Početna Broj 165 MWC 2014 – Prestigio

MWC 2014 – Prestigio

Panasonic TV

Jedan od popularnijih trendova na ovogodišnjem MWC-u svakako je bio i „internet of things“. Njegovu primenu smo videli na štandu kompanije Prestigio, i to kroz set pametnih proizvoda koji prate zdravstveno stanje korisnika. S tim u vezi smo pričali sa dr Aleksandrom Pkhakadzeom, biznis menadžerom iz sektora Health Care (zdravstvena nega) kompanije Prestigio.

Tech Lifestyle: Kako ljude „naterati“ da vode računa o sebi?

ATV & NAUTICA 2020

Aleksandr Pkhakadze: Kada govorimo o zdravstvenoj nezi, svi smatraju da najbolje znaju šta je dobro za njih, ali zapravo malo ljudi vodi računa o sebi. Uloga naših proizvoda je da ljudima na lak i jednostavan način daju do znanja u kakvom je stanju njihov organizam. Korišćenje ovih proizvoda može biti i igra, tj. mali izazov. Kako? Recimo, došli ste uveče kući i zahvaljujući pametnom pedometru vidite da ste prešli devet od zacrtanih deset hiljada koraka, koliko bi svako trebalo da pređe dnevno. Velika je verovatnoća da ćete izaći iz kuće i preći još samo hiljadu koraka kako biste u memoriji uređaja imali što bolje rezultat.

Isto se odnosi i na merenje težine našom pametnom vagom. Cilj je da postignete što bolji rezultat. U ovom malom „takmičenju“ i pobednik i poraženi možete biti samo vi, a kako rezultate možete i da delite, jasno je da niko ne želi da se pokaže u lošem svetlu.

TL: Možete li nam opisati šta sve sadrži Prestigio Health Care portfolio?

Aleksandr Pkhakadze: Imamo nekoliko proizvoda – vage: Smart Body Fat Scale, Smart Body Mass vaga; merač krvnog pritiska: Smart Blood Pressure Monitor i brojač koraka: Smart Pedometer. Plan je da u budućnosti proširimo ponudu nekim novim proizvodima.

TL: Kako se oni koriste?

Aleksandr Pkhakadze: Pošto preuzmete aplikaciju sa iTunesa i napravite svoj profil, potrebno da inicijalno uparite uređaje i na taj način svaki put kad aktivirate aplikacije u blizini ovih pametnih uređaja, oni će se automatski sinhronizovati. Ovo je bitan podatak, jer vage mogu da koriste do četiri osobe a merač krvnog pritiska do dve, a svi podaci se sinhronizuju sa jednim Apple uređajem. Naravno, pedometar je lična stvar.

TL: Trenutno je aplikacija dostupna samo iTunes korisnicima. Kada se očekuje lansiranje verzije za Android uređaje?

Aleksandr Pkhakadze: Očekuje se da Android verzija izađe za oko mesec i po dana. Ona će pored postojećih opcija imati i neke dodatne opcije, poput modula koji će na osnovu podataka koje dobije davati prognozu o mogućem oboljevanju od određenih tipova bolesti.

58371203_700x700min_1

Koliko je 10.000 koraka?
Ako idete na posao kolima, vi ćete dnevno preći samo 2.000 koraka. Što znači da treba „ubiti“ još 8.000! To je moguće uraditi laganim 40-minutnim džogingom, malo dužom šetnjom ili nekom drugom aktivnošću koja podrazumeva koračanje. Na taj način smanjuje se rizik od bolesti srca, dijabetesa i gojaznosti.

Leave a Reply