Početna Broj 171 Inovativna primena LED-a u solarnom osvetljenju – Philips Lighting

Inovativna primena LED-a u solarnom osvetljenju – Philips Lighting

Nakon brojnih inovacija u oblasti osvetljenja, kompanija Philips je otišla korak dalje uvođenjem LED tehnologije u solarno osvetljenje puteva, ulica i oblasti koja nemaju pristup električnoj mreži. Upravo zahvaljujući primeni LED svetiljki omogućava se najpouzdanije i najrentabilnije rešenje za osvetljenje po kilometru puta. Znatno duži rad sistema, povećanje energetske efikasnosti do 30% i usklađenost sa propisima Evropske unije za ulično osvetljenje – neke su od dodatnih karakteristika ove inovacije, a zahvaljujući pametnom punjenju i pražnjenju baterije produžava se vek trajanja panela i unapređuje funkcionisanje čitavog sistema.

U mestima gde električna mreža ne postoji, ili nije dovoljno stabilna, postoji velika potreba za uvođenjem visokokvalitetnih i pouzdanih sistema za osvetljavanje koji, pored ispunjenja svog osnovnog cilja (osvetljenja), omogućavaju i poboljšanje bezbednosti u tim krajevima i utiču na poboljšanje kvaliteta života.

IMG-20120603-00037

Zašto LED?
Nizak napon, mogućnost regulisanja jačine osvetljenja, visok indeks reprodukcije boja, dugotrajnost i pouzdanost, predstavljaju samo neke od glavnih razloga za primenu LED osvetljenja.

Činjenica da LED solarni sistem ne podrazumeva dodatne troškove instalacije električne mreže, kao ni račune za struju, zamenu sijalica, nestanke struje, najbolje ukazuje dokle seže razvoj solarnih panela i LED svetiljki u svakodnevnoj primeni. Posebno je važno istaći da je solarna energija ekološki potpuno bezbedna za korisnike, kao i za šire okruženje

Kako funkcioniše LED solarni sistem?
Energija je najvažniji deo sistema, a transformacija solarne energije u svetlost sastoji se iz tri faze: prva faza je pozicioniranje, koje podrazumeva optimizovanje rešenja prema specifičnoj geografskoj lokaciji, zatim sledi skladištenje energije, kao druga faza – u toku dana solarni paneli pretvaraju svetlost u energiju i čuvaju je u bateriji, a ceo proces se završava kroz konverziju sačuvane energije koja napaja LED svetiljke, u vreme i na mestu koje se odredi, kao i sa željenom količinom svetlosti.

Dizajn osvetljenja predstavlja sofisticirano uklapanje geografske lokacije, solarnih panela, kapaciteta baterija, kao i efikasnosti dodatne opreme i zahteva u vezi sa osvetljenjem, a ovo rešenje garantuje i da će biti ispunjeni zahtevani nivoi svetlosti tokom čitave noći.

2013-0430-PL-light-center-key-visual_shops_school_100dpi_RGB

Primeri iz prakse…
U okviru projekta uvođenja solarnog osvetljenja, Philips će otvoriti više od 100 „Light centara“ širom Afrike. To su područja veličine oko 1.000 m2, koja će biti osvetljena novom generacijom solarnih LED sistema, postavljenih na banderama visokim 8 metara.

„Ligth centri“ su višestruko funkcionalni i održivi: ne zavise od električne energije, baterije se menjaju na svakih 4 do 5 godina, a pametne komande će uključivati i isključivati osvetljenje u unapred određeno vreme, što doprinosi dugotrajnosti.

Leave a Reply