Početna Broj 172 Revolucija u radu mobilnih operatera – Vip mobile

Revolucija u radu mobilnih operatera – Vip mobile

Kompanija Vip mobile je objavila da je među prvim telekomunikacionim operaterima u Evropi uspešno izvršila testiranje Virtualizacije mrežnih funkcija (NFV). Vip je prvi operater u Telekom Austrija Grupi koji je testirao i prikazao NFV tehnologiju na OpenSource IMS (IP multimedijalni podsistem) rešenju kompanije Metaswitch pod nazivom „Clearwater“.

blank
Panasonic TV

Imajući u vidu sve veće potrebe korisnika za novim uslugama, telekomunikacioni operateri moraju da ulažu značajna sredstva kako bi obezbedili adekvatne kapacitete mreže. Do kraja decenijie se očekuje povećanje protoka podataka za do 10 puta, a Vip mobile se trudi da njihova mreža ostane na istom nivou kvaliteta kao što je sada. Radi se o revoluciji kao što je uneo kontejner u sistemu transporta. Rezultat je niža cena koštanja, dok je isporuka brža i kvalitetnija. Veća je fleksibilnost i brzina, a NFV dozvoljava bolju korisnost mreže. NFV tehnologija će u potpunosti transformisati njihovu mrežnu arhitekturu i omogućiti im da korisnicima brže ponude naprednije usluge na ekonomičniji način. NFV ima za cilj da transformiše način na koji mrežni operateri konstruišu mreže razvojem standardne tehnologije IT virtualizacije. NFV obuhvata implementaciju mrežnih funkcija u softver koji može da radi na različitim tipovima standardnog industrijskog serverskog hardvera i koji se po potrebi može premestiti ili instalirati na različitim lokacijama na mreži, bez potrebe za ugradnjom nove opreme. Na taj način se nove usluge za korisnike mogu mnogo brže testirati i aktivirati u okviru mreže.

IMS predstavlja polaznu tačku za NFV i prvi je značajan kandidat za virtualizaciju i primenu u komercijalnim mrežama. IMS tehnologija omogućava korišćenje IP (internet protokola) za prenos podataka u svim poznatim oblicima putem mobilnog ili fiksnog telefona. Primeri ovakve komunikacije su tradicionalna telefonija, faks, elektronska pošta, pristup internetu, web usluge, Voice over IP (VoIP), instant messaging (IM), video konferencijske sastanke i video na zahtev (VoD). Vip mobile je testirao usluge kao što su Multi-Ring (istovremena zvonjava), Call Jump, WiFi to GSM kontinuitet poziva, Hosted PBX i mnoge druge koje su prikazane uživo tokom konferencije za novinare.

ATV & NAUTICA ATV

Dejan-Kastelic-i-Ginter-Otendorfer

„Apsolutno smo ubeđeni da NFV tehnologija predstavlja radikalnu promenu za industriju telekomunikacija. Za Telekom Austrija Grupu ova tehnološka revolucija je od velikog značaja, pa smo veoma ponosni što je i Vip mobile napravio prekretnicu na našem NFV putovanju“, izjavio je Ginter Otendorfer, CTO Telekom Austrija grupe. „Ovo je prvi put da se u okviru naše Grupe OpenSource community projekat koristi u cilju implementacije telekomunikacionih usluga u virtuelnom okruženju u mreži nekog od operatera. Telekom Austrija grupa je već dosta naučila o prednostima virtuelizacije na testovima koji su sprovedeni u Hrvatskoj i Bugarskoj. Sa testom koji je sproveo Vip, počinjemo da shvatamo kakve će prednosti OpenSource projekti doneti Grupi.“

Dejan Kastelic, direktor/CTO kompanije Vip mobile je izjavio sledeće: „Mi smo više nego zadovoljni činjenicom što je Vip među prvim operaterima u regionu koja radi sa NFV tehnologijom. Zahvaljujući uvidu koji imamo u trendove u našoj industriji i resursima koje posedujemo kao član Telekom Austrija Grupe, mi konstantno ulažemo u unapređenja naše mobilne mreže i nove tehnologije, koje imaju za cilj da našim korisnicima omoguće inovativne usluge i najbolje mobilno iskustvo u Srbiji.“

Leave a Reply