Početna Broj 192 Intervju: Marco Preuss, Kaspersky lab, Director of GreAT Europe – Prete li...

Intervju: Marco Preuss, Kaspersky lab, Director of GreAT Europe – Prete li nam pametni frižideri? – IFA 2016

S porastom broja kućnih aparata koji se mogu (međusobno) povezati i sa IT infrastrukturom, povećava se i njihova ranjivost…

blank
ATV & NAUTICA ATV

Na sajmu u Berlinu su nas dočekali pametni frižideri sa ostatkom pametne kuhinje, koja se povezala na internet i počela da misli. Razgovarali smo sa Marcom Preussom iz kompanije Kaspersky lab o tome šta nas čeka sa pametnom kuhinjom, koje su pretnje, a koje prednosti.

Tech Lifestyle: Oko nas je sve više pametne tehnike koja sadrži neki operativni sistem i komunicira sa „spoljnim svetom“. Koliko je teško probiti zaštitu na novim uređajima u pametnoj beloj tehnici i malim kućnim aparatima? Da li uopšte ima zaštite? Koliko je sigurna nova pametna mikrotalasna pećnica?

ATV & NAUTICA 2020

Marco Preuss: Trenutno sa sigurnošću možemo reći da nisu svi novi aparati sigurni. Neki jesu, neki nisu – nema stoprocentne zaštite. Ne radi se samo o sigurnosti jednog uređaja, već o privatnosti, o kontroli cele platforme! Bitna je komunikacija između aparata i korisnika.

Trenutno je to veliki problem. Svaki proizvođač sâm pravi sigurnosnu zaštitu. Neki obraćaju pažnju na bezbednost, a neki ne. Pitanje privatnosti je potpuno netransparentno. Vrlo je teško videti šta uređaji rade „u pozadini“, ne postoje standardi ni zajednička platforma. Postoji dosta rizika kojih potrošači treba da budu svesni kada koriste nove pametne uređaje.

TL: Tržište je još u nastajanju, svi proizvođači se bore za svoje mesto pod suncem i žele da njihov standard bude široko prihvaćen. Možemo li očekivati u skoroj budućnosti da se postigne neki standard kojeg će svi koristiti?

Marco Preuss: Da budem iskren, nadam se da hoće. Kao što smo i do sada imali prilike da vidimo, u nekoj fazi razvoja sve se svodi na to da se razvije svojevrsni standard. Ključno je imati razvijeno tržište i srećne kupce koji kupuju proizvode. Trenutno smo i dalje u razvojnoj fazi, tržište je i dalje u nastajanju. Može još potrajati dok ne dobijemo željene standarde. Teško je čak i nagovestiti kada će se to desiti. Razvoj uređaja koji spadaju pod pojam „pametne kuće“ je neverovatno brz. U nekoj finalnoj fazi se očekuje da će doći i standard. I dalje se svaki proizvođač drži svojih rešenja, sa željom da dominira tržištem. Normalno je da na kraju dođemo i do opšteprihvaćenog standarda, jer je to i u interesu proizvođača.

Leave a Reply