Početna Broj 171 Zeleni horizont – Najnovije IT tehnologije za bolji život građana megalopolisa Pekinga

Zeleni horizont – Najnovije IT tehnologije za bolji život građana megalopolisa Pekinga

Sporazum grada Pekinga i kompanije IBM govori o tome kako kvalitet života može biti značajno unapređen korišćenjem moći „big data“ tehnologije, „interneta stvari“ (internet of things), superkompjutera i simuliranja vremenskih uslova. Po tom sporazumu, IBM će svoje napredne tehnologije iskoristiti u ekološke svrhe i za poboljšanje života građana Pekinga.

Panasonic TV

Nakon serije skandala vezanih za zagađenost, kineska vlada obećala je da će popraviti nanesenu štetu, koliko je to moguće. Dosadašnje aktivnosti su podrazumevale prikupljanje podataka o kvalitetu vazduha, zatim proveru koncentracije štetnih čestica u vazduhu, da bi se, kada ona dostigne opasan nivo, sprovodile hitne mere koje su uključivale zatvaranje fabrika, ograničavanje broja vozila na putevima, kao i zatvaranje škola.

Ovo je često značilo samo informaciju kojim danima građani treba da stave masku ili da uopšte ne izlaze napolje. Krajnji cilj – smanjenje koncentracije smoga i zagađenosti – biće moguće ostvariti tek nakon što Kina implementira naprednu tehnologiju u cilju unapređenja svojih sistema za prikupljanje preciznijih podataka i pošto poboljša mogućnost prognoziranja.

ATV & NAUTICA 2020

Peking će uložiti preko 160 milijardi američkih dolara za poboljšanje kvaliteta vazduha i smanjenje štetnih čestica za 25% do 2017. godine. Kompanija IBM, u saradnji sa gradskim vlastima Pekinga, radiće na sistemu koji će im omogućiti da precizno odrede tip, izvor i nivo zagađenosti, i da predvide kvalitet vazduha u gradu.

IBM smatra da može da promeni način na koji se kineska prestonica trenutno bori sa zagađenjem, kroz inicijativu koja će poboljšati energetske sisteme u Kini i zaštititi zdravlje njenih stanovnika.

kucice

Zeleni horizont
Projekat pod nazivom „Zeleni horizont“, čiji je partner postao i Peking nakon potpisivanja sporazuma sa IBM-om, biće usmeren na upravljanje kvalitetom vazduha i obnovljivim izvorima energije, kao i na optimizaciju potrošnje energije u industrijskom sektoru.

„Kineska vlada preduzima hrabre korake kako bi transformisala energetiku i životnu sredinu. IBM je ovde da pomogne, a kroz ’Zeleni horizont’ upotrebićemo naše najnaprednije tehnologije i konsultovaćemo najtalentovanije naučnike iz čitavog sveta“, rekao je Xiaowei Shen, direktor IBM Istraživanja u Kini.

Najnaprednije tehnologije kompanije IBM uključuju kognitivno računarstvo, optičke senzore i „internet stvari“, zasnovane na platformi za „big data“ podatke i analitiku, kao i na IBM-ovom dugogodišnjem iskustvu u prognoziranju i simuliranju klimatskih uslova.

Tri su fronta na kojem će IBM voditi bitku za svežiji zrak u Pekingu.

zgrade

Problem zagađenosti vazduha
IBM-ovi kognitivni kompjuterski sistemi analiziraće nizove podataka o zagađenosti vazduha u realnom vremenu, koje će prikupljati stanice za praćenje kvaliteta vazduha uz pomoć najnovije generacije optičkih senzora i meteoroloških satelita, povezanih „internetom stvari“, a koje će potom obrađivati superkompjuter sa veštačkom inteligencijom. Detaljne vizuelne mape, koje će izrađivati, moći će da prepoznaju izvor zagađenja i obrazac širenja zagađivača kroz Peking, 72 sata unapred. Sa ovako preciznim podacima u realnom vremenu, vlasti će biti u mogućnosti da blagovremeno reaguju u cilju rešavanja problema.

Leave a Reply