Početna Broj 165 MWC 2014 – Ostali proizvođači

MWC 2014 – Ostali proizvođači

ATV & NAUTICA 2020

Alcatel
Poznati proizvođač je predstavio nekoliko veoma zanimljivih, kako smartfona, tako i dodataka za iste. Mi ćemo vam ovo prilikom predstaviti nove pripadnike top serije Idol. Modeli Idol 2 i Idol 2 Mini su veoma lepo dizajnirani modeli u elegantnom kućištu koje sadrži četvorojezgarne procesore, kvalitetne IPS ekrane, kao i kamere od 8 Mpx. Praktično jedina razlika između dva modela je veličina ekrana – 5 inča u odnosu na 4,5 inča u korist Idola 2. Oba modela će se odlikovati i primamljivom cenom. U ponudi će se pojaviti i LTE modeli sa sufiksom S.

Asus
Asus polako ali sigurno širi opseg poslovanja i na mobilne telefone. Zen telefone čine najjeftiniji model od 4 inča, ozbiljan konkurent od (danas već omanjih) 5 inča i fablet od 6 inča. Razlika u veličini je dovoljna, te nikako nećete doći u nedoumicu koji je telefon ispred vas, iako ih prate slične crte i dizajn. Ono što Asus Zen izdvaja je Intel Atom procesor u svim modelima, primamljiva cena i dobre karakteristike i da – sva tri su dual SIM!

ATV & NAUTICA 2020

PadFone mini je simbioza telefona ekrana od 4 inča i tableta od 7 inča. Kao i kod „maksija“, na poleđini tableta je uložak za telefon. Kada želite da pređete s telefona na tablet, samo ga stavite u ležište i sadržaj se prebacuje na veći ekran, i nastavljate gde ste stali trenutak ranije. Isto radi i u suprotnom smeru. PadFone mini takođe pokreće Intel Atom.

DSC00634

Blackphone
Najsigurniji telefon na sajmu je bio BlackPhone. Njegovi tvorci tvrde da garantuju potpunu zaštitu privatnosti, tj. da je sve što radite na telefonu zaštićeno od oka javnosti.
Namenjen je prvenstveno rukovodiocima koji često putuju i kojima je BYOD moguća opcija, porodicama zabrinutim za ličnu bezbednost i svima ostalima koji znaju vrednost privatnosti. Najsigurniji telefon zasnovan je na Android operativnom sistemu otvorenog koda, koji je zaštićen PrivatOS-om i koji dozvoljava kontrolu nad komunikacijom.

Osnovni sigurnosni set sadrži Silent Circle paket aplikacija (Silent Phone, Silent Text, Silent Contacts); anonimno pretraživanje interneta, VPN i bezbedan cloud storidž. Ažuriranja PrivatOS-a će biti česta, i to direktno od proizvođača, za razliku od većine ostalih, koji zavise od svog mobilnog operatera.

Od hardvera, koji je sekundaran u ovom telefonu, očekuje se procesor na 2 GHz, HD IPS ekran od 4,7“, LTE, HSPA+, 2 GB i 16 GB memorije.

Buzz Launcher
Jedna od najzanimljivih aplikacija sa kojom smo se upoznali na ovogodišnjem MWC sajmu je Buzz Launcher. Ovaj projekat korejske kompanije Homepack Buzz Team predstavlja veoma zanimljivi „launcher“ koji kao i druge slične aplikacije potpuno menja izgleda početnih ekrana vašeg Android uređaja. Ono što izdvaja Buzz od drugih su cifre. Naime, preko 34 miliona Buzz Launcher teme je do sada preuzeto, dok je 260 hiljada tema uploadovano od strane korisnika. Upravo ta mogućnost da korisnici sami kreiraju i uploaduju teme čini Buzz Launcher jedinstvenom platformom na tržištu. Naša topla preporuka!

Ford
Ford je predstavio novu tehnologiju i novi Focus 2014 na MWC sajmu, jer su novi automobili mnogo više okrenuti tehnici nego ranije.

Napredni sistem povezivanja čine ekran visoke rezolucije osetljiv na dodir, dijagonale 8 inča, i kontrola glasom za lakši pristup muzici, navigaciji, klimi i kompatibilnim mobilnim telefonima. AppLink platforma sluša vozača i odgovara na zadata pitanja – traži obližnji restoran sa vrstom kuhinje koju preferirate, hotel sa najboljim pogledom na more, javlja se na telefon, menja radio-stanicu… Ako više ljudi želi da komunicira pomoću AppLinka, Focus će poslušati poslednju naredbu. Kako je AppLink otvorena platforma, svako je pozvan da napiše program koji smatra da je potreban, mada su krajnjem korisniku dostupne samo aplikacije iz njegovog regiona, pre svega zbog drugačijeg jezika i zato što su neke aplikacije specifične za određenu sredinu. Za sada je podržano devet najzastupljenijih jezika, a vremenom će se ponuda širiti.

Pomoć pri paralelnom parkiranju stigla je i u Focus, sa svim unapređenjima koja je taj sistem doživeo dok je bio ekskluzivan za skuplje automobile. Kada u gradskoj gužvi vozite lagano u koloni, auto se putem senzora sinhronizuje sa vozilom ispred, i ako ono prikoči, i vi ćete. Sistem će zaustaviti auto ako se kretao brzinom do 15 km/h, a bitno usporiti njegovo kretanje ako se kretao brzinom od 30 km/h. Taman da predupredi bol u vratu i leđima.

Jedna od većih atrakcija njihovog štanda je automobil sa ugrađenim sonarom. Beleži sve objekte u krugu poluprečnika 60 metara i koči ako primeti da ima nekog ispred sebe. Za sada je i dalje u fazi testiranja – očekuje se da će za oko pet godina početi da se proizvodi.

HTC-Desire-816_3V_AllColors

HTC
Tajvanska kompanija je sajam u Barseloni iskoristila za promocija dva nova modela iz srednje klase (ovde ćemo vam predstaviti jači uređaj), jedne zanimljive inicijative, kao i da „pokupe“ nagradu za telefon godine, koja je pripala odličnom HTC-u One. HTC Desire 816 se dizajnerski naslanja na HTC One, sa paletom jakih, modernih boja i kvalitetnim materijalima koji asortimanu HTC Desire daju one tako poznate, a ipak karakteristične odlike. Novi Desire poseduje i dva prednja zvučnika i HTC BoomSound za neverovatan audio-kvalitet, dok HTC BlinkFeed omogućava korisnicima da imaju uvid u najnovije vesti i novosti sa društvenih mreža na velikom ekranu od 5,5 inča. Tu se i dve dobre kamere od 13MPx i 5MPx, koje čine ovaj uređaj u isto vreme savršenim za snimanje sjajnih „selfija“, ali i za slikanje predivnih pejzaža visokog kvaliteta. Sa hardverske strane, najznačajnije odlike su četvorojezgarni procesor na 1,6 GHz i mogućnost LTE povezivanja. Sa HTC „Power To Give“ inicijativom ćemo vas upoznati u narednom broju Tech Lifestyle magazina.

Leave a Reply