Početna Broj 173 Telefoni sa dušom

Telefoni sa dušom

Da li je dolazi vreme kada će pametni telefoni brinuti i o našem emotivnom stanju?

Kombinacija sve veće popularizacije takozvane nosive tehnologije (eng. wearable tech) i potrebe da se vrhunski modeli pametnih telefona opreme novim vrstama hardverskih komponenti i senzora izrodila je pravu pomamu za praćenjem fizičkog stanja korisnika, dnevnih sportskih aktivnosti, unosa i potrošnje kalorija, broja otkucaja srca i drugih parametara. Softverski deo ovakvih rešenja pomaže nam da postanemo i ostanemo zdraviji tako što dobijamo savete kako da treniramo, šta i kada da jedemo, koliko da spavamo i slično. U priču je umešana i socijalna komponenta, jer jedan od glavnih motiva za korišćenje aplikacija i uređaja postaje mogućnost deljenja na društvenim mrežama.

Zdravlje je najvažnije
Čak i ako se složimo da u svemu opisanom ima elemenata pomodarstva, ostaje činjenica da je svaka vrsta aktivnosti i podsticanja ljudi na vođenje zdravijeg života dobrodošla i korisna. E sad, zdrav život ne podrazumeva samo bavljenje sportom i pravilnu ishranu – jednako su važni – ako ne i važniji – i psihička stabilnost, dobro raspoloženje, pozitivan stav i odnos prema drugim ljudima. Zbog toga se nameće pitanje, rekao bih sasvim logično, mogu li pametni telefoni i neki budući „gedžeti“ pomoći i u ovom delu razvoja ličnosti i svakodnevnih aktivnosti. Možda je baš „emotional fitness“ sledeća velika stvar i prostor u kome će koplja ukrstiti najveći proizvođači uređaja i mnoge nove kompanije sa svežim originalnim idejama. Takođe, jedino pravo i kompletno rešenje trebalo bi da obuhvata oba aspekta i da se bavim fizičkim, mentalnim i emotivnim stanjem čoveka, odnosno da postane pravi virtuelni trener.

Rešenja i rešenja
Svaka tehnologija, koju danas masovno koristimo, svoj je život započela godinama unazad u laboratorijama, na univerzitetima i u glavama kreativnih i inovativnih ljudi. Otuda ne čudi vest da se na rešenjima pomoću kojih bi telefoni mogli biti korišćeni za praćenje emotivnog stanja već uveliko radi. Na jednom američkom univerzitetu nedavno je razvijena aplikacija koja koristi različite mehanizme i komponente na pametnim mobilnim telefonima za praćenje i merenje raspoloženja, osećanja usamljenosti, tuge i nivoa stresa.

dreamstime_xxl_19291251

Sproveden je eksperiment na grupi studenata koji su tokom nekoliko meseci u aplikaciju unosili podatke o dnevnim fluktuacijama emocija. Rezultati su pokazali održivost ideje i mogućnost detekcije promene raspoloženja, odnosno utvrđivanja uzroka. Sledeći korak su mehanizmi za popravljanje stanja kroz savete, ukazivanje na izvore negativnosti i stresa, puštanje odgovarajuće muzike, preporučivanje najboljih mentalnih vežbi i slično. Postojeći i neki novi hardverski moduli takođe će biti od velike pomoći jer su emotivna stanja po pravilu povezana sa fiziološkim reakcijama. Ostaje samo da se svi elementi slože u jedinstvenu celinu koja besprekorno funkcioniše. Ovo je važno jer ne treba zaboraviti na opasnosti koje se kriju u automatizaciji pristupa emotivnom stanju i mnogo većoj osetljivosti na eventualne greške nego u slučaju fizičkih vežbi. Ipak, verujem da će nam jednoga dana, u doglednoj budućnosti, telefoni pomagati da kontrolišemo emocije, bolje koristimo mentalne sposobnosti i ostvarujemo sve svoje potencijale.

Leave a Reply