Početna Broj 183 Novi profesionalci

Novi profesionalci

Profesionalno igranje video-igrica i prateća zanimanja postaju sve interesantnija

Obično se na video-igrice gleda kao na nešto negativno, što „kvari omladinu“, uništava zdravlje dece i dovodi do zapuštanja socijalnih veština. To je, naravno, slučaj samo kada se preteruje i pored ekrana provodi nerazumno mnogo vremena, uz ugrožavanje redovnih životnih aktivnosti i obaveza. Uostalom, statistike pokazuju da pasionirani igrači dolaze iz svih starosnih grupa, a u poslednjih nekoliko godina raste broj odraslih koji se aktivno i svakodnevno igraju. To i dalje ne mora da znači ništa loše. Naprotiv, igrice imaju i svoje pozitivne strane, sve u zavisnosti od tipa i žanra – od zabavljanja, često sa prijateljima ili u krugu porodice, preko razvoja intelektualnih i senzornih sposobnosti, do edukacije, pa čak i unapređenja fizičkih veština kada se koriste novi načini za upravljanje i kontrolu pokretima tela.

Ozbiljni „sportisti“
U poslednjih nekoliko godina na pomolu je potpuno novi trend profesionalizacije igranja video-igara. Sve je počelo sa amaterskim turnirima, gde su igrači dobijali priliku da svoje veštine prikažu široj javnosti, ali i da se druže sa ljudima sličnih interesovanja i uživo upoznaju sa onlajn prijateljima. U nekim zemljama, pre svega u Južnoj Koreji, organizovane su ozbiljnije lige i redovna takmičenja. Domaćoj publici svakako je najpoznatiji WCG (World Cyber Games), koji organizuje takmičenja i u našoj zemlji, a tu su još i Intel Extreme Masters, Major League Gaming, League of Legends World Championship, Dota 2 Championships i drugi. Ovakva takmičenja nazivaju se „e-sports“ (od izraza „electronic sports“), odigravaju se pred publikom uživo, u velikim sportskim dvoranama, a neretko se prenose i putem elektronskih medija i interneta.

Zbog toga sve veći broj igrača prelazi u profesionalce, a zarade koje oni ostvaruju mogu da se porede sa onima u klasičnim profesionalnim sportovima. Premda još uvek nisu priznati kao profesionalni sportisti, sajber igrači polako dobijaju taj status, najpre kao presedan u nekim zemljama, ali je realno za očekivati da u dogledno vreme postanu ozvaničeni širom planete.

Komentatori
Gde su sport i sportska takmičenja sa prenosom uživo, tu su i komentatori. E sad, najpre su ovu ulogu preuzeli igrači koji gaje strast prema igricama i imaju popriličnog iskustva, ali jednostavno nisu dovoljno dobri za takmičenje na najvišem nivou. Oni su publici dobrovoljno davali dodatne informacije, uključujući i svoje komentare i tumačenja, čineći tako događaje zanimljivijim. Neki od uspešnijih su javno prepoznati i prihvaćeni od organizatora, postajući tako profesionalni komentatori koji za svoj rad primaju platu. Takođe je realno očekivati da će se iz svega ovoga izroditi još neka zanimanja, možda baš e-treneri.

Mnogima će ova priča izgledati kao ostvarenje sna i opravdanje za sate provedene uz računar i igrice. Važno je da ne zaboravimo da svako profesionalno bavljenje nekom aktivnošću podrazumeva talenat, ozbiljnu predanost, naporan rad i mnogo odricanja, uključujući i situacije u kojima baš ne uživamo. Velika je to razlika u odnosu na neobaveznu zabavu, koliko god primamljivo delovalo.

Leave a Reply