Početna Broj 183 Jedan kabl da svima gospodari – USB Type-C

Jedan kabl da svima gospodari – USB Type-C

Šta donosi novi format najrasprostranjenijeg porta za povezivanje različitih uređaja?

Kada je krajem devedesetih godina prošlog veka prvi put predstavljen koncept Universal Serial Bus (USB) porta, nije bilo mnogo onih koji su mu prognozirali lepu budućnost. Ipak, dve decenije kasnije USB se ustoličio kao de facto standard za povezivanje različitih uređaja, kojeg koristimo na svim uređajima, od računara i tableta, mobilnih telefona do televizora i automobila.

Treća revizija USB-a, poznata kao „tip C”, u osvajanje tržišta kreće ove godine. Ona u bliskoj budućnosti treba potpuno da zameni aktuelne USB-A i USB-B formate (prvi nalazimo na računarima, drugi na starijim štampačima, odnosno mobilnim telefonima u tzv. microUSB-B formatu). Pored drugačijeg fizičkog formata (struktura muškog i ženskog dela veze) koji ga čini nekompatibilnim sa starijim portovima, USB-C donosi i nove brzine prenosa koje prevazilaze aktuelni USB 3.0 standard. Novi USB 3.1 zaživeće, po svemu sudeći, samo na novom formatu (mada ima i drugačijih najava), što će dati dodatni vetar u jedra proizvođačima koji će forsirati novi USB format (i onima koji će „štancovati“ odgovarajuće adaptere). No, pored veće brzine, USB-C donosi i niz drugih pogodnosti.

USB-C 3.1 predstavlja ogroman skok u brzini prenosa podataka u odnosu na USB 3.0 (sa 5 na 10 Gb/s, odnosno 1 GB u sekundi!), a podjednako je važno i drastično povećanje izlazne snage, odnosno električne snage koja se novim formatom može bezbedno prenositi, a koja u teoriji iznosi čitavih 100 vati! To će biti dovoljno za napajanje monitora, laptopa i smartfona. Preko USB-C porta moguće je povezati i ekrane, pa se ovaj port može koristiti i kao alternativa za HDMI i druge video-portove (monitori će se napajati i povezivati sa grafičkom podjedinicom preko istog kabla). Važan je još jedan detalj vezan za dizajn novog priključka, a to je njegova reverzibilnost. Naime, više neće biti bitno kako se port orijentiše, jer su gornja i donja strana identične.

USB type C je stigao, i mada u ovom trenutku nema mnogo uređaja koji ga koriste (novi MacBook i Chromebook Pixel su jedni od njih), vremenom ćemo ga sve više viđati. Na tržištu se već pojavljuju i nove matične ploče koje ga koriste, uz još uvek neizbežni klasični USB 3.0.

DataTraveler-microDuo-3C-64GB_DTDUO3C_64GB_hr_11_06_2015-11_46

Kingston DataTraveler microDuo 3C
Efikasan način da se premosti jaz između aktuelnog i novog USB formata je DataTraveler microDuo 3C, Kingstonov dvostrani flash disk sa USB 3.1 i USB-C 3.1 portovima. Na jednoj strani se nalazi plastičnom kapicom zaštićen USB-C, a na drugoj ogoljeni USB-A priključak, pri čemu samo jedan od njih može biti u funkciji, pa opcija „premošćavanja” ne postoji (uređaj se sistemu prijavljuje kao klasičan eksterni drajv). Od deklarisanih 32 GB, korisniku je na raspolaganju 31,45 GB, a brzina je u skladu s navodima proizvođača (preko 100 MB/s za čitanje, odnosno 25 MB/s pri pisanju). Posebna pogodnost ovog drajva su njegove male dimenzije (29,94×16,6×8,44 mm).

Leave a Reply