Početna Broj 192 Usklađivanje koordinata satelitske navigacije

Usklađivanje koordinata satelitske navigacije

Australija planira da promeni svoju geografsku širinu i dužinu kako bi se eliminisale razlike između lokalnih koordinata i onih koje daju globalni navigacioni satelitski sistemi (GNSS).

blank
ATV & NAUTICA 2020

Lokalne i globalne koordinate se razlikuju za više od 1m. Telo odgovorno za promenu koordinata kaže da će ove promene pomoći razvoju samovozećih automobila, kojima su potrebni tačni podaci o lokaciji da bi mogli da funkcionišu. Australija se, usled tektonskih kretanja, pomera za oko 7cm godišnje ka severu.

Savremeni satelitski sistemi daju podatke o lokaciji na osnovu globalnih linija geografske širine i dužine, koje se ne menjaju čak i ako se kontinenti na Zemlji pomeraju. Međutim, mnoge zemlje prave mape na osnovu linija geografske širine i dužine koje su fiksirane za njihov kontinent.

ATV & NAUTICA ATV

„Ako su linije fiksirane, možete da postavite oznaku na jedno mesto, i ona će imati iste koordinate za 20 godina,“ kaže Dan Jaksa iz Geoscience Australia. Zbog pomeranja Zemljinih tektonskih ploča, vremenom ove lokalne koordinate počinju da se razlikuju od globalnih koordinata Zemlje. „Ako želite da počnete da koristite automobile bez vozača, tačnost mapa je od suštinske važnosti,“ kaže gospodin Jaksa. „U Australiji već imamo traktore koji idu po farmama bez vozača, i ako informacije o farmi nisu iste kao koordinate koje daje navigacioni sistem, biće problema.“

Lokalni sistem koordinata u Australiji je poslednji put ažuriran 1994. godine. Od tada se Australija pomerila ka severu za oko 1.5 metara. Stoga će 1. januara 2017. lokalne koordinate biti pomerene još više ka severu – za 1.8 metara. Ova veća korekcija znači da će se lokalne i globalne koordinate poklopiti 2020. godine. Tada će biti primenjen novi sistem koji će uzimati u obzir promene koje se dešavaju tokom vremena.

Leave a Reply