Početna Broj 173 Apple i prijatelji – dodaci za Apple uređaje

Apple i prijatelji – dodaci za Apple uređaje

Računari, tableti i telefoni, u kombinaciji korisnim dodacima za različite namene, postaju značajno vredniji i otvaraju čitav novi svet mogućih upotreba

Elektronski uređaji svuda su oko nas i danas teško možemo da zamislimo život bez njih, bez neprekinute povezanosti na internet i svih pratećih servisa. Informacije su postale digitalne i sveprisutne, pa je važno da ostanu bezbedne i da možemo brzo da ih razmenjujemo. Pametni telefoni, tableti i prenosni računari tako su postali važan alat u poslovanju, zabavi i svakodnevnim aktivnostima. Svaka nova generacija donosi funkcionalnost više, ali se upotrebna vrednost, polja primene, bezbednost i mobilnost uređaja mogu proširiti i korišćenjem brojnih dodataka i galanterije. Čitava nova industrija razvila se na ovom polju, a vodeći igrači diktiraju modu, pokušavaju da pronađu inovativna rešenja i odgovore na potrebe publike čak i pre nego što korisnici definišu zahteve. Zbog toga je svet dodataka ponekad čak i zanimljiviji od samih uređaja.

iPhone pametni telefoni su poslednji uređaji kompanije Apple koji su i zvanično dostupni u našoj zemlji. Koristimo priliku da vam tim povodom predstavimo nekoliko dodataka koji će „začiniti“ vaše iskustvo korišćenja proizvoda sa znakom zagrižene jabuke. Pored toga, upoznaćemo vas ukratko i sa najnovijom ponudom američkog giganta.

iPhone6-34FR-SpGry_iPhone6plus-34FL-SpGry_Homescreen-PRINT

iPhone 6
Najnoviji predstavnik porodice Apple telefona dolazi nam u dve „arome“ – 4,7-inčnom osnovnom modelu i većem fablet izdanju sa dijagonalom od 5,5 inča nazvanom 6 plus. Shodno većim ekranima, unapređene su i rezolucije, što novu iOS platformu u verziji 8 čini još privlačnijom i udobnijom za korišćenje. Dizajnirani su gotovo identično i poprilično se razlikuju od prethodnika. Bočne stranice su zaobljene, a kućište je izrađeno od brušenog aluminijuma. Unapređen je i procesor, poseduju 1 GB radne memorije i pozamašan prostor za smeštaj podataka, a konačno je ugrađen i NFC modul koji svoju primenu nalazi u novom Apple Pay sistemu bezgotovinskog plaćanja pomoću telefona. Ako uporedimo novi iPhone sa prethodnim modelom, možemo reći da se radi o velikom koraku napred, pogotovo u domenu dizajna i ekrana.

Cena: 93.890 RSD

iPhone-5c-family-gree-blue-yellow-red-white

iPhone 5C
Kao što smo napomenuli iPhone 5C je samo smešten u plastično kućište. Apple je ovim potezom rešio da izađe u susret potrošačima sa nižim platežnim mogućnostima. Pored toga na iPhone 5C treba gledati i kao na telefon orijentisan ka mlađoj populaciji pošto je dostupan u pet različitih boja. 5C nam donosi A6 procesor, Retina ekran dijagonale 4 inča sa rezolucijom od 1136×640 piksela, FaceTime kameru i bežične konekcije poslednje generacije. Telefon se puni preko Lightning konektora koji ujedno služi i za sinronizaciju sa iTunes aplikacijom.

Cena: uzorak

iPhone5s_3Color_iOS7_PRINT

iPhone 5S
Pored značajnog unapređenja radnih performansi Apple je sa iPhone 5S telefonom rešio značajno da unapredi i sistem bezbednosti pa je implementirao Touch ID – senzor smešten u Home tasteru koji skenira vaš prst i odobrava vam pristup telefonu. Ovo u svetu pametnih telefona nije neka posebna novina i već je viđeno kod nekih konkurentskih rešenja, ali ono što je Apple uradio ide korak dalje u smislu upotrebne vrednosti. Značajno je unapređena i zadnja kamera koja sada donosi fotografije i video snimke vrhunskog kvaliteta uporedive čak i sa profi digitalcima. iPhone 5S teži svega 112 grama (kao i originalna „petica“), a zadržane su i dimenzije. Proizvođač ovaj model nudi u tri kapaciteta (16GB, 32GB i 64GB) i tri različite boje (Silver, Gold i Space Gray). Glavnom A7 procesoru u radu pomaže još jedan (ko)procesor nazvan M7 čiji je glavni zadatak praćenje vaših pokreta, bolje performanse accelerometer-a i kompasa, kao i kvalitetniji rad fitnes aplikacije.

Cena: 80.490 RSD

iMac
U danima kada nastaje ovaj tekst Apple je predstavio novi model „sve-u-jednom“ računara sa 27-inčnim ekranom u neverovatnoj 5k rezoluciji od 5120×2880 piksela. Naravno, proizvode se i manji i slabiji modeli, ali sve ih krasi prepoznatljiv dizajn kod koga su kompletan računar i monitor smešteni u tanko aluminijumsko kućište. Poseduju sve neophodne komponente i konektore za povezivanje, a pokreću ih noviji Intel procesori iz i5 i i7 serije. Jači modeli koriste namensku grafičku karticu sa sopstvenom video memorijom i neretko se koriste za dizajn, obradu fotografija i video materijala.

Cena: 350.090 RSD

Mac Mini
Ovaj mali računar biće ukras na svakom stolu, a sposoban je da obavi mnoge poslove. Novije generacije opremljene su Intel i5 i i7 procesorima sa dva jezgra, radnom memorijom od 4 do 8 gigabajta i hard diskovima velikog kapaciteta. Kao i većina Apple proizvoda, smešten je u elegantno aluminijumsko kućište sa zaobljenim stranama. Možete koristiti bilo koji eksterni monitor jer je pored HDMI konketora obezbeđen i odgovarajući adapter. Za povezivanje na raspolaganju imate WiFi modul i Ethernet adapter. Premda su namenjeni manje zahtevnim zadacima, poslužiće bez većih problema kao alatke za kreiranje aplikacija za iPhone i iPad uređaje.

Cena: Mac mini (1.4GHz) – 73.890 RSD, Mac mini (2.6GHz) – 106.290 RSD

Mac Pro
Jedan od najmoćnijih i svakako najoriginalnije dizajniran stoni računar je Apple Mac Pro, mašina spakovana u sjajno crno cilindrično kućište sa posebnim originalnim mehanizmom za hlađenje. Jaču od dve konfiguracije pokreće i7 procesor sa 8 jezgara, poseduje 16 GB RAM memorije i dve grafičke kartice, svaka sa po 3 GB video memorije. Shodno nabrojanom i cena je odgovarajuća, ali je Mac Pro idealan za video montažu i 3D modelovanje i malo koji računar može sa njim da se poredi.

Cena: 453.990 RSD

Leave a Reply