: Kako korisnici da prepoznaju da je u toku onlajn prevara? Šta da rade kada (misle) da su prevareni?

Sergey Golovanov: Ako tokom onlajn transakcije primete da se dogodilo bilo šta neuobičajeno, ako ne prime poruku od banke da je transakcija izvršena ili ne dobiju SMS sa šifrom za završetak kupovine, odmah treba da prekinu kupovinu i da pozovu banku (broj banke je na poleđini kartice) i da pitaju da li se sa njihovim bankovnim računom dogodilo nešto neuobičajeno.

Nekada je bilo dovoljno da je polje sa adresom sajta zelene boje, što znači da je sajt bezbedan, ali danas je to prevaziđeno. Danas se to može zaobići lažnim prozorom koji je „nalepio“ zelenu boju i više se ne možete osloniti na to.

Da biste se ulogovali negde, obično vam traže korisničko ime i lozinku. Međutim, ako vam zatraže još jedan parametar radi dodatne sigurnosti, ili ako traže da ponovo napišete korisničko ime i lozinku koje ste upravo upisali, velike su šanse da neko želi da vas prevari. I tada je najbolje prekinuti internet konekciju i pozvati banku.

Ako vam neko (iskačući prozor) traži da isključite antivirus koji imate instaliran, to nikako nemojte uraditi.

Leave a Reply