Početna Broj 172 Početak jednog lepog prijateljstva

Početak jednog lepog prijateljstva

Transformacija modne industrije pod uticajem razvoja tehnologije uzbudljiv je događaj, koji imamo priliku da posmatramo „iz prvog reda“

TL-10 saveta za Instagram HEADER

Aludirajući na moj entuzijazam u pogledu svega što je digitalno, jedan prijatelj se svojevremeno našalio tvrdeći da ne kupujem ništa što na sebi nema ugrađen displej. Kako je krenulo, dogodiće se da ćemo u doglednoj budućnosti svi biti okruženi predmetima opremljenim nekom vrstom ekrana i „pametnim“ elektronskim komponentama. Uostalom, Apple je prošlog meseca predstavio Watch, i sada nema nazad – doba „odevne tehnologije“ (eng. wearable technology) konačno je stiglo.

Za sve je kriva moda
Dizajn je već izvesno vreme važna tehnička karakteristika elektronskih uređaja. Masovno korišćenje računara, pametnih telefona i tableta neminovno je dovelo do toga da su gadžeti postali modni detalj, na sličan način na koji je televizor već odavno deo nameštaja i važan faktor u dizajnu enterijera. Uostalom, tehnološki giganti već izvesno vreme sklapaju partnerstva sa pojedinim svetski poznatim dizajnerima i modnim kućama radi angažovanja na osmišljavanju spoljnjeg izgleda uređaja. E sad, pojavom i popularizacijom odevne i nosive tehnologije – za početak ručnih časovnika i nakita, a ubrzo i odeće i obuće – uloge postaju manje jasno podeljenje, a odgovornost za finalni proizvod mogla bi biti prebačena na modnu industriju. Kao što sam rekao, vreme je došlo, a sada je još važno i da bude sprovedena odgovarajuća „priprema terena“. Obe industrije treba da odrade svoj deo posla, što će reći da jedni moraju da preurede internu organizaciju i oforme nove sektore, a drugi da kreiraju odgovarajuće tehnološke platforme.

IFA 2019 IN PAGE

DieselBG_Backstage_6

Zamena uloga
Čini se je Intel među prvima razumeo ove promene. Svojevremeno su kasnili sa ulaskom u svet mobilnih platformi i zbog toga sada moraju napornije da rade kako bi sustigli konkurente i svojim čipovima parirali procesorima baziranim na ARM arhitekturi. Lekcija je očigledno naučena, pa su među prvima kreirali gotovu hardversku platformu koju nude partnerima iz sveta proizvodnje ručnih časovnika i nakita, za dalje uobličavanje u finalne proizvode. Na taj način dizajneri mogu da rade svoj posao a da ne misle o tehnološkoj komponenti, a kupci dobijaju proizvode vrhunskog kvaliteta i funkcionalnosti, pod brendom koji vole i koji nešto znači u svetu mode. Ovo nije jedini primer, pa se može očekivati mnogo novih partnerstava, čak i spajanja i kupovina čitavih kompanija. Moguće je i da će tehnološki igrači donekle menjati svoju delatnost i ulaziti u neke nove vode. Takođe, otvara se prostor za male i nove firme sa inovativnim rešenjima i svežim idejama, sa koje god strane ove priče da dolaze. Jednostavno, reč je o transformaciji modne industrije kakvu ne pamtimo, a koja će svakako uticati na svakodnevni život i način na koji doživljavamo odevne predmete. Tehnologija i moda od sada i konačno idu ruku pod ruku u nečemu što je najbolje opisati rečima besmrtnog Hemfrija Bogarta – „Lui, ovo je početak jednog lepog prijateljstva“.

Leave a Reply