Početna Broj 165 Telefon sa dva lica – Yota phone na delu

Telefon sa dva lica – Yota phone na delu

Panasonic TV

Yota telefon je prvi koji u jednom uređaju sadrži LCD i E ink ekrane, kombinujući prednosti oba. Na sajmu u Barseloni videli smo novu unapređenu verziju, a dok ona ne stigne u prodaju, razgovaraćemo sa Živojinom Žikom Petrovićem, predsednikom Komiteta znanja Srbije i članom Saveza radio-amatera Srbije, o njegovom iskustvu tokom rada sa i dalje aktuelnim modelom.

TL: Recite nam koja je ključna funkcija koja vas je opredelila za Yota telefon?

ATV & NAUTICA 2020

ŽŽP: Prateći već godinama nove tehnologije, kako profesionalno kroz posao i nauke koje proučavam, tako i kroz radio-amaterski hobi, uvek sam težio ka eksperimentisanju i primenjivanju inovativnih sistema rada, usluga, a posebno tehničkih uređaja do kojih sam mogao da dođem. Yota phone je bez sumnje zavredio moje interesovanje zbog radikalne inovativnosti koju su njegovi dizajneri primenili, a tiče se dva ekrana, kao i zbog neobičnog dizajna koji ga razlikuje od svih dosadašnjih mobilnih telefona.

TL: Koliko često koristite E ink stranu? Koje su njene prednosti?

ŽŽP: Za divno čudo, fantastičan je osećaj kada na stolu, ne dirajući telefon, gledate u njegova „leđa“ i na tom ekranu pratite dešavanja u vašim interakcijama. Mislim na naslove e-mailova koji vam stižu, poruke, pozive, interakciju na društvenim mrežama itd… Ne morate stalno da uključujete osnovni ekran kako biste pogledali dešavanja, već se ona sama listaju na crno-belom ekranu. Podesio sam i neke važne informacije da mi dolaze na taj drugi ekran, kao što je tačno vreme, meteorološki podaci, razne informacije iz naučnih oblasti koje mene zanimaju itd… dodatni ekran pruža još mnogo mogućnosti.

TL: Da li E ink ekran možete koristiti i za osnovne funkcije telefoniranja, kada se baterija približi kraju rada?

ŽŽP: Drugi ekran služi samo za osnovne funkcije, kao što su otključavanje, blokiranje, menjanje stranica i tome slično. Koliko sam se informisao, na sledećem modelu će ceo ekran biti interaktivan i sa više funkcija.

YotaPhone2_1

TL: Ako na Yota telefon gledamo kao na bilo koji drugi, kakva je njegova upotreba u svakodnevnim aktivnostima?

ŽŽP: Na Yota Phone sam prešao sa BlackBerryja, koji je imao dosta dobrih strana, ali i mana, kao što je teško povezivanje sa društvenim mrežama i programima koji su odnose na usluge nekih kompanija… Yota koristi Android OS, ali sa ugrađenim procesorom koji je izuzetno brz i kristalno stabilan.

TL: Da li postoji nešto što zamerate ovom revolucionarnom proizvodu? Ima li mesta za poboljšanja? Da li biste kupili ovogodišnji Yota telefon koji je predstavljen na MWC sajmu u Barseloni prošlog meseca?

ŽŽP: Što se tiče zamerki, pored kapaciteta baterije, odnosno njene izdržljivosti, a što je možda individualno pitanje zbog mog hiperaktivnog korišćenja telefona, nedostaju mi dugmići na tastaturi, na koje sam navikao na BlackBerryju, pa se još navikavam i naravno grešim pri kucanju. Novi Yota Phone ću svakako probati i naravno, obavestiću vaš magazin o utiscima i nekim novim zapažanjima…

TL: Odakle ta strast ka novim tehnologijama?

ŽŽP: Ja sam član Saveza radio-amatera i, pored toga što smo obučeni i licencirani za eksperimente u radio-komunikacijama, odlični smo poznavaoci nove tehnologije i pratimo sva dostignuća, kako u radio-amaterskoj delatnosti, tako i van našeg hobija. Deca koja osete čar našeg hobija kasnije u životu koriste tehnologiju ne samo radi zabave, već i kao alat u poslovnim i društvenim aktivnostima. Zato apelujem na roditelje da deci, posebno onoj sa afinitetom prema novim tehnologijama, omoguće susret sa radio-amaterskim hobijem u nekom radio-klubu u njihovom mesu ili školi, i da odmah u početku decu usmere da kroz zabavu aktivno proučavaju računarske, radio-komunikacijske i ostale tehnološke nauke i na taj način spoje lepo sa korisnim.

Leave a Reply