Početna Broj 184 Schneider Electric detektori pokreta i prisustva

Schneider Electric detektori pokreta i prisustva

Povećajte energetsku efikasnost kroz automatsku kontrolu svetla

ATV & NAUTICA 2020

Inovativni proizvodi u oblasti kontrole osvetljenja u stambenim zgradama, kancelarijama i javnim objektima su od suštinskog značaja za zadovoljenje rastućih potreba u oblasti enegetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Detektori pokreta i prisustva kompanije Schneider Electric omogućavaju ručnu i automatsku kontrolu svetla na osnovu pokreta i jačine svetla, čime redukuju potrošnju električne energije, smanjuju troškove i štite okolinu.

Detektori pokreta i prisustva postaju neizostavan proizvod u svakom prostoru. Koliko je jednostavnije kada se svetlo samo pali i gasi na mestima kao što su hodnici, garaže, ostave, vešernice,… Da ne pominjemo koliko se može uštedeti električne energije kada svetlo nije stalno upaljeno.

ATV & NAUTICA 2020

Sa detektorima pokreta i prisustva u zatvorenim prostorijama ili na otvorenom, u nadzidnoj ili ugradnoj varijanti, Schneider Electric nudi široku paletu rešenja za povećanje energetske efikasnosti. Bilo da je u pitanju klasična instalacija, integracija u KNX sisteme ili nadogradnja postojećeg sistema: svaki pojedinačni detektor pokreta ili prisustva nudi dodatnu uštedu energije kroz automatsku kontrolu osvetljenja.

Upotreba detektora prisustva automatski štedi novac.

P127242

Detektori pokreta i prisustva – na šta treba obratiti pažnju
Odgovarajući uređaj: izbor odgovarajućeg detektora i njegovo podešavanje ima ključnu ulogu u postizanju optimalne kontrole osvetljenja. Na primer: vremenski razmak između dva gašenja svetla može se podesiti beskonačno puta (od 10 sekundi do 30 minuta, kao i prag osvetljaja (od 10 do 1000 Lux), koji definiše potreban nivo osvetljenosti da bi se svetlo ugasilo.

Jednostavna instalacija: detektori treba da budu jednostavni za montažu i korišćenje. Važno je da se ožičavanje izvrši u kratkom vremenskom intervalu, da je moguća instalacija na neravnim zidovima ili na mestima gde kablovi dolaze odozgo i da je moguća montaža na spoljašnjim ili unutrašnjim uglovima, kao i na cilindričnim elementima poput oluka.

Ispravna pozicija: pored izbora odgovarajućeg detektora, izbor mesta ugradnje takođe pomaže povećanju energetske efikasnosti. Mora se uzeti u obzir da staklene pregrade, biljke ili izvori toplote,mogu imati uticaj na funkcionalnost.

Jednostavna instalacija i veliki broj načina montiranja za bilo koju prostoriju.

P127226

Detektori pokreta – energetski efikasna kontrola svetla, posebno na otvorenom ili u zatvorenim prostorijama, koje se ne koriste često
Na otvorenom, detektori pokreta nude dodatni komfort i sigurnost u uslovima smanjene vidljivosti. Omogućavaju ljudima napuštanje ili ulazak u kuću ili kancelariju u bilo koje doba dana i noći. Besprekorno i „štedljivo“ spoljašnje svetlo se postiže kombinacijom detektora pokreta ispred samog objekta i po ćoškovima. Ovo garantuje da ćete imati dovoljno svetla i maksimalnu moguću sigurnost.

Detektori pokreta su efikasni i kod zatvorenih prostorija. Posebno kod onih koje se koriste periodično, kao što su pomoćne prostorije, podrumi, arhive ili hodnici, detektori pokreta su idealno rešenje za automatsku kontrolu svetla.

Spoljašnje svetlo povećava Vašu sigurnost.

P127249

Detektori prisustva – energetski efikasna kontrola svetla, posebno kod prostorija koje se dosta koriste i imaju visok nivo prirodnog svetla
Za razliku od detektora pokreta, detektori prisustva reaguju čak i na najmanji pokret i vrše uključenje svetla sve dok se neko nalazi u prostoriji ili kada nivo prirodnog svetla nije dovoljan. Svetlo se isključuje kada se više ne detektuje pokret ili kada se ponovo uspostavi dovoljno svetlosti. Detektori prisustva imaju dva kanala, koja se mogu kontrolisati nezavisno– prvi kontroliše svetlo u zavisnosti od zadatog nivoa osvetljenosti, dok drugi kontroliše funkcije koje nisu povezane sa osvetljenjem, kao što su grejanje, klimatizacija ili ventilacija. Iz tog razloga su detektori prisustva posebno pogodni za prostorije koje se stalno koriste i koje imaju visok nivo dnevnog svetla, kao što su kancelarije, konferencijske sale i javne zgrade poput sportskih hala, pozorišta, koncertnih dvorana, škola i bolnica.

Kako bi se postigao konstantan nivo osvetljenja, postoji savršeno rešenje sa dimabilnim modulom, kao što su detektori DALI i 1-10V. Nivo osvetljenja se praktično drži konstantnim dimovanjem povezane grupe svetala u zavisnosti nivoa osvetljenja u prostoriji.

Opseg detekcije kod detektora prisustva se može proširiti preko master-slave kombinacije uređaja. Do 10 master i slave uređaja može se međusobno uvezati – na ovaj način se dobija inteligentno, jednostavno rešenje za nadzor dugačkih hodnika ili stepenica.

Novi plafonski detektor prisustva sa daljinskim upravljanjem je posebno zgodno rešenje. Svetlo se može jednostavno uključiti ili isključiti iz prostorija za održavanje i uspostaviti automatska kontrola svetla.

Kontrola svetla na osnovu pokreta u retko korišćenim prostorijama.

P132356

Za više informacija pozovite centar za podršku klijentima kompanije Schneider Electric ili posetite sajt.

Telefon + 381 11 7850 555
E-mail: podrska.klijentima@schneider-electric.com
www.schneider-electric.com

Leave a Reply