Početna Broj 183 Revolucija na putevima – Mercedes pametni kamioni

Revolucija na putevima – Mercedes pametni kamioni

Transport robe će postati efikasniji, sigurniji i brži.

Upotreba lekova, umor vozača, ometanja, nepoznati putevi, neproveravanje „mrtvih uglova“ su samo neki od glavnih razloga nesreća teških kamiona, koje su, prema istraživanjima, u 2011. odnele čak 3,757 života samo u SAD. A pošto se očekuje da će teških kamiona biti sve više na drumovima, stvari mogu da postanu još gore, osim ako se tu ne umeša Mercedes-Benz. Future Truck 2025 je odgovor ovog nemačkog proizvođača na većinu problema sa kojima se susreću prevoznici. On bi trebalo da postane stvarnost za svega 10 godina (otuda i broj 2025 u njegovom imenu).

Njegov razvoj je trajao prilično dugo, a njegove mogućnosti su uspešno prikazane u julu prošle godine kada se samostalno kretao brzinama do 80 km/h u uslovima stvarnog saobraćaja na delu autoputa A14 u Magdeburgu u Nemačkoj. Zvanično je predstavljen na 65. IAA sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru. Slično sistemu auto-pilota kod komercijalnih aviona, i kod ove vrste kamiona ljudske greške će biti eliminisane.

Naravno, i dalje će postojati vozač, ali će prostrana kabina ovog kamiona postati njegova mobilna kancelarija, opremljena naprednim navigacionim sistemom i 3D digitalnom mapom. Tu je i funkcija Blind Spot Assist koja upozorava vozača o prisustvu drugih učesnika u saobraćaju u njegovim „mrtvim uglovima“.

Pored bezbednosnih karakteristika, ovaj kamion budućnosti ima i prikladan futuristički dizajn spoljašnjosti. Unutrašnjost podseća na kancelariju, ima dva sedišta, ali pretpostavljamo da će se unutrašnjost moći konfigurisati prema željama kupca kada ovaj kamion postane realnost.

Leave a Reply