Početna Broj 184 „Slepili“ ste se s telefonom?

„Slepili“ ste se s telefonom?

Znakovi koji ukazuju na vašu zavisnost od mobilnog telefona

Sve je veća upotreba mobilnih telefona; oni sada mogu mnogo više nego ranije i na njih se oslanjamo kao na svog ličnog asistenta. Da li smo preterali sa korišćenjem? Verovatno se prepoznajete u nekoj od sledećih situacija. Ako je tako, potrudite se da manje koristite telefon. Da li ste vi deo njegovog, ili on deo vašeg života?

1. Ako se probudite usred noći i prvo potražite telefon. Možda ste samo pogledali koliko je sati, ali ćete videti nove notifikacije i potrošiti narednih deset minuta na njihovo čitanje. To nije dobro za vaše oči i sigurno vam neće pomoći da nastavite sa spavanjem.
2. Kad god ste sami, telefon vam je u ruci. To je kao odbrambeni sistem – radije ćete skrolovati kroz aplikacije na telefonu ili se praviti da se dopisujete, nego da vas vide da sedite sami.
3. Srce vam jače kuca kada baterija padne na ispod 30 odsto. Znate da morate prestati s korišćenjem telefona jer ćete tako istrošiti bateriju i ostati bez svog „najdražeg“.
4. Nikad nemate dovoljno prostora na telefonu. Bez obzira da li su unutra slike, aplikacije, muzika, filmovi; čak iako ste pri kupovini telefona mislili da ćete imati dovoljno prostora, činjenica da ste dobili obaveštenje „no storage“ čini vas nervoznim i ne znate šta da obrišete, jer je sve što se nalazi u telefonu važno.
5. Radije biste ostali bez novčanika nego telefona. Lične isprave i kreditne kartice se mogu ponovo uzeti, ali telefon je nezamenljiv?
6. Ne možete početi dan bez jutarnjeg pregleda Facebook, Instagram i Twitter naloga. To obično radite dok ste još u krevetu, zavaravajući sebe da je bolje da budete na društvenim mrežama nego da spavate još malo.
7. Iako nemate nova obaveštenja, gledate društvene mreže dodatnih 20 minuta. Nekad uzmete telefon i proverite sve aplikacije, tek da biste bili mirni.
8. Kada vas pozovu na večeru/ručak bez telefona. Želite da razgovarate sa prijateljima i voleli biste da ne pogledate telefon bar na kratko; kad bi on bio kraj vas barem radi sigurnosti – možda vam ipak zatreba?
9. Nosite telefon u kupatilo, čak i kad se tuširate. Verovatno je na vašem radnom stolu, u džepu umesto u torbi, i velike su šanse da ovaj tekst čitate na telefonu?
10. U strahu ste ako vam telefon nije u vidnom polju. Čak i ne volite da ga ostavite na punjenju u sobi koja nije vaša? Nešto može da se dogodi i morate biti kraj telefona?

Leave a Reply