Početna Broj 177 Da li može tanje od tanjeg? – Apple event

Da li može tanje od tanjeg? – Apple event

Iako kompanija Apple nema običaj da nove proizvode predstavlja u ovo doba godine, to se ovog puta dogodilo. Kreće sa prodajom smart sata, tako da je ovu priliku iskoristila da ga detaljno predstavi, kao i sasvim nov Macbook laptop.

Na početku događaja koji je kompanija priredila, njen izvršni direktor Tim Kuk izneo je cifre o poslovanju u prethodnom periodu: impresivan broj od 700 miliona prodatih iPhonea od njegovog prvog predstavljanja, do 99% zadovoljnih korisnika iPhonea 6 i 6 plus. Pomenuo je i da su, od nekoliko banaka koje su podržavale Apple pay, do sada stigli do cifre od 2.500.

Pošto Apple tv nije dobio nikakvu nadogradnju, dobio je novu cenu od 69 dolara. Pored nove cene, predstavljen je novi kanal za ovaj uređaj, a to je HBO NOW. Razlika između dosadašnjeg HBO GO servisa i NOW je prvenstveno u tome što NOW može pojedinačno da se kupi na mesečnom nivou, a GO je bio dodatak kablovskom paketu HBO-a.

Sledeće što su predstavili je Health aplikacija, tj. nove aplikacije koje će omogućiti praćenje određene bolesti kod korisnika iPhonea, radi sakupljanje podataka i u istraživačke svrhe. Korisnik preuzima aplikaciju na svoj telefon i na dnevnom nivou obavlja postavljene zadatke i na taj način pomaže da se dobiju statistički podaci, kao i onima koji se bave pronaženjem leka za određenu bolest. Svi ovi podaci su kriptovani, i čak ni ljudi iz kompanije Apple ne mogu da im pristupe.

Najveće uznenađenje večeri svakako je bio novi Macbook. On je težak neverovatnih 920 grama i tanak još neverovatnijih 1,31 cm (najdeblji deo), što ga čini najtanjim Macbookom do sada, jer je 24% tanji od svog prethodnika. Tastatura je takođe redizajnirana, i umesto dosadašnjeg „makazice sistema“ Apple je razvio „leptir“ sistem, koji omogućava mnogo stabilnije kucanje. Tu je novi i trekped koji je takođe redizajniran, i sada ima funkciju ne samo da primeti kada tapkate po njemu, već i da oseti dubinu tj. jačinu dodira i na taj način drugačije reaguje, tj. obavlja drugu funkciju. Displej je ovog puta osvežen i napokon smo dobili retina ekran i na ovako malom Macbooku od 2304×1440 piksela. Matična ploča na ovom laptopu je redizajnirana za neverovatnih 67% i izbačene su sve komponente za hlađenje, tako da je ovaj Macbook potpuno bešuman. Sav preostali prostor koji je dobijen smanjenjem ploče poslužio je da se ubaci baterija većeg kapaciteta, koja po rečima proizvođača sada može da izdrži ceo dan. Sa laptopa su izbačeni svi portovi i ugrađen je najnoviji USB-C, koji sada služi za sve – za punjenje baterije, kao standardni USB, display port, HDMI, VGA. Naravno, da biste sve to koristili neophodan vam je adapter, koji nudi i Apple, ali nije isporučen uz Macbook. Kao i iPhone i iPad, biće dostupan u tri boje: space grey, silver i gold.

Apple watch je ovog puta detaljno predstavljen. Proizvodiće se u tri verzije: od aluminijuma, čelika i 18-karatnog zlata. Predstavljene su i aplikacije koje su u međuvremenu izradili developeri, i pokazane su sve njegove prednosti. Sa satom je moguće javljati se na poziv, odgovarati na poruke, gledati vremensku prognozu, čak možete pratiti i svoju kuću ako imate kamere i ako su one povezane na internet. Moguće je kontrolisati muziku na telefonu, ali možete i u samom satu skladištiti muziku, koju možete slušati ako imate bežične slušalice. Ljudima koji takođe imaju Apple Watch možete poslati svoj puls ili crtež koji ste nacrtali direktno na satu. Walk aplikacija meri sve vaše korake i meri koliko ste kalorija izgubili tokom dana. Na satu možete koristiti i Apple pay, passbook, možete gledati fotografije, sve notifikacije koje vam se pojavljuju na telefonu, koristiti Shazam i mnoge druge aplikacije.

Sve u svemu, Apple ulazi na tržište smart satova koje već postoji, a da li će biti uspešan – pokazaće vreme. Usled smanjenja svega na novom Macbooku, mislimo da smo bukvalno na korak od spajanja tableta i računara, i da će se to neminovno dogoditi u skoroj budućnosti.

Leave a Reply