Početna Broj 192 IFA Trends – IFA 2016

IFA Trends – IFA 2016

Panasonic TV

Pamet je stigla i u frižidere

IFA sajam je mesto gde se prezentuju inovacije i dok gledate nove proizvode na štandovima ne znate šta je sledeće „iza ćoška“. Na štandu LG-a smo primetili poznate prozore Windows 10 operativnog sistema na vratima frižidera. Prozor je bio uspravan, mogao je da se otvori – tada bi videli šta vam stoji u frižideru – a može biti i providan (kao što prozori i jesu), kada ne morate ni da otvarate prozor (u slučaju LG frižidera to su vrata).

TOP 5 App za bolje pamcenje

13232

LG koncept InstaView Door-in-Door ima ekran dijagonale 29 inča preko kojeg se stiže do Windows 10 operativnog sistema. Uključena je i „kućna pomoćnica“ Cortana, s kojom se komunicira preko ugrađenog mikrofona i zvučnika. Na ekran možete staviti digitalne stikere – podsetnike, uključiti tajmer, omiljeni recept, savete u ishrani, vremensku prognozu, ili ipak gledati kroz njega u sadržaj frižidera.

20160903_145601

Dok čekate da se podgreje mleko, „opalite“ Solitere partiju karata, a ako kuvate sarme onda imate dovoljno vremena i za ozbiljnije igre ili programe. Za Windows je zadužen Intel Atom X5-Z8300, sa 2 GB RAM-a, a to je sasvim dovoljno za pokretanje i srednje-ozbiljnih aplikacija. U slučaju da vam nedostaje peti računar za instalaciju MS Office paketa, eto još jednog ekrana odakle će iskakati mejlovi.
U prodavnicama se očekuje krajem ove, ili početkom sledeće godine.

HDMI je predstavio Alternate Mode za konektor USB Type-C

Kompanija HDMI Licensing, predstavila je HDMI Alternate Mode („Alt Mode“) za USB Type-C specifikaciju. To će omogućiti da se HDMI uređaji, koji su izvor signala pomoću USB Type-C konektora, direktno povežu sa HDMI displejima i prenesu izvorni HDMI signal preko jednostavnog kabla, bez potrebe za posebnim protokolima, adapterima ili dodacima.

Ovim se spajaju dva najpopularnija rešenja za povezivanje. Male dimenzije, reverzibilnost i univerzalnosti USB Type-C konektora čine da se on koristi u pametnim telefonima, tablet-uređajima i PC proizvodima. HDMI je vodeći interfejs za displeje, primenjen je na nekoliko milijardi uređaja, a očekuje se da će u 2016. godini biti isporučeno skoro 290 miliona displeja koji podržavaju HDMI. Tu spadaju projektori, monitori i svi televizori sa ravnim ekranom.

HDMI Alt Mode podržava čitav niz HDMI 1.4b karakteristika kao što su: rezolucije do 4K, Audio Return Channel (ARC), 3D, HDMI Ethernet Channel i Consumer Electronic Control (CEC). HDMI kabl će sa strane izvora koristiti USB Type-C i bilo koji HDMI konektor na strani displeja. Nisu potrebni nikakvi adapteri, povezivanje se vrši jednim USB Type-C – HDMI kablom.

USB Type-C konektor se sve više koristi na mobilnim i PC uređajima. Korisnici žele da lako povežu ove uređaje sa displejima i pritom zadrže mogućnosti izvornog HDMI-a. Ovo će takođe doprineti i da se na više uređaja primeni HDMI, koji je trenutno prisutan na skoro 6 milijardi isporučenih uređaja.

USB Type-C brzo postaje glavni konektor za mnoge elektronske uređaja kojima je potrebno jedno rešenje za audio, video, prenos podataka i napajanje. Lako povezivanje uređaja sa USB Type-C konektorom na ogroman broj TV-a koji podržavaju HDMI je velika pogodnost za korisnike.

Leave a Reply