Početna Tech Choice Nikon Coolpix S800c

Nikon Coolpix S800c

blank
ATV & NAUTICA 2020

Sudar svetova

blank

BMW_NextGen_2020_640x157px
BMW_NextGen_2020

Android priča se sve više širi. Sada je simpatični zeleni robot dospeo i u fotoaparate

Neverovatno je koliko se industrija promenila u poslednjih nekoliko godina. Nakon pametnih telefona i televizora, tu su i pametne pegle (o tome nekom drugom prilikom), a sada nam stižu i pametni fotoaparati. Prvi primerak jedne takve „škljocalice“ stigao nam je iz Nikona. Model Coolpix S800c je point-and-shoot digitalni fotoaparat sa Android operativnim sistemom. Zvuči zanimljivo, zar ne? E sad, koliko je sve to i primamljivo, videćemo…

Nikon Coolpix S800c se spolja gledano ne razlikuje mnogo od nekih modela iz S serije, posebno od modela S6300 sa kojim deli dobar deo fotografskog dela uređaja. S800c je neznatno zaobljeniji od pomenutog modela, ali zato sa njim deli isti Expeed C2 procesor slike, CMOS od 16 megapiksela, kao i optiku sa 10x optičnim zumom. Od softverskih opcija, tu je gotovo 20 programa za slikanje, među kojima su „pametna“ automatika, kao i zanimljivi panorama modovi sa mogućnostima slikanja u 180 i 360 stepeni. Od drugih standardnih podešavanja, pomenućemo da je moguće podešavati ISO opseg od 125 do 3.200. Naša je preporuka da ne prekoračujete ISO 400, eventualno ISO 800 za noćne fotografije. Zbog toga je veoma korisno što postoji ISO mod sa opsegom od 125 do 400. Pored fotografija, S800c može da usnimi i kvalitetan stereo-video u FullHD rezoluciji.

Sa zadnje strane aparat i dalje izgleda kao moderan „idiot“. Pored velikog i kvalitetnog OLED 3,5-inčnog ekrana, tu su još tri „prava“ tastera – Home, Back i Menu. „Magiju“ pokrećete upravo pritiskom na taster Home, kada se na ekranu pojavljuje dobro poznati Android home ekran iz Gingerbread verzije 2.3. Tada Nikon postaje pravi Android uređaj sa gotovo svim Android opcijama. Kažemo „gotovo“, jer S800c nema 3G modem, pa nije moguće obavljati telefonske pozive niti razmenjivati podatke putem 3G veze. Ipak, kada je S800c povezan na WiFi, razlika između nekog smartfona i njega se u potpunosti gubi, uključujući i glasovnu komunikaciju koja je dostupna putem nekog Bluetooth seta i Skypea. Kako je dostupan pristup prodavnici aplikacija Google Play, pred vama su i stotine hiljada aplikacija.

blank

Jasno je kome je namenjen ovaj model. Korisnici koji vole da dele svoje fotografije i snimke sada imaju mogućnost da svoja dela pošalju čim ih snime, pod uslovom da su u WiFi okruženju. Opcija prebacivanja materijala na neki smart telefon ili tablet je moguća i bez WiFi mreže, kako biste rasteretili memoriju ili „odande“ aploadovali. Smatramo da je ova opcija nepotrebna, jer je sa jedne strane korisnicima na raspolaganju 1,7 GB slobodnog prostora (plus 680 MB za aplikacije), koji se može proširivati klasičnim SD karticama, dok u slučaju hitne potrebe za otpremanjem podataka skoro svaki moderni smart uređaj može da se pretvori u WiFi hotspot. S800c omogućava i normalno surfovanje, kao i korišćenje Google mapa, pa ovaj fotoaparat uz pomoć nekog WiFi hotspota možete koristiti i kao navigaciju. Jeste sve to pomalo čudno, ali je svakako interesantno.

Nikon Coolpix S800c je još jedan pokazatelj da je Android veoma zahvalna platforma za implementaciju na različitim tipovima uređaja, kojom oni dobijaju još jednu dimenziju upotrebljivosti. Neki bi rekli da je igranje Angry Birdsa na fotoaparatu u najmanju ruku nepotrebno. Međutim, nama se ta ideja svidela, pa ne samo da smo AB komplet instalirali na aparat, već i veliki broj aplikacija za rad sa slikama. Ovo je jedinstven slučaj kombinacije pravog aparata sa dobrom optikom i Androida, kao platforme koja nudi mogućnost brze komunikacije sa svetom. Jedina velika mana modela S800c je autonomija, koja nije na nivou fotoaparata, već je bliža Android telefonima, pa toplo preporučujemo da kupite dodatnu bateriju.

+ ideja

+ izrada

– cena

– autonomija

Nikon Coolpix S800c

Senzor: CMOS, 1/2,3“, 16 Mpx

Brzina okidača: 1/4000 – 4 s

ISO: Auto, 125-3.200

Optički zum: 10x (25-250 mm)

Rafalno okidanje: 8 kadrova/sek.

Video: do 1920 x 1080 / 30 kadrova/sek.

Memorija: SD, SDHC

Ekran: OLED, 3,5 inča, 819 kpx

Ekstra: Android 2.3, WiFi, BT, GPS

Dimenzije: 111 x 60 x 27 mm, 184 g

Kontakt: Nikon, www.refot.com

BMW_NextGen_2020

Leave a Reply