Početna Tech Choice ASUS ZenBook UX32A

ASUS ZenBook UX32A

blank
BMW_NextGen_2020

Ultrabuk u pristupačnijem izdanju

blank

BMW_NextGen_2020_640x157px
BMW_NextGen_2020

 

Nakon prvih ultrabukova na tržištu, ASUS je prvi ponudio i serije pristupačnijih modela ultrabukova, koji imaju određene posebnosti, ali i dalje zadržavaju dobitnu formulu visokog stepena prenosivosti i elegancije, u kombinaciji sa solidnim performansama. Pogledajmo kako se pokazao novi ZenBook, sufiksa UX32A…

 

Nakon premijere ultrabukova, neminovno je bilo da dođe do njihove diversifikacije. Ispostavilo se da glavnu prepreku za brže prihvatanje ultrabuk računara predstavlja njihova pozamašna cena, koja je u slučaju naše zemlje šestocifrena. Zbog toga, da li su cene mogle biti niže u odnosu na premijum modele prvih ultrabukova? Ključna reč je u kompromisu, koji nije rezultirao smanjivanjem potencijala samih računara.

 

O čemu je zapravo reč? Pre svega, jedna od najskupljih komponenti računara, SSD, zamenjena je drugačijim sistemom skladištenja podataka. Koncept koji je primenjen u pristupačnijim ultrabuk računarima, a samim tim i u UX32A modelu, jeste kombinacija hard diska i SSD-a malog kapaciteta za keširanje. Ideja je da korisnik dobije najbolje od oba sveta – prostranost hard diska, kao i malo vreme pristupa i veliku odzivnost, koji karakterišu SSD-ove. Tako UX32A kombinuje hard disk od 320 GB i SSD od 32 GB za keširanje. Čitava ideja u praksi biva izvedena veoma dobro, tako da se ne oseća odsustvo „punog“ SSD-a, tim pre što u laptopu SSD-ovi velike brzine transfera nemaju baš toliki efekat kao u marketinškim materijalima. A veći kapacitet svakako nije na odmet…

 

Drugi vid kompromisa predstavlja ekran, koji je „standardan“, tj. rezolucije 1366 x 768 piksela. Ona je sasvim korektna za računar dijagonale 13,3 inča, a moramo konstatovati da ZenBook UX32A ima mat ekran, bez ikakvih premaza, što je uvek poželjno. Sa druge strane, nije se štedelo na kvalitetu izrade, dizajn je izuzetan (istovetan za kompletnu ZenBook liniju), a tu su i brojni drugi detalji, kao što su USB 3.0 portovi (tri komada), HDMI izlaz, veb kamera od 2 megapiksela i tako dalje, koji doprinose vrhunskom ugođaju.

 

Najzad, treća stavka koja je promenjena u odnosu na prve ultrabukove jeste hardverska snaga. ZenBook UX32A koristi Intel Core i7- 2367M CPU, dvojezgarni procesor koji radi na 1,4 GHz i ne podržava Turbo režim, te je samim tim nešto sporiji od modela sa višim taktom i turbo ubrzanjem, premda će sasvim fino zadovoljavati potrebe mejnstrim korisnika. Tu su još i 4 GB DDR3 memorije, te HD 3000 grafika integrisana u CPU. Naravno, podržani su svi bitniji vidovi povezivanja (Gigabit Ethernet, WiFi 802.11n, Bluetooth), a valja istaći i izuzetno malu masu od 1,45 kilograma.

 

Na računar se dobija dvogodišnja garancija, a stiže sa Windows 7 operativnim sistemom. Naše je mišljenje da se radi o odličnoj mašini namenjenoj korisnicima sa dubljim džepom, koji preferiraju stavke kao što su dizajn ili veoma visok stepen prenosivosti, ali nemaju potrebu za višim nivoom performansi. Uostalom, za mnoge je upravo to idealan kompromis.

 

Plus: fenomenalan dizajn i kvalitet izrade

Plus: veoma pogodan za prenošenje, odlična autonomija

 

Minus: ekran „vuče“ na plavu boju i mogao je biti više rezolucije

Minus: plitki tasteri tastature

 

Operativni sistem: Windows 7 Home Premium

Procesor: Intel Core i7- 2367M, 1,4 GHz

Memorija: 4 GB DDR3

Hard disk: 320 GB + SSD 32 GB

Grafika: Intel HD 3000

Ekran: 13,3 inča, 1366×768 piksela

Povezivanje: WiFi, Ethernet, Bluetooth

Ekstra: 3xUSB 3.0, miniVGA, HDMI, čitač memorijskih kartica, veb kamera 2 mpx, audio-konektori

Masa: 1,45 kg

 

Cena: Uzorak

Kontakt: www.dl.rs/gdekupiti

BMW_NextGen_2020

Leave a Reply