Početna Broj 173 1.609 kilometara na sat, kopnom – Bloodhound SSC & Rolex

1.609 kilometara na sat, kopnom – Bloodhound SSC & Rolex

Rolex je razvio dva instrumenta koja imaju ključnu ulogu u obaranju brzinskog rekorda na kopnu – analogni brzinometar i hronograf – izrađena da izdrže uslove pri brzini od 1.770 kilometara na sat

ATV & NAUTICA 2020

Oba instrumenta imaju karakteristične Rolex analogne brojčanike. Brzinometar, koji stoji na levoj strani komandne table, liči na obrtomer, ali zapravo meri po stotinu milja (160 km) na sat. Na nešto preko 1.200 km/h je graničnik za brzinu zvuka, što je aktuelni rekord star već 17 godina. Brzinometar maksimalno meri 1.770 km/h, da ne bi merio granične vrednosti mernog opsega, a ima i zelenu kazaljku koja pamti najveću ostvarenu brzinu. Desnu stranu komandne table krasi hronometar. On je bitan da bi se tačno izmerilo 60 minuta, koliko je maksimalno ograničenje za izvođenje dve vožnje. Kao krajnji rezultat se uzima srednja vrednost maksimalnih brzina.

Instrumenti su povezani sa GPS-om, da bi merenje bilo što preciznije. Oba Rolex aparata imaju samostalno, nezavisno napajanje, kao i zasebne merne senzore. Radiće bez obzira da li glavni sistem vozila funkcioniše. U svakom trenutku se može očitati trenutna brzina, što je ključno za bezbednost vozača. Instrumenti su analogni, jer se tako lakše čitaju. U kokpitu ima više desetina pokazivača, i od suštinske važnosti je da sve bude lako čitljivo.

ATV & NAUTICA 2020

c438f16ec07affb09d213d24acc5afa9

Nakon dve godine istraživanja i razvoja, Rolex je napravio tačno ono što se očekivalo – čiste, lake za čitanje i izuzetno pouzdane instrumente. Uspešno su testirani na plus 65 stepeni Celzijusa, ne bi li garantovali preciznost na vrlo visokim temperaturama u pustinji Hakskeen Pan.

Sâma vožnja traje oko dva minuta. Za to vreme Bloodhound (kako se zove „auto“) pređe dvadeset kilometara. Za brzinu do 560 km/h se koristi mlazni motor, a kasnije se uključuje hibridni raketni motor. Ubrzanje od nule do 1.609 kilometara na sat traje oko 55 sekundi. Na sredini staze se postiže najveća brzina, za koju vozilo ima na raspolaganju 3,6 sekundi, a tada se točkovi okreću brzinom od 10.300 obrtaja po minuti. U tim trenucima oba motora koriste oko 135 hiljada konjskih snaga. Odmah po postizanju željene brzine gasi se motor, što uzrokuje drastično kočenje, a 2G sila se za manje od 5 sekundi menja u 3G silu u suprotnom pravcu. Pri brzini od 1.287 km/h se uključuju vazdušne kočnice, a na 1.050 km/h otvara se padobran (ako je neophodno), i na kraju se pri brzini od 320 km/h uključuju disk kočnice. Uprkos uvreženom mišljenju da je za postizanje najveće brzine potrebno dosta snage u motoru, glavni problem je nedostatak staze. Pri maksimalnoj brzini Bloodhound pređe kilometar za malo više od dve sekunde.

Obaranje rekorda će se odvijati u pustinji u Južnoj Africi, na pravcu koji meri 20 kilometara. Idealni vozač ovog vozila dugačkog 14 metara je aktuelni rekorder u vožnji na zemlji, čovek koji je jedini kopnom vozio brže od zvuka, Endi Grin. Testiranja će se odvijati tokom 2015. godine, a napad na zacrtanu brzinu 2016.

Leave a Reply