Početna Tech Choice TEST: Apple iPhone 5

TEST: Apple iPhone 5

ATV & NAUTICA ATV

Korak napred

Svi vlasnici prethodnih iPhonea imaju novog idola i novi „telefon zvani želja“

BMW_NextGen_2020_640x157px
BMW_NextGen_2020

Nekako već po navici, ni ova „reinkarnacija“ iPhone modela nije došla na tržište bez prethodnog podizanja prašine. I ponovo, kao da premotavamo film godinu dana unazad, na internetu se pojavljuju slike finalnog dizajna mesec dana pre zvanične najave. Na kraju na tom polju i nije bilo nekog većeg iznenađenja. Ali da li su malo veći ekran, novi procesor i iOS6 dovoljni da stanu rame uz rame, ili pak prestignu već uznapredovalu konkurenciju?

Novi eksterijer

iPhone_5_34L_Black_PRINT

Prva stvar koju primetite kada uzmete uređaj u ruke jeste masa od 112 grama (28 g manje nego 4s). Iako je lagan, telo deluje čvrsto. Uređaj je dimenzija 123,8 x 58,6 x 7,6 mm i od prethodnika je duži za 8 mm a tanji za 2 mm. Pakovanje je kombinacija aluminijuma i stakla… Zvuči poznato? Kombinaciju ova dva materijala viđamo u poslednje dve generacije, a pokazala se veoma uspešnom. Na vrhu i dnu zadnje strane nalazi se staklo otporno na grebanje, koje je tu isključivo iz estetskih razloga. Najveći deo zadnje strane čini aluminijum, koji je veoma prijatan na dodir, ali čini se kao da ga je lako ogrebati.

Bočne strane su zadržale svoje „volume“ dugmiće, dok se najveća promena ogleda u zameni 30-pinskog konektora novim takozvanim Lightning ulazom, čija se prednost ogleda u manjim dimenzijama i u mogućnosti da se kabl može prikačiti bez obzira kako je okrenut. Nedostatak je što postojećim dodacima treba adapter kako bi se koristili na iPhone5. Sa donje strane je 3,5 mm audio-ulaz. Kvalitet zvuka je jedan od najboljih na mobilnim telefonima, i pravo je uživanje slušati čiste FLAC-ove.

Prednju stranu krasi ekran dijagonale 4″, koji predstavlja sledeći evolutivni korak (barem za Apple), prekriven sa Gorilla Glass 2. Proizveden je u saradnji sa kompanijama LG i Sharp. U pitanju je IPS LCD rezolucije 640 x 1.136 piksela (326 ppi), sa gotovo savršenom reprodukcijom boja i uglovima vidljivosti. Ekran sada ima odnos stranica 16:9 i pogodniji je za gledanje video-materijala. Jedina zamerka koju mu možemo naći jesu nivoi crne, koji nisu kao kod sAMOLED ekrana.

Srce telefona čini A6 čip. On se sastoji iz dva procesorska jezgra sa maksimalnim taktom od 1,3 GHz, 1 GB RAM i PowerVR SGX 543MP3 troglavim grafičkim čipom. Ovaj GPU videli smo ranije na iPad 3 modelu, tj. njegovu četvorojezgarnu verziju. U stanju je da izvuče bolji framerate u igrama od bilo kog aktuelnog modela telefona, i nalazi se u rangu Adreno 320, koji je najavljen u novom LG flagshipu. Možemo slobodno reći da ovaj uređaj ima višak sirove snage u svakom pogledu – bio to gejming, surfovanje internetom ili neki neki veoma zahtevan program – sve će to odraditi a da se ne oznoji.

Što se tiče kamere, nema većih noviteta, osim što je fotografisanje brže, slike su kvalitetnije pri slabijem osvetljenju, a tu je i panoramski režim. On je  na iOS uređajima tek sada ugledao svetlost dana, ali kod konkurencije postoji već godinama i ni po čemu se ne razlikuje.

Video-snimanje ima nekoliko dodataka. Sada možete snimati i fotografisati u isto vreme (neko reče One X/Galaxy S3?).

Iako je kvalitet videa na veoma visokom nivou, problem su fotografije od 2 MPx (FullHD rezolucija), što nekako vodi do zaključka da je ceo taj koncept beskoristan. Znajući da snimanje ne podrazumeva samo sliku, nego i zvuk, dolazimo do sledećeg problema – mono zvuk. Kako uređaj poseduje tri mikrofona, nadamo se da je problem rešiv softverski. Sve u svemu, kamera nije loša, nalazi se pri samom vrhu, ali poseduje neka softverska rešenja koja ne deluju baš savršeno a ni inovativno.

