Početna Broj 171 Još jedna Apple (r)evolucija – iPhone 6, 6 Plus i Apple Watch

Još jedna Apple (r)evolucija – iPhone 6, 6 Plus i Apple Watch

Za razliku od prethodnih godina, Apple novim proizvodima nije otvorio novu stranicu, već došao direktno na bojno polje gde se bitke već odvijaju

Dočekali smo i taj 9. septembar da vidimo šta nam je kompanija iz Kupertina spremila u kolekciju jesen/zima/proleće… 2013/2014. Glavne zvezde večeri su bili novi iPhone telefoni i pametni sat. Kako to obično biva kada je Apple u pitanju euforija oko novih proizvoda još uvek traje – mnogi su oduševljeni, nekima se sa druge strane manje ili više ne dopadaju, ali svi i dalje sa respektom gledaju u korake koje je Apple sa novom linijom mobilnih uređaja napravio.

Uostalom videćemo kakva će prodaja novih Apple-ovih mobilnih uređaja biti, jer je ona glavni pokazatelj ide li ova kompanija i dalje u pravom smeru. Dok čekamo prve prodajne rezultate i eventualnu zvaničnu najavu prodaje novih iPhone-ova kod nas, hajde da zajedno pogledamo šta nam to novi proizvodi konkretno donose…

iPhone6-34R-SpGry_iPhone6Plus-34L-SpGry-flwr

iPhone 6 i 6 Plus
O novim iPhone telefonima se nagađalo poslednjih par meseci i većina informacija koje su kružile internetom su bile tačne. Ona najvažnija da će Apple predstaviti dva iPhone-a – jedan dijagonale ekrana 4,7 inča i drugi sa displejom od 5,5 inča se ispostavila kao najtačnija. Ovakvim potezom Apple se dosta pomerio od onog izvornog opredeljenja da ne želi da dizajnira telefone velike dijagonale, ali realno gledano ovo je potez koji je morao da se napravi kako bi se ostalo u korak sa konkurencijom.

iPhone 6 kao što napomenuli ima ekran dijagonale 4.7 inča i to Retina tipa (1334×750 piksela), teži 129 grama i potpuno se oslanja na novi A8 procesor kome u radu pomaže pomoćni (veoma moćan) M8 komprocesor zadužen za koordinaciju senzora. Kamera (iSight) raspolaže sa 8 Mpx sa autofocusom i veličinom tačke od 1,5 mikropiksela. Očekuje se da će ponuditi značajno bolji kvalitet slike u odnosu na iPhone 5S. Poput zadnje i prednja kamera (FaceTime) je odlična. Tu je ugrađen senzor od 1,2 Mpx i daje sliku rezolucije 1280×960 piksela. Što se tiče snimanja video sadržaja Apple tu nije napravio neke radikalne promene – 1080p je i dalje standard kao na prethodnom telefonu, ali je zato kvalitet slike nešto bolji. Baterija je tek nešto većeg kapaciteta u odnosu na 5S, pa ostaje da vidimo koliko će autonomija biti zbog povećanja ekrana.

Najviše noviteta donosi iPhone 6 Plus i suštinski gledano ovo je telefon koji za Apple može biti velika prekretnica u daljem razvoju iPhone telefona – zavisno od toga kakvu će prodaju da napravi, razume se. Sa dijagonalom ekrana od čak 5,5 inča iPhone 6 Plus na tržištu predstavlja jedan od većih i moćnijih pametnih telefona. Poput iPhone 6 telefona, i Plus dolazi sa A8 procesorom i M8 koprocesorom, s tim da njegov Retina displej ima FullHD rezoluciju, tj. 1920×1080 piksela. Prema onome što se videlo na konferenciji daje neverovatno kristalnu sliku. Ostatak hardverskih karakteristika je veoma sličan onima sa iPhone 6 telefona, osim što zadnja kamera ima optički stabilizator i ugrađena baterija donosi (barem na papiru) značajnije bolju radnu autonomiju.

iPhone6_PF_SpGry_iPhone6_PB_SpGry_iPhone6_PSL_SpGry_Homescreen-PRINT

I iPhone 6 i iPhone 6 Plus imaju čitač otiska prstiju i oslanjaju se na novi iOS 8 o kome za sada nema nekih značajnih informacija osim da je vizuelno dosta bolje odrađen od iOS 7 platforme i da donosi preko 250 novih funkcija. Za kraj pomenimo da je po prvi put u neke Apple uređaje ugrađen i NFC čip. Uz najavljenu Apple Pay uslugu, ovo može biti „dobar vetar u jedra“ za razvoj plaćanju putem mobilnih telefona, koji stagnira poslednjih par godina.

Leave a Reply