Početna Broj 171 Zeleni horizont – Najnovije IT tehnologije za bolji život građana megalopolisa Pekinga

Zeleni horizont – Najnovije IT tehnologije za bolji život građana megalopolisa Pekinga

Sporazum grada Pekinga i kompanije IBM govori o tome kako kvalitet života može biti značajno unapređen korišćenjem moći „big data“ tehnologije, „interneta stvari“ (internet of things), superkompjutera i simuliranja vremenskih uslova. Po tom sporazumu, IBM će svoje napredne tehnologije iskoristiti u ekološke svrhe i za poboljšanje života građana Pekinga.

Momacki auto – Infiniti HEADER

Nakon serije skandala vezanih za zagađenost, kineska vlada obećala je da će popraviti nanesenu štetu, koliko je to moguće. Dosadašnje aktivnosti su podrazumevale prikupljanje podataka o kvalitetu vazduha, zatim proveru koncentracije štetnih čestica u vazduhu, da bi se, kada ona dostigne opasan nivo, sprovodile hitne mere koje su uključivale zatvaranje fabrika, ograničavanje broja vozila na putevima, kao i zatvaranje škola.

Ovo je često značilo samo informaciju kojim danima građani treba da stave masku ili da uopšte ne izlaze napolje. Krajnji cilj – smanjenje koncentracije smoga i zagađenosti – biće moguće ostvariti tek nakon što Kina implementira naprednu tehnologiju u cilju unapređenja svojih sistema za prikupljanje preciznijih podataka i pošto poboljša mogućnost prognoziranja.

TOP 5 App za bolje pamcenje

Peking će uložiti preko 160 milijardi američkih dolara za poboljšanje kvaliteta vazduha i smanjenje štetnih čestica za 25% do 2017. godine. Kompanija IBM, u saradnji sa gradskim vlastima Pekinga, radiće na sistemu koji će im omogućiti da precizno odrede tip, izvor i nivo zagađenosti, i da predvide kvalitet vazduha u gradu.

IBM smatra da može da promeni način na koji se kineska prestonica trenutno bori sa zagađenjem, kroz inicijativu koja će poboljšati energetske sisteme u Kini i zaštititi zdravlje njenih stanovnika.

kucice

Zeleni horizont
Projekat pod nazivom „Zeleni horizont“, čiji je partner postao i Peking nakon potpisivanja sporazuma sa IBM-om, biće usmeren na upravljanje kvalitetom vazduha i obnovljivim izvorima energije, kao i na optimizaciju potrošnje energije u industrijskom sektoru.

„Kineska vlada preduzima hrabre korake kako bi transformisala energetiku i životnu sredinu. IBM je ovde da pomogne, a kroz ’Zeleni horizont’ upotrebićemo naše najnaprednije tehnologije i konsultovaćemo najtalentovanije naučnike iz čitavog sveta“, rekao je Xiaowei Shen, direktor IBM Istraživanja u Kini.

Najnaprednije tehnologije kompanije IBM uključuju kognitivno računarstvo, optičke senzore i „internet stvari“, zasnovane na platformi za „big data“ podatke i analitiku, kao i na IBM-ovom dugogodišnjem iskustvu u prognoziranju i simuliranju klimatskih uslova.

Tri su fronta na kojem će IBM voditi bitku za svežiji zrak u Pekingu.

zgrade

Problem zagađenosti vazduha
IBM-ovi kognitivni kompjuterski sistemi analiziraće nizove podataka o zagađenosti vazduha u realnom vremenu, koje će prikupljati stanice za praćenje kvaliteta vazduha uz pomoć najnovije generacije optičkih senzora i meteoroloških satelita, povezanih „internetom stvari“, a koje će potom obrađivati superkompjuter sa veštačkom inteligencijom. Detaljne vizuelne mape, koje će izrađivati, moći će da prepoznaju izvor zagađenja i obrazac širenja zagađivača kroz Peking, 72 sata unapred. Sa ovako preciznim podacima u realnom vremenu, vlasti će biti u mogućnosti da blagovremeno reaguju u cilju rešavanja problema.

Leave a Reply