Početna Broj 177 I lokalne i globalne priče – DIDS 2015

I lokalne i globalne priče – DIDS 2015

U Metropolu se pričalo kako o domaćoj internet sceni, tako i globalnim aktuelnostima

Pred preko 300 posetilaca, u hotelu Metropol u Beogradu 10. marta je održan ovogodišnji „Dan internet domena Srbije“ (DIDS 2015), u organizaciji Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). DIDS 2015 je godišnja konferencija o razvoju Interneta u svetu i na .RS i .СРБ domenskim prostorima Srbije. Slogan šestog po redu DIDS-a bio je „U kom si internet filmu?“.

Celodnevni program DIDS-a, tradicionalno podeljen u tri bloka, pored IT profesionalaca iz svih privrednih oblasti, internet provajdera i ovlašćenih registara, okupio je i druge domaće korisnike Interneta, a koji su imali priliku da čuju iskustva tridesetak učesnika konferencije iz zemlje i inostranstva.

Prvi blok konferencije pod nazivom „Gospodari Interneta“ govorio je o najavljenim promenama u globalnom upravljanju Internetom. Bez pravilnog i nediskriminišućeg prevođenja domena u IP adrese i njihove fer raspodele milijardama povezanih uređaja – Internet bi bio rasparčan. Od septembra nadzor nad ovim funkcijama trebalo bi da bude prenesen sa Vlade SAD na „sve nas“, odnosno globalnu internet zajednicu, kao i da se uspostavi tzv. „multiakterski model“ upravljanja Internetom. O značaju ovog panela govore i njegovi učesnici, među kojima su bili i Žan Žak Sael, potpredsednik ICANN-a za region Evrope i Leonid Todorov, direktor udruženja nacionalnih registara azijsko-pacifičkog regiona, kao i Martin Bojl, stariji savetnik za javne politike britanskog nacionalnog registra „Nominet“. Nakon panela bili smo u prilici da porazgovaramo o internet aktelnostima sa gospodom Sael i Todorov. Razgovor sa njima možete pročitati na našim internet stranama – www.tech-lifestyle.com, odnosno www.tl.rs.

„Po ovom modelu, ICANN (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve) imala bi sva ovlašćenja za upravljanje globalnom mrežom, a države, korporacije i drugi akteri, u okviru različitih tela, imali bi mogućnost da daju predloge i aktivno učestvuju u oblikovanju politike i prakse vezane za sajber prostor, ali ne i da samostalno odlučuju. Predložen model prilično je kompleksan i formalizovan, pa može da dovede do smanjene inkluzivnosti zainteresovanih aktera“, ocenio je Vladimir Radunović, direktor programa sajber bezbednosti i e-Diplomatije „Diplo fondacije“ i moderator panela „Gospodari Interneta“.

ART_9049

Drugi blok pod nazivom „Pozovi E radi trgovine“ bio je posvećen e-trgovini, kroz sve njene aspekte: pravno-finansijski, promotivni, logistički i softverski. Učesnici u panel diskusiji bili su domaći stručnjaci iz ove oblasti, koji su prezentovali konkretna rešenja iz prakse i iskustva iz sopstvenih onlajn projekata, a moderator bloka bio je Miloš Petrović, veb preduzetnik i bloger.

„Građani Srbije kupuju preko Interneta, ali u svesti prodavaca još uvek nije u potpunosti e-trgovina. Ipak, stvari se menjaju i sve je veći broj zahteva firmi da kreiraju sajtove sa sistemom za e-trgovinu. S druge strane, više ne postoji strani sajt – domaći sajt. Internet je globalna priča i kupci to već sada na taj način percipiraju“, objasnio je Petrović.

Treći blok pod nazivom „Domen koji obećava“ tradicionalno je bio rezervisan za ugledne lokacije na nacionalnim internet domenima .RS i .СРБ sa životnim temama koje dobro ilustruju razne mogućnosti stvaranja kvalitetnih sadržaja, ali i poslovanja na globalnoj mreži. Ovaj blok vodio je Radomir Lale Marković, suosnivač i direktor agencije TAG Media, a predstavljeno je preko desetak uspešnih .rs i .срб „priča“, među kojima su matematika.edu.rs, borise.rs, славним-прецима.срб, papilotna.rs i drugi.

RNIDS je jedina organizacija nastala iz srpske internet zajednice koja već nekoliko godina pomaže razvoj Interneta u Srbiji. Pored upravljanja nacionalnim internet domenima najvišeg nivoa, kao dodatni cilj ima upravo razvoj Interneta u Srbiji i, posebno, lokalnog sadržaja na njemu. „DIDS je najvidljiviji, a verovatno i najvažniji način na koji RNIDS okuplja zajednicu iz koje je nastao i pomaže joj u ostvarenju punih potencijala. Ove godine DIDS je dobio regionalni značaj kroz organizaciju Regionalnog Internet foruma, drugog dana skupa, koji je ujedno i zvanični pripremni skup za ovogodišnji EuroDIG – Evropski dijalog o upravljanju Internetom, koji se održava u Sofiji“, rekao je Danko Jevtović, direktor RNIDS-a.

Takođe, šesta godišnja konferencija o razvoju Interneta u svetu i na .RS i .СРБ domenskim prostorima dobila je podršku od ICANN-a, vodeće organizacije za upravljanje Internetom i rukovođenje njegovom globalnom strukturom.

Više informacija: dids.rs, дидс.срб

Leave a Reply