Početna Broj 184 Igranje sa stilom – Reboot infoGamer 2015

Igranje sa stilom – Reboot infoGamer 2015

Panasonic TV

Sredinom novembra Zagreb je bio ne samo regionalni, već i evropski epicentar zbivanja u vezi s gejmingom. Između 11. i 15. novembra održan je ovogodišnji InfoReboot gaming expo, koji je posetilo preko 60.000 posetilaca. Ova impresivna cifra stavlja InfoReboot rame uz rame sa mnogo čuvenijim sajmom Paris Game Week. Tokom čitavog trajanja sajma bili smo u Zagrebu, i nastojaćemo da vam dočaramo utiske.

Sajam se prostirao u četiri ogromne hale zagrebačkog velesajma, na preko 12.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Po veličini znatno prevazlilazi daleko čuveniji mađarski PlayIt, koji je održan u maju ove godine. Poređenja radi, Mađarski PlayIT je u jednom trenutku mogao da primi maksimalno 14.000 posetilaca, dok je u udarnom terminu InfoGamera – u subotu, na sajmu bilo preko 34.000 posetilaca!

ATV & NAUTICA 2020

Sajam je obuhvatio sva velika imena u gejming industriji. Impresivne štandove imali su AMD, Sony, Ubisoft, Activision, DELL, Blizzard i mnogi drugi. Posetioci su imali prilike da igraju najnovije hit igre i na konzolama i na PC-ima. Prava poslastica je bio eksluzivni demo VR tehnologije kompanije HTC – VIVE VR, koji su posetioci mogli da isprobaju na AMD-ovom štandu. U redu za demonstaciju čekalo se i do pet sati! Pored VR-a, na AMD-ovom štandu su se mogle isprobati i najnovije tehnologije ove renomirane kompanije, kao što su AMD FreeSync, AMD Eyefinity. Takođe, posetioci su imali prilike da isprobaju i najnovije proizvode kompanije AMD kao što su Radeon Fury X grafički akcelerator, AMD Carrizo laptop 6. generacije, AMD A10-7870 Godaveri APU i Radeon R9 390X GPU. U svakom trenutku tokom pet dana štand je bio krcat znatiželjnim posetiocima svih uzrasta, koji su strpljivo čekali da se lično uvere u mogućnosti tehnologije poslednje generacije.

Posebna hala bila je rezervisana samo za razvojne studije igara iz regiona. Od toga su tri četvrtine ogromne hale zauzimali studiji iz Srbije. Interesovanje je bilo ogromno. Neprestano je vladala gužva. Promocija domaće gejming industrije bila je fantastična.

Jedna hala bila je posvećena najvećim IT prodavcima iz Hrvatske. Razne prodajne akcije neprestano su mamile kupce. Iz razgovora sa predstavnicima prisutnih kompanija doznali smo da su i sami bili iznenađeni uspehom izlaganja na sajmu i prodatim količinama raznog hardvera. Neki su morali i od konkurencije da otkupljuju grafičke kartice i ploče da bi mogli da zadovolje potražnju posetilaca.

Polovina jedne ogromne hale bila je posvećena igrama sa figuricama, kartama i kockicama. Interesovanje za ovaj format gejminga je za vašeg reportera bila šokantna. Jedino racionalno objašnjenje jeste da je nivo gejming kulture u Hrvatskoj izuzetno, izuzetno visok.

Poslednja hala bila je posvećena isključivo sportskom gejmingu. Na tri velike bine su se igrali regionalni turniri u kanteru, DOTA-i, LOL-u, FIFA-i. Tokom finalnog dana u tu halu je bilo vrlo teško ući, iako je druga po veličini na sajmu.

Na sajmu su posebnu pažnju izazvali predstavnici domaće YouTube scene. Teško je u reči pretočiti uzbuđenje koje su na svakom koraku izazivali najpopularniji srpski YouTuberi – Muđa i Ćale, SerbianBl, Cile Srpski Tutorijali, BraDule, kao i hrvatski Alen Pejović. Na kom god štandu bi se pojavili, nastajao bi pravi stampedo. U trenutku kada su svi izašli na glavnu binu, nastala je totalna ludnica, tako da je obezbeđenje moralo da spasava decu da ne bude ozbiljno povređenih! Samo zahvaljujući dobroj organizaciji sve je prošlo u najboljem redu i samo uz suze radosnice, jer su mlađani fanovi mogli da dotaknu svoje idole YouTube generacije.

Na kraju moramo zaključiti da je Hrvatska ovim sajmom sebe etablirala kao gejming centar regiona. Zahvaljujući visini svesti i sposobnosti organizatora, ta situacija je otvorila vrata mnogim srpskim razvojnim studijima da iskoriste priliku i prikažu svoje umeće i izvanredne potencijale i rezultate čitavoj Evropi. Takođe, brojnim renomiranim kompanijama koje su izlagale na sajmu stvorene su mogućnosti da se predstave kako hrvatskom kupcu, tako i čitavom regionu. Naposletku, stvorena je prilika da zvezde domaće YouTube scene dobiju svoje zasluženo regionalno priznanje.

Kada se podvuče crta, Zagreb smo napustili prepuni pozitivnih utisaka. Optimistična energija koja je vladala tokom čitavog sajma govori nam da je u čitavom regionu prisutan jedan ogroman potencijal u obliku gejming scene. Taj potencijal su vispreni organizatori InfoGamera uspeli na najbolji način da iznesu u širu javnost i da promovišu Zagreb i hrvatsku kao regionalnog lidera u gejmingu. Moramo biti zadovoljni što su od toga imali koristi i gejming subjekti iz Srbije. Ko zna, možda će u bližoj budućnosti neko pronaći način da ponovi uspeh InfoGamera u Beogradu, pa makar to bile i naše komšije.

Leave a Reply