Ispod oklopa

Naravno, nije sve u hardveru, pa tako dobar deo noviteta dolazi sa novim iOS 6. Svedoci smo rata između kompanija Apple i Google, naročito u poslednjih par meseci. To je dovelo do toga da je Apple u želji da se što pre distancira od Google u čitavoj toj žurbi napravio nekoliko grešaka, ali o tome u nastavku teksta.

Kada prođete lockscreen, odmah primetite da je sada dodat peti red ikonica, prvenstveno zbog veće dijagonale ekrana. Apple je odradio fenomenalan posao na zatezanju i responzivnosti operativnog sistema, ali su potpuno zaboravili da ovo više nije 2007. godina, pa se iOS 6 gotovo ni ne razlikuje od svojih prethodnika. Ovo će postati ozbiljan problem i trebalo bi dva puta da razmisle šta im je činiti pre izbacivanja sledeće verzije.

Jedan od najvećih softverskih problema je nova aplikacija Maps, koja je došla kao zamena za Google Mape. Iako je čitljivija i bolje reaguje na dodir, predstavlja nekoliko godina nazadovanja na polju navigacije i detaljnosti mapa. Zamućene teksture, iskrivljene površine, nepostojeća mesta, neobeležene ulice, pogrešno mapirani objekti… Mogli bismo ovako do jutra. Jedina alternativa su Google Mape, ali proći će još izvesno vreme dok one dobiju odobrenje za App Store.

Sa druge strane, Siri je postala mnogo pametnija. Pored povećane liste podržanih jezika, sposobna je da otvara više aplikacija nego ranije, ume da pamti pređašnje konverzacije pa da to iskoristi u nekim drugim situacijama. U svakom slučaju, ako baš nemate nikakvu alternativu, može da vam pravi društvo.

Facebook integracija je intuitivnija, više nije potrebno da se slika aploaduje iz aplikacije, štaviše i Siri može da vam apdejtuje status. Naravno, puna sihronizacija sa telefonskim kontaktima je podržana.

Možete i da čitate opise Facebook korisnika za neku aplikaciju u App Store. Svakako je ceo doživljaj podignut na viši nivo, barem za ljubitelje Facebooka. Kad već spominjemo App Store, moramo naglasiti da je ovog puta zbog većeg ekrana pregledniji i sa novijim i boljim rešenjima prilikom pregleda i ocenjivanja aplikacija.

iCloud smo već videli na iOS5. Iako na prvi pogled sama njegova funkcija dosta liči na Dropbox, korist je daleko veća. U početku dobijate 5 GB skladišnog prostora. iCloud može da razlikuje bekapovane uređaje i da po želji vraća informacije na njih. Pamti i aplikacije koje ste kupili na svakom pojedinačnom uređaju, tako da ih je sada mnogo lakše sačuvati. I na kraju, jedna sitnica koju će mnogi pozdraviti – sada je omogućeno da se aktivacija uređaja odradi bez iTunes softvera, kao i da se iOS apdejtuje putem 3G ili WiFi mreže.

Nakon silnog korišćenja, čini nam se da je baterija u rangu 4s modela, što i nije loše. Uz prosečnu upotrebu izdržaće ceo dan, par sati duže ili kraće. Gledajući iz pozitivnog ugla, moglo je biti gore, ovako je sasvim pristojno za akumulator od 1.450 mAh.

Na kraju je teško dati objektivan zaključak. iPhone je oduvek bio priča za sebe. Korisnici koji su već navikli na veće ekrane teško da bi se vratili na 4″, a i Android OS nudi veću slobodu u prilagođavanju uređaja korisnikovim potrebama.

Kao celini nemamo mu šta zameriti – dizajn, ekran, kamera, softver… Sve pripada vrhu trenutne ponude. „Caka“ je u sitnicama, kao što je ovde slučaj, i koliko će one bosti oči vlasniku. iPhone 5 jeste korak napred, ali u odnosu na iPhone 4S, ne u odnosu na konkurenciju, i to je možda njegova najveća mana…

+ osećaj u ruci, ekran

+ kamera, Siri, iCloud

– Maps, UI

– mono zvuk prilikom snimanja

Apple iPhone 5

Mreže: HSDPA 42 Mbps, LTE 100 Mbps

OS: iOS6

Procesor: Apple A6, custom ARM A15 1,3 GHz dual-core

Memorija: 1 GB RAM, do 64 GB skladišne memorije, 5 GB iCloud

Kamera: 8 Mpx Sony CMOS, Sapphire crystal F2.4, AF, LED blic, 1080P video @30fps; prednja: 1,2 Mpx, 720p video, AF

Ekran: In-cell (LCD+capacitive touch) S-IPS 4″, 1.136×640 px (326 ppi), Gorilla 2

Konektivnost: Lightning connector, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, AirPlay, Bluetooth 4.0

GPS: GPS (sa A-GPS) i GLONASS

Baterija: 1.435 mAh

Dimenzije: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm, 112 g

 

 

BMW_NextGen_2020