Početna Broj 183 Zdrava srećna deca – Electrolux Design Lab

Zdrava srećna deca – Electrolux Design Lab

Finalisti Elektroluxovog globalnog takmičenja u dizajnu proizvoda

TL-10 saveta za Instagram HEADER

Kompanija Electrolux svake godine organizuje takmičenje u razvoju koncepta i dizajnu proizvoda, a ove, kao i prethodnih nekoliko godina, naglasak je na društvenoj odgovornosti i rešenjima koja su korisna za širu zajednicu. Naslov konkursa Electrolux Design Lab u 2015. godini glasi „Zdrava srećna deca“, pri čemu je glavni cilj osmišljavanje inovacija za unapređenje svakodnevnog života porodica sa decom. Rešenja mogu biti proizvodi, dodaci za proizvode, pa čak i usluge, dokle god na adekvatan način odgovaraju na osnovni zadatak.

Pravo učešća imaju studenti širom sveta, a nagrade, pored vrednih novčanih (10 hiljada evra za prvo mesto, na primer) uključuju i mogućnost prakse u kompaniji Electrolux, a nakon završetka studija u većini slučajeva i zaposlenje. Takmičenje se odigrava u nekoliko faza, pri čemu u svaki naredni krug prolazi manji broj učesnika, koji zatim moraju dodatno da razrade svoju ideju kako bi konkurisali za prolazak do samog finala. Ove godine na početku je bilo oko 1.500 prijava, u fazi 2 ostalo je 100 učesnika, u fazi 3 njih 35, da bi nedavno bilo predstavljeno 6 finalista.

IFA 2019 IN PAGE

Finalisti dolaze iz Meksika, Južne Koreje, Mađarske, Litvanije, Velike Britanije i Rusije, a njihova rešenja su više nego interesantna. Na primer, tu je robot sposoban da uči decu važnosti brige o odeći, zatim hulahop obruč za igranje koji je istovremeno i prečišćivač vazduha, a predstavljena je i potpuno interaktivna samoodrživa kuhinja u kojoj deca uče kulinarske veštine. Dalje, zanimljiva su dečja kolica koja razvijaju čistu mikroklimu u svojoj okolini, zatim još jedno rešenje koje pomaže deci da se lepo ponašaju u kuhinji, i na kraju robot koji je istovremeno igračka i čuvar dece. U trenutku kada budete čitali ovaj tekst biće poznat i pobednik, a proglašenje i dodela nagrada planirani su za 15. oktobar u Helsinkiju, uz direktan prenos putem interneta. Više na www.electroluxdesignlab.com/2015.

Leave a Reply