Početna Broj 172 Početak jednog lepog prijateljstva

Početak jednog lepog prijateljstva

Transformacija modne industrije pod uticajem razvoja tehnologije uzbudljiv je događaj, koji imamo priliku da posmatramo „iz prvog reda“

blank
ATV & NAUTICA 2020

Aludirajući na moj entuzijazam u pogledu svega što je digitalno, jedan prijatelj se svojevremeno našalio tvrdeći da ne kupujem ništa što na sebi nema ugrađen displej. Kako je krenulo, dogodiće se da ćemo u doglednoj budućnosti svi biti okruženi predmetima opremljenim nekom vrstom ekrana i „pametnim“ elektronskim komponentama. Uostalom, Apple je prošlog meseca predstavio Watch, i sada nema nazad – doba „odevne tehnologije“ (eng. wearable technology) konačno je stiglo.

Za sve je kriva moda
Dizajn je već izvesno vreme važna tehnička karakteristika elektronskih uređaja. Masovno korišćenje računara, pametnih telefona i tableta neminovno je dovelo do toga da su gadžeti postali modni detalj, na sličan način na koji je televizor već odavno deo nameštaja i važan faktor u dizajnu enterijera. Uostalom, tehnološki giganti već izvesno vreme sklapaju partnerstva sa pojedinim svetski poznatim dizajnerima i modnim kućama radi angažovanja na osmišljavanju spoljnjeg izgleda uređaja. E sad, pojavom i popularizacijom odevne i nosive tehnologije – za početak ručnih časovnika i nakita, a ubrzo i odeće i obuće – uloge postaju manje jasno podeljenje, a odgovornost za finalni proizvod mogla bi biti prebačena na modnu industriju. Kao što sam rekao, vreme je došlo, a sada je još važno i da bude sprovedena odgovarajuća „priprema terena“. Obe industrije treba da odrade svoj deo posla, što će reći da jedni moraju da preurede internu organizaciju i oforme nove sektore, a drugi da kreiraju odgovarajuće tehnološke platforme.

ATV & NAUTICA ATV

DieselBG_Backstage_6

Zamena uloga
Čini se je Intel među prvima razumeo ove promene. Svojevremeno su kasnili sa ulaskom u svet mobilnih platformi i zbog toga sada moraju napornije da rade kako bi sustigli konkurente i svojim čipovima parirali procesorima baziranim na ARM arhitekturi. Lekcija je očigledno naučena, pa su među prvima kreirali gotovu hardversku platformu koju nude partnerima iz sveta proizvodnje ručnih časovnika i nakita, za dalje uobličavanje u finalne proizvode. Na taj način dizajneri mogu da rade svoj posao a da ne misle o tehnološkoj komponenti, a kupci dobijaju proizvode vrhunskog kvaliteta i funkcionalnosti, pod brendom koji vole i koji nešto znači u svetu mode. Ovo nije jedini primer, pa se može očekivati mnogo novih partnerstava, čak i spajanja i kupovina čitavih kompanija. Moguće je i da će tehnološki igrači donekle menjati svoju delatnost i ulaziti u neke nove vode. Takođe, otvara se prostor za male i nove firme sa inovativnim rešenjima i svežim idejama, sa koje god strane ove priče da dolaze. Jednostavno, reč je o transformaciji modne industrije kakvu ne pamtimo, a koja će svakako uticati na svakodnevni život i način na koji doživljavamo odevne predmete. Tehnologija i moda od sada i konačno idu ruku pod ruku u nečemu što je najbolje opisati rečima besmrtnog Hemfrija Bogarta – „Lui, ovo je početak jednog lepog prijateljstva“.

Leave a Reply