Početna Tech Choice Best Buy TEST : Asus VivoMini VC65(R) – Mali računar za velike stvari

TEST : Asus VivoMini VC65(R) – Mali računar za velike stvari

Asus je proširio ponudu modularnih mini PC računara interesantnim modelima koji uz neprevaziđenu portabilnost nude performanse desktop konfiguracija

Plus
+portabilnost, modularnost
+performanse, povezivanje više monitora

Minus
­-količina memorije u osnovnom paketu
-grafičke performanse

U svetu mini PC računara modularnost – mogućnost hardverskih pretumbacija u skladu sa potrebama korisnika – je na posebno visokoj ceni. Svesna ove činjenice, renomirana tajvanska kompanija lansirala je dva nova modela VivoMini računara sa respektabilnim specifikacijama. Asus VivoMini VC65 i VC65R nude mogućnost ugradnje tri različita čvrsta diska (2,5-inčni HDD ili SSD), pa čak i optički uređaj, bez obzira na njihove minijaturne dimenzije. Oba modela koriste najnovije Intelove procesore 6. generacije (Core T serije na 2,8 GHz), pri čemu model VC65R sadrži i RAID kontroler koji korisnicima sa dušom administratora računarskih mreža omogućuje da od ovog računara naprave NAS ili pak mini server.

VivoMini VC65 je svojevrstan inženjerski poduhvat, jer su kućištu dimenzija 197,5 x 196,3 x 49,3 umešno spakovane sve komponente poput blokova u Tetrisu, ostavljajući dovoljno prostora za adekvatno hlađenje omalenim, praktično bešumnim ventilatorom. U ovom hardverskom „herbarijumu“ našlo se mesta čak i za ispravljač je, pa je za napajanje potreban samo kabl (ovo značajno olakšava transport, jer uz računar ne morate da nosite i glomazni punjač).

Asus VivoMini VC65 može da se poveže na bilo koji monitor, TV aparat ili projektor preko HDMI ulaza, a ima čak šest USB ulaza, 4-u-1 čitač memorijskih kartica, 3,5 milimetarski ulaz za slušalice, DisplayPort++, VGA, i COM ulaze (tu je čak i Kensington bravica ako želite da se osigurate da računar „ne dobije noge“). Podržava i brzi WiFi 802.11ac s ekskluzivnim Asus Media Streamer i Remote Go! aplikacijama za bežični prenos video signala ili udaljeno kontrolisanje računara preko mobilnog uređaja. Posebno je dobro to što je VivoMini troši malo struje (oko 15 W) i što ima iznenađujuće tihe ventilatore, čija buka ne prelazi 21 dB u režimu mirovanja, odnosno 35 dB pod punim opterećenjem (poređenja radi, standardna desktop mašina u mirovanju proizvodi buku od oko 30 dB, odnosno 60 dB kad radi punom parom).

Leave a Reply