Početna Broj 173 Sinergija 2014 – Full Value

Sinergija 2014 – Full Value

U Beogradu je u Crowne Plaza hotelu, u periodu od 20. do 23. oktobra održana četrnaesta po redu najznačajnija i najuticajnija IT konferencija u Srbiji i regionu

Sinergija 14, pod nazivom „Full Value“ tradicionalna je konferencija koju Microsoft Srbija organizuje duže od decenije. Ona je bila i ostala mesto okupljanja IT stručnjaka, menadžera, studenata i entuzijasta koji svoj posao zasnivaju na Microsoft tehnologijama i alatima. Kao i svake godine do sada, učesnici konferencije bili su u prilici da se iz prve ruke upoznaju sa novinama u vezi evolucije koju Microsoft doživljava u poslednjih nekoliko godina. Sinergija 14 protekla je u znaku novog imidža kompanije Microsoft, koja je započela transformaciju svog operativnog sistema u cloud i na mobilne uređaje. Konferencija je fokus stavila na sve prisutniji „Internet of things“, računare osetljive na dodir, mobilne telefone zasnovane na Windows OS-u, poslovnom paketu u oblaku (Office 365), cloud i Azure tehnologije. Cilj Sinergije uvek je bio i ostao edukacija IT zajednice Srbije kako bi se kroz različite sadržaje, praktičnom primenom tehnologije u poslovne svrhe ostvarilo što bolje razumevanje poslovnih partnera i klijenata.

Ove godine konferencija je trajala četiri dana i bila je podeljena na tri celine. Prva dva dana bila su rezervisana za prezentacije tehničke prirode, namenjene ljudima koji koriste Microsoft tehnologije u svakodnevnom poslovanju. Prisutni učesnici mogli su ovde da saznaju novitete koje im je prezentovao 61 predavač iz 13 država.

DSCN9927

Stručni deo konferencije
Konferenciju je tradicionalno zvanično otvorio generalni direktor Microsofta u Srbiji i Crnoj Gori, Željko Vujinović. Među brojnim interesantnim predavačima izdvojili bismo Gunara Pejmana, programera i vlasnika softverske kompanije iz Estonije, koji je govorio o iskustvima u radu sa Legacy kodom i o novim specifičnostima i promenama u razvoju aplikacija na webu. Margarita Naumova iz Bugarske upoznala nas je na koji način je potrebno konfigurisati SQL servere da bi se postigle najbolje performanse. Sander Berkuver, veoma cenjeni ekspert iz oblasti Aktivnog direktorijuma (i poznati bloger) održao je dva zapažena predavanja na tu temu.

Pored stranih, na konferenciji je bilo i mnogo nagrađivanih predavača iz regiona i Srbije. Damir Dizdarević iz Bosne i Hercegovine odabrao je prilično provokativnu temu, koja se bavila budućnošću IT struke, koja se vrtela oko pitanja da li će današnji IT stručnjaci za nekoliko godina želeti da rade isti posao. U tom kontekstu, ukoliko bi njihov odgovor bio potvrdan, uputio ih je u kom pravcu bi trebala da se kreće njihova buduća edukacija. Među domaćim predavačima istakli bismo konsultanta Dragoslava Ogara koji je posetiocima konferencije preneo deo svog znanja o Web formama i SOLID principima u savremenim aplikacijama.

I domaće kompanije imale su zapažena predavanja. Eksperti iz Smarta, novosadske IT komapnije, Danilo Omaljev i Milan Orlović preneli su svoje iskustvo tokom migracije Microsoft Exchange Server 2010, na verziju Microsoft Exchange Server 2013 u Elektrovojvodini. Uz prikaz svih faza sprovođenja projekta migracije kod klijenta, oni su učesnike upoznali i sa ključnim prednostima nove Microsoft Exchange Server platforme. Miloš Stefanović iz NPS-a održao je predavanje na temu šta sve podrazumeva upgrade na NAV 2013R2, a Aleksandar Totović iz iste kompanije predstavio je inovacije u MS Dynamics NAV-u 2015, koji će biti zvanično lansiran krajem ove godine.

Dan posvećen javnom sektoru
Treći dan konferencije nazvan je Public Sector Day i on je zamišljen kao susret učesnika konferencije sa predstavnicima javnih institucija. Nakon uvodne sesije koju je održao generalni direktor Microsofta u Srbiji i Crnoj Gori, održana je veoma interesantna panel diskusija pod nazivom „Kako unaprediti e-Government u Srbiji“. Među učesnicima panela, predstavnicima državnih organa i javnih institucija, učestvovala je Dijana Koviljac, viši poslovni analitičar u kompaniji Smart. Ona je kao predstavnik realnog (poslovnog) sektora upoznala predstavnike države sa realnim problemima s kojima se IT kompanije susreću u radu u Srbiji. Zaključak panela bio je je da država mora što pre da promeni zastarele zakone kako bi ih prilagodila modernim uslovima poslovanja, kao i da zakonski precizira mnoge detalje koje se tiču upotrebe novih tehnologija, jer je to jedini način da se izbegne proizvoljno tumačenje zakona i neminovne nesporazume prilikom korišćenja modernih tehnologija koji iz toga proizilaze.

Poslovni dan
Poslednji dan konferencije bio je posvećen biznisu i razvoju IT sektora u Srbiji (Business Day), jer upravo ta sinergija IT industrije i biznisa bi trebala da predstavlja najveći podsticaj razvoja naše države. Učesnici panela bili su predstavnici velikih kompanija koje posluju u Srbiji: Ove Fredheim, generalni direktor Telenora u Srbiji, Milan Simić, Izvršni direktor za IT podršku i ICT servise u Telekomu Srbija, dr. Mihailo Jovanović, direktor Direkcije za IT i elektronske komunikacije u JP “Pošta Srbije”, Marko Marković, COO Banca Intesa, Miroslav Rebić, član izvršnog odbora Societe Generale banke i Branislav Vujović, predsednik New Frontier Group. Na panelu je zaključeno da se poslovni svet nezaustavljivo transformiše i digitalizuje i da kompanije koje žele da napreduju moraju da prate taj trend.

Nov koncept i nova strategija
Sinergija se iz godine u godinu transformiše u skup koji je posvećen isključivo IT profesionalcima. To se moglo videti i po raspodeli nivoa stručnosti predavanja. Naime, Microsoftov koncept predavanja sastoji se od četiri nivoa stručnosti – od najnižeg, namenjenog širem auditorijumu (nivo 100), do visoko-stručnog predavanja (nivo 400). Na ovogodišnjoj Sinergiji, od 75 predavanja samo tri je bilo najnižeg nivoa, dok je čak 47 predavanja bilo na nivoima 300 i 400.

Takođe, novi koncept Sinergije i novi prostor u kome je održana, osim mnoštva predavanja i neizostavnog Expo dela, u kome su sponzori konferencije predstavili svoja rešenja zasnovana na Microsoft tehnologijama, omogućila je i viši stepen interaktivnosti. I na kraju, ne smemo da zaboravimo i da je Microsoft Sinergija 2014 imala i humanitarni karakter, jer je deo prihoda od kotizacija doniran u humanitarne svrhe ugroženima od poplava u Srbiji.

Leave a Reply