Početna Broj 183 Ce&Ha 2015: Nova znanja i tehnologije skockani po svetskim standardima

Ce&Ha 2015: Nova znanja i tehnologije skockani po svetskim standardima

Ovogodišnji Ce&Ha sajam privukao je veliki broj posetilaca, koji su imali priliku da se upoznaju sa novitetima iz oblasti računara, elektronike i kućnih aparata

Najveći regionalni sajam potrošačke elektronike, Ce&Ha, održan je početkom oktobra na Beogradskom sajmu. Posetioci su imali prilike da se upoznaju sa najnovijim uređajima, tehnološkim inovacijama, kao i da nauče nešto novo iz domena tehnologija i interneta, ali da se pre svega dobro zabave. Na sajmu je bilo preko 60 izlagača u izložbenom, edukativnom i komercijalnom delu. Ovom prilikom ćemo izdvojiti najzanimljivije…

Kada su u pitanju inovacije, najzanimljivije je bilo na štandu Voxellab, gde su se predstavili 3D štampači. Pred očima posetilaca su nastajali suveniri sa Ce&Ha sajma izrađeni od najkvalitetnije plastike, iz jednog komada i to sa pokretnim delovima, kao i rezervni delovi za sam štampač po unapred pripremljenom šablonu. Odmah pored posetilici su prelazili u nešto sasvim suprotno – Ce&Ha Vremeplov, na kojem su veliku pažnju privlačili računari nastali u poslednje četiri decenije. Oni su u svoje vreme bili tehnološki dominantni – Spectrum, Commodore 64, Amiga, domaća Galaksija… A predstavljen je i jedan novi računar, predstavnik „sadašnjice“, spakovan u novo Cooler Master MastreCase5 kućište.

Štand kompanije Cooler Master (tačnije kompanije Monitor system) bio je najposećeniji. Gejmeri su provodili mnogo vremena igrajući omiljene igre, dok su ostali posetioci mogli da probaju Oculus naočare koje učesnika stavljaju u potpuno virtuelni svet, kao i da vide kako umetnici farbaju kućište, odnosno stavljaju ga u srednjovekovni oklop.

Posetioci Ce&Ha sajma u hali 1 su imali priliku da se oprobaju u ulozi profi vozača na simulatoru trka „Project Cars“, za volanom i nožnim komandama, dok je slika stizala sa najnovijih televizora visoke rezolucije. Veliko interesovanje vladalo je i za kutak na kojem su mogle da se igraju nove fudbalske simulacije FIFA16. Jedan „ćošak“ hale 1 bio je namenjen najmlađim posetiocima Ce&Ha sajma, koji su mogli da uživaju u Skylanders i Lego svetu. Najkreativniji autori Lego robota, automobila, kuća i drugih predmeta, čije su fotografije objavljene na Facebook stranici Ce&Ha sajma, dobili su i vredne Lego nagrade kako bi se igrali i kod kuće.

Jedan od štandova koji je dominirao centralnim delom hale 1 bio je izložbeni prostor kompanije Lenovo, na kojem je bila izložena čitava gama mobilnih uređaja i računara. Predstavljen je zanimljiv novitet Yoga 3 PRO laptop, koji može da menja način korišćenja, pa ga možete koristiti kao laptop, tablet, uređaj za prezentacije ili za gledanje filmova. Izložen je i nedavno predstavljeni Vibe Shot smartfon sa odličnom kamerom. Sa susednog LG štanda dopirao je kristalno jasan zvuk sa moćnog sistema kućnog bioskopa, dok su prolaznici mogli da se uvere i u nenadmašnu sliku 4K OLED televizora.

IT gigant, američki HP, imao je jedan od najvećih štandova na sajmu. Bilo je izložen veliki broj proizvoda iz svih segmenata namenjenih krajnjim korisnicima. Nama se posebno dopala Envy serija desktop računara, kako onih klasičnih (kućište i monitor zasebno), tako i modela sve-u-jednom, koji imaju neka veoma zanimljiva rešenja poput ugrađenog držača za slušalice. Posetioci su mogli da se upoznaju i sa novim Pavilion modelima, poput „okretnog“ X360 13 modela. HP je izložio i neke zanimljive proizvode koje ranije nismo imali prilike da vidimo u njihovoj ponudi, poput Roar Plus Bluetooth zvučnika, kao i HP XCam, zanimljive kamere za snimanje u ekstremnim uslovima, čiji detaljniji opis možete pročitati u ovom broju magazina.

HTC se predstavio najnovijim mobilnim telefonima u čije su mogućnosti mogli svi da se uvere, dok je akcenat bio na performansama kamere, a Toshiba je izložila svoj aktuelni portfolio laptopova, uključujući i Satellite Radijus 12, 14 i 15 modele.

Fotografisanje, ali najnovijim fotoaparatima, bilo je moguće na Canon štandu, i to rukom profesionalnih fotografa. Zvezda predstavljanja kompanije Canon bila je filmska kamera EOS C300 Mark II, kreativna i praktična alatka za 4K produkciju, namenjena filmadžijama. Zanimljivo je da su prva dva komada ove kamere u centralnoj i istočnoj Evropi prodata u Srbiji.

Značajni deo „arene“ hale 1 zauzeli su proizvodi iz distributerskog programa kompanije Refot B. Osim njihovog „starog“ programa, koji čine Nikon i SanDisk uređaji, bilo smo u prilici da vidimo i „šarenu“ ponudu brendova Utok, Lamax i Denver, kao i male kućne uređaje kompanija Crock-Pot, Hurom, Severin, Dirt Devil i Vax. Pored „gledanja“, svakog dana su profesionalni kuvari spremali zanimljiva i ukusna jela uz pomoć Crock-Pot i Severin proizvoda.

Jedan od štandova koji je privlačio takođe veći broj posetilaca, ali i kupaca, bio je opremljen kućnim aparatima ECG. Na njemu su promoterke demonstrirale mogućnosti blendera koji prave ukusan sok od celog voća i povrća, odnosno kućne pekare u koju je dovoljno da ubacite sastojke, a aparat sam zamesi i ispeče hleb. Čuveni nemački proizvođač Miele predstavio se novim programom vrhunskih aparata za kuću. Svakako najzanimljivi komad je bio model DGM 6800, koji predstavlja kombinaciju mikrotalasne i rerne na paru. Zahvaljujući primenjenoj tehnologiji, Miele DGM 6800 pomoću pare i mikrotalasa može da sprema čak tri različita jela istovremeno, na različitim temperaturama i različitim trajanjima pečenja.

Osim izložbenog, Ce&Ha sajam je imao i prodajni karakter, kako na štandovima izlagača, tako i preko CBT-a i WinWin-a, koji su u posebnim sajamskim prodavnicama nudili odabrane proizvode po nižim cenama od onih u svojim prodajnim objektima.

Ce&Ha 2015: Edukacija
Ce&Ha 2015: Top 10
Ce&Ha 2015: Tech Lifestyle štand

Leave a Reply