Početna Broj 184 4G u punom galopu – VIP mobile

4G u punom galopu – VIP mobile

Mobilna telefonija četvrte generacije na našim prostorima tek što se „rodila”, a kako stvari stoje, uskoro će i „prohodati”

Panasonic TV

Mobilna mreža četvrte generacije u našoj zemlji promovisana je pre nešto više od pola godine i od tada se beleži konstantan rast broj korisnika koji svoje svakodnevne potrebe za razmenom podataka podmiruju upravo korišćenjem LTE (Long Term Evolution) signala. Jer, brzine i do 10 puta veće od onih koje obezbeđuju 3G (HSDPA) mreže (40 do 75 Mb/s) omogućavaju pun komfor mobilnog surfovanja, strimovanje HD tevizijskog signala i drugog multimedijalnog sadržaja u hodu, što je do nedavno bio nezamislivo ostvariti pod „vedrim nebom”.

U prvim danima novog servisa, „vruće tačke” koje pružaju brzine prenosa bliske deklarisanim tražili smo pomoću „viska, rašlji i pilećih nogica“, ali već sada je broj ovih tačaka osetno povećan, barem kada je reč o mreži operatera VIP mobile. Konkretno, naš najmlađi dobavljač usluga mobilne telefonije obavio je, uz pozamašna ulaganja, modernizaciju više od 800 baznih 2G/3G stanica širom Srbije, izgradio je 450 novih baznih stanica za sve tri aktuelne tehnologije i povećao dostupnost svog 4G signala. Tako se LTE signal emituje sa 290 baznih stanica iz spektra od 1.800 MHz, i one koje pokrivaju 20% stanovništva (pored proširenja pokrivenosti u gradovima gde 4G funkcioniše od samog početka, odnosno od kraja marta tekuće godine, 4G signal osvanuo je i u gradovima kao što su Zrenjanin, Subotica, Leskovac, Čačak…). Do kraja godine Vip 4G signal će se proširiti na čak 330 lokacija širom zemlje i pokrivaće 24% ukupne populacije, odnosno čak 43% u urbanim područjima.

ATV & NAUTICA 2020

Gašenjem analognog TV signala oslobodio se značajan prostor za prostiranje 4G signala iz spektra od 800 MHz (VIP mobile je sredinom novembra kupio dva bloka od 5 MHz iz ovog spektra po ceni od 35 miliona evra) i tako je obezbeđen adekvatan RF opseg za brže uvođenje i širenje LTE signala u urbanim, ali i ruralnim područjima. Naime, frekventni spektar od 800 MHz pogodniji je za efikasno pokrivanje veće teritorije (između ostalog, potrebna je manja izlazna snaga emitera), kao i za temeljnije „filovanje” i unutrašnjosti zatvorenih objekata – matematika kaže da 4G signal na 800 MHz obezbeđuje dva i po puta bolju pokrivenost od signala koji se „vozi” na kraćim talasima frekvencije od 1.800 MHz. Uvođenje 800-megahercne mreže u komercijalnu upotrebu očekuje se početkom 2016. godine, a planom širenja obuhvaćena su kako manja mesta u unutrašnjosti, tako i glavni putni pravci.

Šta dalje? Naredna faza razvoja je svakako LTE Advanced (gde je fokus na većem kapacitetu, brzinama do 3 Gb/s i spektralnoj efikasnosti) i VoLTE (drastično efikasniji prenos glasa). Jedva čekamo.

Leave a Reply