Početna Tech Choice Best Buy ASUS VivoBook S200

ASUS VivoBook S200

blank
ATV & NAUTICA 2020

PC računari se pridružuju tabletima i smartfonima kao uređaji koje ćemo kontrolisati i sa kojima ćemo vršiti interakcije putem dodira, zahvaljujući Windows 8 OS-u, a ASUS je među prvima ponudio vrlo ozbiljan proizvod…

blank

ASUS nastavlja sa velikom ofanzivom na mobilnom tržištu. Nakon mnoštva proizvoda baziranih na Androidu, stiže i nova velika stvar za PC računarstvo – Windows 8, i sve što ide uz njega. Glavna novina jeste novi interfejs, kojim tradicionalni PC korisnici nisu baš oduševljeni. Međutim, šta ukoliko niste ostavljeni na milost i nemilost tastature i miša, već možete da vršite interakciju prstima i dodirivanjem ekrana? Upravo to vam omogućava S200.

Voleli ili ne voleli Windows 8, jedno je sigurno – njega tek sa ovakvim računarima doživljavate u punoj meri i, prema našem iskustvu, ovakav način korišćenja zapravo donosi neku vrstu intimizacije sa uređajem, slično kao kod mobilnih telefona. Da, dopalo nam se, ali ne toliko da možemo da zanemarimo baš svaku manu prisutnu kod Windows 8 operativnog sistema i drastične izmene u svakodnevnom radu koje on iziskuje. No, zaista je lakše i prirodnije koristiti ga na uređaju koji ima ekran osetljiv na dodir, kao što je to slučaj kod VivoBook S200.

ASUS-ov mališan ima još štošta da ponudi, osim činjenice da je reč o laptopu s ekranom osetljivim na dodir. Zapravo, raspolaže mnoštvom aduta, ma iz kog ugla ga gledali. Reč je o tankoj i elegantnoj „dvanaestici“ (dijagonala ekrana 11,6 inča, da budemo precizni), ultramobilnom računaru koji je izuzetno pogodan za prenošenje, a istovremeno je više nego dovoljno snažan da se uhvati u koštac sa svim problemima koje možete postaviti pred njega. Raspolaže Intel Core i3 procesorom (u verziji koju smo dobili za potrebe testa), ima 4 GB memorije, integrisanu grafiku, kao i hard disk kapaciteta 500 GB.

Posebno bismo istakli kvalitet izrade. Kompletan računar izrađen je od aluminijuma, što za sobom povlači nekoliko stvari. Odlična izolacija što se tiče toplote koja se generiše u unutrašnjosti, malo zagrevanje, lako čišćenje, dobar osećaj pod prstima i elegancija koju donose mat površine predstavljaju vrlo pozitivna svojstva ovog mališana. Jednostavno, reč je o vrlo dobrom i raznovrsnom all-round laptopu malih dimenzija i mase. Ona iznosi svega 1,4 kilograma. ASUS je uspeo da „zapakuje“ sve aktuelne vrste konekcija, i to sa konektorima pune veličine. Uz Gigabit Ethernet, WiFi N i Bluetooth 4.0, tu su još i USB 3.0 i 2.0 portovi, kao i VGA i HDMI izlazi.

Najlepše smo ostavili za kraj, a to je – cena. Prema najavama lokalne kancelarije, S200 modeli će koštati od 50 do 60 hiljada dinara, u zavisnosti od konfiguracije, što smatramo izuzetno povoljnim za jedan ultramobilni računar koji od korisnika ne zahteva pristajanje na bilo kakve kompromise. Istovremeno, imajući u vidu kvalitet izrade i vrednost celokupnog paketa, ponuda nam se čini izuzetno dobrom. Najzad, tu je i novi operativni sistem, koji na ovakvom računaru zapravo dobija pravu dimenziju. Sasvim smo sigurni da nema boljeg načina da se priviknete na Windows 8 od ovakvog mališana. Pa ko voli, nek’ izvoli…

Plus: sjajan kvalitet izrade, dizajn

Plus: ukupan utisak korišćenja ekrana osetljivog na dodir i svestranosti računara

Minus: tasteri manje visine

Minus: Windows 8 nije za svakoga

OS: Windows 8 Pro

Procesor: Intel Core i3-3217U, 1,8 GHz

Memorija: 4 GB DDR3

Hard disk: 500 GB

Grafika: Intel HD 4000

Ekran: 11,6 inča, 1366×768 piksela

Povezivanje: WiFi, Ethernet, Bluetooth, WiDi

Ekstra: 2xUSB 2.0, 1xUSB 3.0, VGA, HDMI, MMC, SD, veb kamera, audio-konektor

Masa: 1,4 kg

Cena: oko 60 hiljada dinara

Kontakt: ASUS, www.asus.rs