Početna Broj 177 A sad nešto sasvim novo – Renault Twingo

A sad nešto sasvim novo – Renault Twingo

Bratimljenjem sa Smartom, Twingo je još jednom pokazao kako se pravi mali gradski auto

Panasonic TV

Prvi Twingo se pojavio na ulicama 1992. godine i postavio domaći zadatak na temu „moderan gradski auto“. Taj model se proizvodio čak 15 leta, sve do 2007. godine, kada ga je zamenio novi moderniji naslednik, koji ipak nije ponovio uspeh originala. A onda je prošle godine predstavljen Twingo treće generacije.

Novi najmanji Renault je doneo brojne novine, od kojih su najznačajnije da sada Twingo ima petoro vrata, a da mu je motor smešten pozadi. Glavni razlog prebacivanja motora nazad jeste što sada Twingo deli plaformu sa novim Smartom. To znači da je, ne samo motor nazad, već je i smešten između zadnjih točkova, ostavljajući prostor za prtljag iznad. Torba srednje veličine ili namirnice iz sedmične kupovine će popuniti prostor bez problema.

ATV & NAUTICA 2020

Dizajn automobila je podsetio na legendarni Reno 4, a autor ovog teksta je u zadnjem delu „pronašao“ deo još jedne legende, čuvene „turbo petice“. Ovaj retro momenat je spakovan u super-moderno pakovanje, pa će Twingo biti svakako automobil za kojim će se okretati na ulici ljubitelji, a posebno „ljubiteljice“ malih gradskih modela. Ovaj „razmeštaj“ je doneo zanimljiv osećaj u vožnji. Nas je odlično gurao moderni turbo-benzinac snage od 90 KS. Sada je prednji deo daleko manje opterećen, pa samim tim je i upravljiviji, što u gradu predstavlja veliki plus (radijus okretaja je samo 8,6 metara). Na otvorenom se Twingo takođe dobro snalazi, ali je svakako betonska džungla njegova omiljena teritorija.

2014-12-01-10.52.12

Unutar kabine se nastavlja moderna priča, koja je posebno izražena na centralnoj konzoli. U modelu koji smo imali na testu, tu se nalazio manje-više klasičan FM radio aparat sa USB i AUX priključcima, kao i držač za mobilni telefon. E upravo tu leži „hi-tech“ momenat. Naime, telefon je moguće povezati sa automobilskim sistemom putem Bluetootha i R&GO aplikacije. Na taj način na ekranu telefona možete dobiti sistemske informacije, poput offline navigacije, podataka iz putnog računara, Renault Driving eco2 usluge za štedljivu vožnju, kao i digitalnog obrtomera, koga nema na instrument tabli. Pomoću aplikacije je moguće i telefonirati, kao i kontrolisati radio, odnosno puštati muziku sa priključenog USB-a. Zanimljivo je da na samom držaču postoji dodatni USB port koji služi za dopunu baterije mobilnog uređaja. Reklo bi se da su inženjeri mislili na sve. Inače, u kabini ima mesta za četvoro odraslih osoba. Zabava na gradskim ulicama može da počne.

Renault_61332_global_en

Renault Twingo TCe 90
Motor: benzin, 898 ccm, 90 KS
Ubrzanje (od 0 – 100 km/h): 10,8 s
Maksimalna brzina: 165 km/h
Potrošnja (komb.): oko 5,5l / 100 km
Dimenzije: 3595x1646x1554 mm, 943 kg
Cena: od 10.200 EUR
www.renault.rs

Leave a Reply