Početna Broj 182 Novi načini igranja – Gamescom 2015

Novi načini igranja – Gamescom 2015

Interesovanje omladine na najvećem evropskom sajmu igara pokazalo je da su palčevi i dalje dominantni prsti

Najveći evropski sajam video-igara sedmi put je održan u Kelnu u Nemačkoj od 5. do 9. avgusta, a ovogodišnji partner bilo je Ujedinjeno Kraljevstvo. Za tih pet dana Sajam je posetilo 345.000 posetilaca iz 96 zemalja, a učestvovalo je 806 kompanija iz 45 zemalja. Prostor za izlaganje ove godine je dodatno proširen sa dve ogromne hangar hale, tako da je ukupno bilo 6 hala za izlagače i posetioce i 3 biznis hale za poslovne posetioce i novinare, na 193.000 kvadratnih metara.

Prvog dana bio je takozvani „media day“, kada su novinari i poslovni posetioci imali prednost prilikom obilaska sajma, a tada je između ostalog održana i Microsoft konferencija za novinare na kojoj je predstavljena predstojeća sezona ekskluzivnih video-igara za XBox One i Windows 10, kao i sve veće povezivanje između ove dve platforme. Redovna Sony konferencija ove godine nije održana na Gamescomu, već je po prvi put preseljena na sajam u Parizu. Tog dana je organizovana i EA konferencija za novinare i mogućnost da se svi naslovi odmah isprobaju na licu mesta, kao i veoma posećena Blizzard prezentacija, na kojoj je predstavljena nova ekspanzija za Heartstone, karte i efekti, novi heroji i najavljeni heroji za Heroes of the Storm, kao i skinovi i mountovi za postojeće heroje. Najavljen je i finalni deo StarCraft 2 sage pod nazivom Legacy of the Void, koji bi trebalo da izađe krajem ove godine, kao i njihov novi projekat, timska kooperativna pucačina Overwatch, sa novim likom Luciom.

Najbolji telefoni 2019

Sve naslove smo imali prilike da testiramo i odigramo. Overwatch, čiji brz i haotičan gameplay smo imali prilike da igramo u nekoliko partija, ostavio je poseban utisak, i na igru vredi obratiti pažnju. Redovi ispred štandova su se formirali već tog prvog dana, dok drugog praktično nije moglo ni da se priđe. Najvećim fanovima očigledno nije teško da satima sede ili stoje u redovima ne bi li isprobali omiljene igre i dobili po koji poklončić. Pretežno su bili zastupljeni štandovi sa MMO naslovima, uz priliku da se otkrije nova MOBA ekskluzivno za XBox One i Windows 10, pod nazivom Gigantic. Veći deo drugih hala zauzele su kompanije kao što su Ubisoft, Activision/Blizzard, Microsoft, Sony, EA i Square Enix. Indie naslovi i manje kompanije su stavljene u posebnu halu, i tako im je pružena odgovarajuća površina za predstavljanje njihovih jedinstvenih naslova. VR hardver je takođe privukao pažnju mnogih posetilaca. Prodajni deo, na kojem se moglo kupiti svašta za gejming, nalazio se u posebnoj hali i zauzimao čitav prvi sprat, dok se na drugom nalazio deo za retro gejming, cosplay selo i druge sporedne aktivnosti.

image_0.img

Pre nego što smo zapravo mogli da obiđemo i uživamo u sporednim aktivnostima koje Gamescom pruža, od kupovine preko laser taga do gradskih žurki, prva tri dana smo po biznis halama intervjuisali što više developera, i potrudili se da pokrijemo što više igara. Na nekoliko naslova treba obratiti pažnju: Tacoma, Master of Orion, XCOM 2, Mafia 3, Gigantic i Dying Light the Following. Pored navedenih su i igre koje su ostavile poseban utisak na nas, kao Destiny the Taken King, gde smo imali prilike da iskusimo prvu misiju u najnovijoj ekspanziji, kao i multiplayer meč, koristeći nove super mogućnosti, a na kraju prezentacije smo dobili po engram (oni koji do sada nisu nabavili Destiny, imaće priliku da nabave paket sa svim ekspanzijama od 15. septembra).

Igri Forza Motorsport 6 konačno su dodate trke po mraku, kao i vožnja po vlažnim stazama i kiši – sistem koji je tako verno napravljen da ćete u potpunosti imati osećaj da stvarno vozite po tim stazama i to sa 24 takmičara u isto vreme, u full 1080p rezoluciji i u 60 FPS-a. Guitar Hero Live nas je iskreno iznenadio novinama koje donosi ritmičkom žanru igara, kao i sa svoja dva glavna moda – Live, u kojem bukvalno svirate na bini gledajući kroz oči gitariste, a publika reaguje zavisno od toga koliko dobro svirate, pa će vas dalje bodriti ili oterati sa bine. Postoji i TV mod, u kojem se priključujete onlajn na neki od ponuđenih TV kanala koji će 24 sata puštati muziku, tako da se u bilo kom trenutku možete pridružiti i svirati.

Ubedljivo najiščekivaniji trenutak na Gamescomu ove godine, i najposećeniji događaj, bila je prezentacija nove World of WarCraft ekspanzije pod nazivom Legion, u kojem nas očekuje mnogo novih protivnika, novo povećanje maksimalnog levela, nova klasa, legendarno oružje, i još mnogo toga drugog.

Ovo je samo mali deo onoga što Gamescom može da vam ponudi, a da bismo stvarno stigli da sve obiđemo, vidimo i iskusimo, trebalo bi nam ne pet nego deset dana. Našem uživanju na sajmu doprinelo je mnoštvo gejmera iz celog sveta i neverovatno pozitivna atmosfera koja je izbijala iz svakog ugla sajma. Po mišljenju nekih, ovaj sajam je možda bio malo slabiji nego prethodnih godina, ali oni koji se smatraju gejmerima svakako moraju da ga posete barem jednom u životu. Pred nama je jesen i zima koji će doneti najveći broj naslova u poslednjih pet godina, mnogo posla za novinare, distributere i gejmere. Mi smo već uhvatili zalet, priključite se.

Leave a Reply