Početna Tech Choice Blaupunkt Melbourne 120

Blaupunkt Melbourne 120

blank
ATV & NAUTICA ATV

Testirali smo najpovoljnijeg predstavnika nove generacije Blaupunktove “muzike” za automobile.

Kompanija Blaupunkt trasirala je put automobilskim audio sistemima bez optičkih uređaja još pre više od pet godina. Doduše, prvi model sa čitačem memorijskih kartica datira još od 2002. godine (Blaupunkt Woodstock DAB 52), ali ozbiljnija akcija na ovom planu počinje 2007. godine, kada većina drugih proizvađača nije ni pomišljala da se odrekne CD/DVD plejera u svojim sistemima.

Melbourne 120 je naslednik istoimenog modela (Melbourne SD27), od koga se razlikuje po jednoj bitnoj karakteristici – značajno je jeftiniji. Radi se o lepo dizajniranom i kvalitetno sklopljenom uređaju, sa ISO konektorom i iznenađujuće velikim hladnjakom, koji garantuje optimalnu radnu temperaturu. Pločica na prednjoj strani je fiksirana za telo aparata, što nikako ne može biti dobro, jer će uređaj zbog svoje vizuelne atraktivnosti verovatno privući pažnju nedobronamernih prolaznika.

Na prednjoj strani plejera nalaze se USB konektor i čitač SD kartica, koji uspešno izlazi na kraj i sa SDHC formatom (testirali smo uređaj sa karticom kapaciteta 16 GB). Brzina čitanja je izuzetno dobra, pa se muzika s našeg omiljenog albuma “zavrtela” odmah po pritisku na play taster. Sa USB memorijama imali smo nešto manje uspeha, jer jedan od modela koje smo probali nije bio adekvatno prepoznat (drugi audio sistema za USB čitačem je isti modul “pročitao” bez problema). Ipak, veći broj testiranih memorija radio je bez problema, podjednako brzo kao i memorijske kartice.

Sam plejer je jednostavan za korišćenje, a manje poteškoće zadaje to što su folderi sortirani po datume kreiranja, umesto po abecednom redu, što može biti nezgodna okolnost u slučaju kada na stiku imate veliki broj foldera. Takođe, foldere nije moguće pretraživati bez prekidanja reprodukcije, a i podešavanje jačine zvuka odvija se kroz više koraka, sasvim nepotrebno. Ugrađeno pojačalo najveće snage od 4x45W, u kompletu s iole kvalitetnijim zvučnicima kreiraće zvuk odlične dinamike i balansa. Opcije za modifikaciju zvučne slike podrazumevaju standardna podešavanja visokih i niskih tonova (bass/treble). Instalacija Melbourne 120 sistema je jednostavna, a jedinu poteškoću može predstavljati pronalaženje odgovarajućeg adaptera za vozila u kojima ISO utičnica nije predviđena.

Blaupunkt Melbourne 120 svojom cenom konkuriše nižoj srednjoj klasi “običnih” CD plejera, pa korisnici koji su već dali prednost memorijskim u odnosu na optičke medije neće imati mnogo problema da se odluče za kupovinu.

 

+ izrada, kompaktne dimenzija

+ brzina čitanja, kvalitet zvuka

 

fiksirana upravljačka pločica

nelogičnosti upravljačkog interfejsa

 

Blaupunkt Melbourne 120

Mediji: USB, SDHC, SD, MMC

Formati: MP3, WMA, FM/AM tjuner

Izlazna snaga: 4 x 45W

Dimenzije: 178 x 102 x 51 mm; 730 g

 

Leave a Reply